Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2020

«Οι ύποπτες ΜΚΟ»: Η επιτυχημένη προπαγάνδα της ακροδεξιάς παγκοσμίως






Πολύ πετυχημένη προπαγάνδα των ακροδεξιών παγκοσμίως είναι η επίθεση κατά των ΜΚΟ με το επιχείρημα «οι ΜΚΟ δήθεν προστατεύουν αδυνάτους αλλά στην πραγματικότητα πλουτίζουν με χρήματα των φορολογούμενων και εξυπηρετούν σκοτεινά συμφέροντα».  Αυτό το επιχείρημα αποτελεί «πυρηνικό όπλο» του ιδεολογικού οπλοστασίου της ακροδεξιάς παγκοσμίως. Γιατί;
Υπάρχει παντού μεγάλο μέρος ψηφοφόρων που δυσαρεστείται όταν έστω και πολύ μικρό μέρος των φόρων τους διατίθενται για κάθε λογής μειονεκτούντες και όχι για κάτι από το οποίο άμεσα και ευδιάκριτα ωφελούνται οι ίδιοι που φορολογούνται. 
Η δυσαρέσκεια γίνεται πολύ μεγαλύτερη όταν οι μειονεκτούντες ούτε καν ανήκουν στην εθνικότητά τους, όπως οι πρόσφυγες και οι μετανάστες.  
Όμως λόγω ηθικών αρχών του τύπου «βοήθεια τον πλησίον σου ως εαυτόν» πολλοί έχουν αναστολές να συνταχθούν με ακροδεξιούς που δρουν εναντίον αυτών των μειονεκτούντων.  Ωστόσο, όταν η βοήθεια προς αδυνάτους συνδέεται και με οσμή σκανδάλου, όπως τα υποτιθέμενα «σκοτεινά» χρήματα των ΜΚΟ, οι ηθικοί φραγμοί γκρεμίζονται, η οργή ξεχειλίζει και αυτοί οι ψηφοφόροι συντάσσονται στο άρμα της ακροδεξιάς. 
Το μίσος οδηγεί στην ακροδεξιά, και η ακροδεξιά στο μίσος. Το μίσος θρέφει την ακροδεξιά, ακροδεξιά χωρίς μίσος δεν υπήρξε και δεν θα υπάρξει ποτέ.
Δεν είμαι μέλος ΜΚΟ, δεν έχω χρηματοδοτηθεί ποτέ από ΜΚΟ και δεν πιστεύω ότι ο κόσμος θα γίνει δραματικά καλύτερος λόγω της δράσης των ΜΚΟ. Όμως αν κάποιος βρει ποιο το κακό, κάποιοι να συντονίζονται και να δρουν για να βοηθήσουν ανθρώπους που υποφέρουν, να μας το πει. 
Το μόνο που ισχυρίζονται, είναι συκοφαντίες που παραμένουν ατιμώρητες, για «σκοτεινά» κέντρα χρηματοδότησης και διασπάθιση χρημάτων. Αναφέρουν «εξωφρενικούς» μισθούς στελεχών ΜΚΟ που πληρώνονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) ενώ δεν αναφέρουν ότι αυτοί οι μισθοί είναι τυπικοί ή και χαμηλοί στην Δ. Ευρώπη, χαμηλότεροι της frontex και ότι συνήθως είναι εγκεκριμένοι από ανεξάρτητους κριτές μετά από ανταγωνιστικές προσκλήσεις της ΕΕ/Ευρωπαϊκής Κοινότητας και άλλων διεθνών οργανισμών (η επίθεση κατά της υπερεθνικής ΕΕ είναι επίσης επιτυχημένη προπαγάνδα της ακροδεξιάς).
Ακόμη κι αν προκύψει σκάνδαλο σε κάποια ΜΚΟ, με ποια λογική και ηθική αυτό γενικεύεται; Μοιράζουν όλοι οι αστυνομικοί ηρωίνη, επειδή κάποιοι αστυνομικοί πιάστηκαν να το κάνουν; Χρηματίζονται όλοι οι γιατροί; Οι δικηγόροι; Είναι όλοι οι επιχειρηματίες φοροφυγάδες; Υπάρχει κάτι που λειτουργεί 100% άψογα στις ανθρώπινες κοινωνίες;
Η ιστορία διδάσκει ότι η συκοφαντία ήταν και είναι η αγαπημένη μέθοδος των ακροδεξιών παγκοσμίως. Η συκοφαντία είναι πολύ εύκολο να διαχυθεί σε συνθήκες μεγάλης πίεσης και έντασης όπως αυτές που βιώνουν τα νησιά μας.
 Όμως ενώ η συκοφάντηση των ΜΚΟ είναι κοινός τόπος των απανταχού ακροδεξιών οργανώσεων και καθεστώτων, το προσφυγικό και μετανάστες δεν συναντώνται παντού όπου ανθεί η ακροδεξιά. Φυσικά κοινός τόπος είναι και η ύπαρξη ανισοτήτων, η φτώχια και η πίεση της μεσαίας τάξης.
 Όμως αυτά από μόνα τους δεν αρκούν για να συσπειρωθούν οι οπαδοί εναντίον του κοινού εχθρούΓια την ακροδεξιά ευδιάκριτος εχθρός είναι οι ΜΚΟ που παίρνουν απ’ τη πιεσμένη μεσαία ή τη χαμηλή τάξη για να υποστηρίξουν αυτούς που «δεν το αξίζουν». 
Είναι γεγονός ότι το προσφυγικό συνδέεται με την αύξηση της ακροδεξιάς στην Δ. Ευρώπη. Όμως γιατί κυριαρχεί η ακροδεξιά στην Ουγγαρία ή γιατί εκλέγεται ο Μπολσονάρο στη Βραζιλία όπου δεν υπάρχουν πρόσφυγες;  Σίγουρα οι λόγοι είναι πολλοί και διαφορετικοί. 
Κοινό σε όλες τις περιπτώσεις είναι η ακροδεξιά συκοφάντηση των ΜΚΟ μέσα από την «αποκάλυψη» οικονομικών συμφερόντων και υποτιθέμενων σκανδάλων που τα συνδέουν με τις ΜΚΟ. Ο Ορμπάν σώζει το λαό από τον δισεκατομμυριούχο Σόρος (αλλά τσιμουδιά για ανισότητες, λες και δεν υπάρχουν άλλοι δισεκατομμυριούχοι), ο Μπολσονάρο τα βάζει με τις ΜΚΟ που προστατεύουν τον Αμαζόνιο και τους ιθαγενείς, ο Σαλβίνι και οι ακροδεξιοί όλου του κόσμου επιτίθενται στις ΜΚΟ που «δήθεν» προστατεύουν πρόσφυγες, αλλά πλουτίζουν με τα χρήματα των φορολογούμενων και με τα χρήματα του Σόρος που έχει ιδιοτελείς σκοπούς.
Τι χρειάζεται να γίνει;
  • Κατ’ αρχή τον αντίθετο απ’ ότι κάνουν κεντροδεξιά κόμματα όπως η ΝΔ. Οι ηγέτες της ακροδεξιάς είναι οι μόνοι που γελούν και χαίρονται με την ρητορική της ΝΔ εναντίον των ΜΚΟ και την σύνδεσή τους με «ύποπτες» υποθέσεις που δεν κατονομάζονται από τον πρωθυπουργό και τα στελέχη της ΝΔ. 
  • Οι ακροδεξιοί γελούν διότι οι ίδιοι το λένε ευθέως και το γράφουν στα websites τους: «ο χρηματισμός ΜΚΟ που σώζουν πρόσφυγες γίνεται από Τουρκία, από σκοτεινά κέντρα στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα, από τον Τζορτζ Σόρος και το διεθνές μεγάλο κεφάλαιο», χωρίς φυσικά αποδείξεις, χωρίς αποφάσεις δικαστηρίων που πιστοποιούν οτιδήποτε απ’ αυτές τις κατηγορίες οι οποίες ως αναπόδεικτες στο δίκαιο ορίζονται ως συκοφαντίες.  
  • Οι ηγέτες της ακροδεξιάς χαίρονται διότι το βασικό τους ιδεολογικό όπλο γίνεται η επικρατούσα ιδεολογία, σπρώχνοντας κεντροδεξιούς και όχι μόνο ψηφοφόρους στην αγκαλιά της ακροδεξιάς.  
  • Σ’ αυτό εμμέσως συμβάλουν και απόψεις όπως της Λιάνας Κανέλλη για δράση των ΜΚΟ και της ΕΕ σε βάρος προσφύγων και μεταναστών επειδή… «η ΕΕ έχει υποκαταστήσει τις κρατικές λειτουργίες και τα κρατικά κονδύλια… που τα αφήνει σε ΜΚΟ». Το επιχείρημα να υπάρχουν και κρατικές λειτουργίες και κονδύλια για ΜΚΟ είναι αδύνατο;
  • Οι ίδιες οι ΜΚΟ να συνεργαστούν μεταξύ τους και από κοινού να καταδικάζουν στα δικαστήρια τα συκοφαντικά δημοσιεύματα εναντίον τους. Χωρίς καταδίκες η προπαγάνδα θα συνεχίζεται.
  • Το ΕΣΡ να παρεμβαίνει σε αόριστες συκοφαντίες εναντίον ΜΚΟ που μεταδίδουν δημοσιογράφοι.
  • Κάποιες ΜΚΟ να εξετάσουν στενότερη συνεργασία με την εκκλησία για την υποστήριξη προσφύγων και μεταναστών!
  • Ο δημοκρατικός κόσμος ν’ αναδεικνύει συνεχώς τις συκοφαντίες των ακροδεξιών και πώς αυτές επενεργούν.  Αν δεν ενημερώνεται ο κόσμος γι’ αυτό, θα πέφτει θύμα της ακροδεξιάς συκοφαντικής προπαγάνδας με κίνδυνο για τη δημοκρατία και την ειρήνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου