Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2020

Απειλή για τη δημοκρατία λέει, τα συνθήματα που έγραψε ο Ρουβίκωνας στον τοίχο του Πορτοσάλτε. Ποια ήταν όμως αυτά τα συνθήματα;



Dimitris Tsirkas

Απειλή για τη δημοκρατία λέει, τα συνθήματα που έγραψε ο Ρουβίκωνας στον τοίχο του Πορτοσάλτε. Ποια ήταν όμως αυτά τα συνθήματα;
 Το ένα λέει «Πορτοσάλτε ψόφα» και το άλλο, «Σκουπίδι του ΣΚΑΙ».
 Που βρίσκεται όμως η απειλή στα συγκεκριμένα μηνύματα, ή έστω η προσβολή. 
Ο Ρουβίκωνας δεν λέει στον Πορτοσάλτε «θα σε σκοτώσουμε» ή «θα σε χτυπήσουμε», απλώς τον παροτρύνει να ψοφήσει. 
Το αν αυτός θα ακολουθήσει τη συμβουλή τους ή όχι, είναι στη διακριτική του ευχέρεια.
Το σύνθημα του Ρουβίκωνα υμνεί την αυτενέργεια του Πορτοσάλτε, του λέει:
 σου έχω εμπιστοσύνη ότι θα κάνεις το σωστό για την ανθρωπότητα (να ψοφήσεις). 
Μόνος σου, χωρίς τον παραμικρό εξαναγκασμό.
 Δηλαδή, όχι μόνο δεν απειλεί τη δημοκρατία, αλλά συνιστά κατάφαση της πιο ριζοσπαστικής εκδοχής της, αυτής που στηρίζεται σε αυτόνομα και αυτεξούσια υποκείμενα.
Το δεύτερο σύνθημα μοιάζει προσβλητικό αλλά δεν είναι και αυτό γιατί σήμερα τα σκουπίδια δεν είναι τα άχρηστα αντικείμενα που πρέπει να αποβληθούν, αλλά πολύτιμα υλικά που κάποιοι πληρώνουν ακριβά για να τα αποκτήσουν. 
Η Σουηδία για παράδειγμα ανακυκλώνει όχι μόνο τα δικά της σκουπίδια, αλλά και 2 εκατομμύρια επιπλέον τόνους τον χρόνο που αγοράζει από άλλες ευρωπαϊκές χώρες. 
Και αυτό γιατί σε μια κυκλική οικονομία, που πρέπει να υιοθετήσουμε αν θέλουμε να σώσουμε τον πλανήτη, τα απόβλητα μιας οικονομικής δραστηριότητας μετατρέπονται σε πρώτη ύλη για κάποια άλλη και τίποτα δεν πετιέται.
Έτσι, ο Πορτοσάλτε ως σκουπίδι του ΣΚΑΙ θα μπορούσε άνετα να χρησιμεύσει σε κάποια άλλη σημαντική κοινωνική δραστηριότητα. 
Σε εκπαιδευτικά προγράμματα για νέους γονείς πχ, όπου θα μαθαίνουν τι μπορεί να πάθουν τα παιδιά τους αν δεν τα εκπαιδεύσουν σωστά στην τουαλέτα. 
Με το σύνθημα αυτό ο Ρουβίκωνας δεν λέει στον Πορτοσάλτε ότι είναι ένα άχρηστο σκουπίδι, αλλά ότι παρόλο που είναι σκουπίδι έχει και αυτός αξία, είναι χρήσιμος, τουλάχιστον σε μια άλλη πιο δίκαιη και οικολογική κοινωνία.
Όταν σε διαφημίζει ο Πορτοσάλτε-Old Boy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου