Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2020

ΠΑΤΡΑ -Πρωτοφανές «κραχ» στην αγορά! Άνευ προηγουμένου, ακόμη και στα χρόνια της κρίσης, καθίζηση















«Πιστεύουμε στην παραγωγή νέου πλούτου. Δεν πιστεύουμε ότι τα κοινωνικά επιδόματα δίνουν λύσεις. Οι νέες καλές θέσεις εργασίας είναι η πραγματική κοινωνική πολιτική» είπε πριν από λίγες μέρες στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε μια θυελλώδη συνεδρίαση για τα εργασιακά θέματα.
«Ισχυρή χώρα δεν μπορεί να υπάρχει χωρίς ισχυρές επιχειρήσεις, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός αντιπαρατιθέμενος με τον Αλέξη Τσίπρα.
Μόνο που κατά τους πρώτους μήνες της διακυβέρνησής του οι συνθήκες στην πραγματική οικονομία έχουν επιδεινωθεί, με την αγορά το τελευταίο διάστημα να έχει «στεγνώσει» λόγω έλλειψης ρευστότητας.
«Αυτό που έχει γίνει τώρα δεν συνέβη ούτε το 2011 ή το 2012, τα πρώτα χρόνια της κρίσης», λέει με νόημα έμπειρος παράγοντας της αγοράς.
Το αποτέλεσμα είναι πολλές τοπικές  επιχειρήσεις να έχουν γονατίσει και είτε να απολύουν προσωπικό είτε να οφείλουν στους εργαζόμενους δεδουλευμένα αρκετών μηνών.
Αναπόφευκτη επίπτωση είναι να έχει πέσει κατακόρυφα και η  κατανάλωση, με τις επιχειρήσεις εστίασης και αναψυχής να πληρώνουν, κυρίως, το μάρμαρο.
Διόλου τυχαία και η κίνηση, ακόμη και σε κεντρικούς δρόμους της Πάτρας, μέρες και ώρες αιχμής, είναι υποτονική. «Λες και είναι πόλεμος», είναι μια φράση που ακούγεται χάριν αστείου όλο και περισσότερο και τείνει να γίνει δημοφιλής.
Μια από τις αιτίες που αποδίδεται το πρωτοφανές «κάζο» στην αγορά είναι και η πρωτοβουλία πολλών επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών να ενταχθούν στις ρυθμίσεις για τα χρέη στην Εφορία.
«Με τις 120 δόσεις τέντωσε το σύστημα και τα τίναξε», είναι το χαρακτηριστικό σχόλιο μικρομεσαίου επιχειρηματία.
Και καθώς μπόλικο ρευστό φέρεται να πήγε στην κατεύθυνση αυτή, η αγορά «νέκρωσε», εφόσον δεν υπάρχει χρήμα για να γυρίζει και να ανακυκλώνεται.   
 Έτσι θα έλθει  η «Ανάπτυξη Για Όλους;»
 Όμως, η Νέα Δημοκρατία άλλα υποσχόταν προεκλογικά, προβάλλοντας ως κεντρικό  σύνθημα της το βαρύγδουπο σλόγκαν: «Ανάπτυξη Για Όλους».

Φυσικά κανείς δεν θα περίμενε ότι με την πολιτική μεταβολή που επήλθε στις εκλογές  θα άλλαζε από τη μια μέρα στην άλλη θεαματικά το κλίμα, ωστόσο πλέον μιλάμε για κάτι πολύ διαφορετικό.

Η αγορά δεν «τσουλάει» και τα πράγματα, αντί να βελτιώνονται σταδιακά, δείχνουν να πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο.
Και όχι τίποτα άλλο, αλλά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει  για το 2020 ανάπτυξη της τάξης μόλις του 2,4%.
Προοπτική που υπολείπεται κατά πολύ του 4% που ο Κυριάκος Μητσοτάκης οριοθετούσε προεκλογικά ως αναγκαίο στόχο για την οικονομική ανόρθωση της χώρας!
Όσο για τις υποσχόμενες επενδύσεις, στον ορίζοντα δεν διαφαίνεται ακόμη ούτε ίχνος για την πολυπόθητη έλευση τους.
Γράφει ο Αλχημιστής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου