Τετάρτη 10 Ιουνίου 2020

Ο Αντετοκούμπο πάντα θα τους ενοχλεί












«Οι Σκοπιανοί θα είναι Μακεδόνες όπως ο Αντετοκούμπο Έλληνας» έχει πει ο Άδωνις Γεωργιάδης, αντιπρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος και πρωτοκλασσάτος υπουργός, που συμμετείχε στις διαδηλώσεις εναντίον της απόδοσης ιθαγένειας στα παιδιά μεταναστών .

 Σε εποχές που η ΝΔ καταργούσε χέρι - χέρι με τη Χρυσή Αυγή το Νομο Ραγκούση και στη συνέχεια έδινε υποκριτικά και κατ' εξαίρεση διαβατήριο στον Αντετοκούμπο, προκειμένου να «κλέψει» λίγη από τη δόξα του και να μην του κόψει το δρόμο προς το NBA. Ο νόμος επανήλθε επί ΣΥΡΙΖΑ αλλά είναι γεγονός ότι αν δεν υπήρχε ο Αντετοκούμπο, μάλλον θα είχε καταργηθεί για δεύτερη φορά από την alt-right ΝΔ του Μητσοτάκη.

Τώρα όμως, δεν είναι μόνο οι γνωστοί ακροδεξιοί που ενοχλούνται από τις δράσεις και τις δηλώσεις του διάσημου μπασκετμπολίστα υπέρ της κοινωνικής δικαιοσύνης και της καταπολέμησης του ρατσισμού αλλά και οι συνήθως «μετριοπαθείς», «φιλελεύθεροι» και άλλοι οπαδοί των «ίσως αποστάσεων»,  που συνήθως εκφράζουν μια τυπική επιδοκιμασία για τα αμιγώς αθλητικά επιτεύγματα του Γιάννη.

Γιατί ανατρέπει το αντιμεταστευτικό και ξενοφοβικό αφήγημα της ΝΔ, που καθοδηγεί τις βασικές πολιτικές επιλογές αλλά ξεπερνά και τα όρια που του έχουν θέσει με τη δική τους λογική.  
Με λίγα λόγια  ο Αντετοκούμπο είναι καλός όταν καρφώνει την μπάλα στο καλάθι αλλά ενοχλεί όταν έχει άποψη πολιτική, μιλά για κοινωνική δικαιοσύνη και ισότητα.


Η αλήθεια είναι ότι αυτοί που ενοχλούνται στην Ελλάδα από τον Αντετοκούμπο είναι περισσότεροι από τους  δηλωμένους ρατσιστές και ξενοφοβικούς. Ενοχλούνται γιατί συμβολίζει την επιτυχία και το όνειρο όλων όσων θεωρούν κατώτερους  από τους Έλληνες, λόγω καταγωγής και χρώματος. 
Γιατί πετυχαίνει εκεί που κανένας άλλος δεν έχει πετύχει καθώς δεν είναι απλώς ένας καλός αθλητής αλλά ο κορυφαίος - κατά τεκμήριο - μπασκετμπολίστας του κόσμου,. Ενοχλεί γιατί δεν χάνει ευκαιρία να υπενθυμίζει ότι είναι Έλληνας. Ενοχλεί, πολύ περισσότερο, γιατί είναι πραγματικά Έλληνας. 
Ο Αντεκοκούμπο θα τους ενοχλεί πάντα γιατί έχει παγκόσμια εμβέλεια και όταν κάνει δηλώσεις δεν απευθύνεται στο μικρόκοσμο του Κολωνακίου όπως οι εγχώριοι δημοσιολόγοι, αλλά στην παγκόσμια κοινότητα και σε δισεκατομμύρια. 
Είναι πολύ πάνω από τα όριά τους, ως αθλητής, ως πολίτης... και ως Έλληνας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου