Κυριακή 26 Ιουλίου 2020

Σκυλιά που γαβγίζουν και δαγκώνουν






Η ενέργεια του Ερντογάν να μετατρέψει το πολιτιστικό μουσείο Αγία Σοφία σε τζαμί είναι αναντίρρητα καταδικαστέα διεθνώς. Η ενέργεια, ωστόσο, αυτή δεν είναι μοναδική ή πρωτόγνωρη.
Με την εισβολή της Τουρκίας το 1974 στην Κύπρο, οι εισβολείς και κατακτητές κατέστρεψαν ή μετέτρεψαν τις εκκλησίες σε τζαμιά, στρατόπεδα, νεκροτομεία, αχυρώνες, κ.ά.
Πριν όμως ισχυριστεί κάποιος ότι η πράξη αυτή αποδεικνύει τη βαρβαρότητα του Ισλάμ, θα ήθελα να αναφερθώ σε προγενέστερες εποχές και στην καταστροφή θαυμαστών ελληνικών αρχαιοτήτων. Η σύληση και καταστροφή εκείνων των δημιουργιών δεν έγινε από μουσουλμάνους. Έγινε από χριστιανούς, που τυφλωμένοι από φανατισμό εγκλημάτησαν και εξαφάνισαν αριστουργήματα, αλλά και πανάξιους ανθρώπους.
Ας θυμηθούμε τη σφαγή 15.000 ανθρώπων στον ιππόδρομο Θεσσαλονίκης με διαταγή του αυτοκράτορα Θεοδοσίου. Ή τη βάναυση και μαρτυρική δολοφονία της φιλοσόφου και μαθηματικού Υπατίας από ομάδα ορθόδοξων χριστιανών μοναχών.
Περίοπτοι αρχαίοι ναοί γκρεμίστηκαν και τα υλικά τους χρησιμοποιήθηκαν για να χτιστούν χριστιανικοί ναοί. Ο περίφημος ναός της Άρτεμης (Αρτέμιδος) στην Έφεσο, ένα από τα επτά θαύματα της αρχαιότητας, καταστράφηκε από το θρησκευτικό μένος οπαδών της θρησκείας της «αγάπης»...
Ασφαλώς είναι καταδικαστέα κάθε παράνομη ή βίαιη ενέργεια που πηγάζει από τον θρησκευτικό φονταμενταλισμό. Παράλληλα, ανεπίτρεπτες για τον πολιτισμένο κόσμο είναι και οι ενέργειες δικτατόρων, που δεν έχουν κανέναν σεβασμό σε γραπτούς ή άγραφους νόμους.
Ο Ερντογάν εξακολουθεί να δείχνει τον αυταρχισμό του, εκμεταλλευόμενος κάθε αδυναμία των γειτόνων του. Έτσι, «ζυγίζει» τη «βαρύτητα» της ελληνικής κυβέρνησης και τη «χλιαρότητα» της Ευρωπαϊκής Ένωσης και προχωρεί αποθρασυμένος και ακάθεκτος σε ανοίκειες, παράνομες και προκλητικές ενέργειες. Παράλληλα, οικονομικά συμφέροντα διαφόρων χωρών αλλά και γιγαντιαίων ιδιωτικών εταιρειών προσποιούνται πως δεν βλέπουν ή ψευτοαντιδρούν.
Όσο για τον λαό μας, άγεται και φέρεται από μαζικά Μέσα ενημέρωσης με άμεση ή έμμεση πολιτική και οικονομική σχέση με την τωρινή κυβέρνηση και αντιδρά κατά τις επιταγές τους. Πού είναι η «αυθόρμητη», μαζική λαϊκή διαμαρτυρία για τη μετατροπή του περίφημου ναού-μουσείου σε τζαμί; Γιατί οι δήθεν πατριώτες, που έπεσαν να κατασπαράξουν τον ΣΥΡΙΖΑ για τη Συμφωνία των Πρεσπών, δεν διαδηλώνουν μαζικά την αγανάκτησή τους;
Ο Ερντογάν ανακηρύσσεται σε «Μέγα» από τους ισλαμιστές, κύριος παίκτης στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ εμείς... εξαγγέλλουμε κούφιες απειλές και σερνόμαστε στα πόδια των Ευρωπαίων εταίρων μας...
Όχι, κ. Στυλιανίδη, η Τουρκία δεν είναι «σκυλί που γαυγίζει» ενώ εμείς... «σκυλιά που δαγκώνουν»! Απ’ ό,τι φαίνεται, εμείς μόνο γαυγίζουμε, ενώ αυτοί καταδαγκώνουν...

* Η Αγγελική Καμπούρη είναι φιλόλογος-γλωσσολόγος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου