Ένα πολύ σοβαρό περιστατικό εισόδου ενός τουρκικού ερευνητικού σκάφους στην ελληνική υφαλοκρηπίδα την Παρασκευή, συνοδεύτηκε από μια αποτυχημένη προσπάθεια υποβάθμισης του γεγονότος εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, αποδεικνύοντας τελικά μεγάλη προχειρότητα, ίσως και ελαφρότητα, στο χειρισμό κρίσιμων ζητημάτων.
Τo τουρκικό Οruc Reis εισήλθε παράνομα στην ελληνική υφαλοκρηπίδα το πρωί της Παρασκευής, με την κυβέρνηση να διαρρέει την εκδοχή των «ισχυρών ανέμων» που το παρέσυραν αντι της συνειδητής παραβίασης.
Μάλιστα, ιδιαίτερα εκτεθειμένος βρέθηκε ο Υπουργός Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτης ο οποίος επέμεινε επί ώρες να υποβαθμίζει το γεγονός, μιλώντας για «συγκυριακό» περιστατικό λόγω κακοκαιρίας, και να υποστηρίζει μάλιστα ότι η Τουρκία έχει πάρει το μάθημά της και δεν έχει διάθεση να δοκιμάσει τις ελληνικές αντοχές, δίνοντας μια εικόνα «ανυποχώρητης» κυβέρνησης.
Στην πραγματικότητα βέβαια συνέβαινε το αντίθετο αφού το σκάφος δεν παρεξέκλινε της πορείας του, όπως ισχυριζόταν η κυβέρνηση αλλά αμφισβητούσε την ελληνική υφαλοκρηπίδα και αποχώρησε πολλές ώρες μετά.
H κυβέρνηση ήδη γνώριζε - γιατί αν δεν το γνώριζε τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα - το διάλογο του τουρκικού πλοίου με τον Έλληνα κυβερνήτη, στον οποίο εξεδήλωσε ευθέως την προκλητική θέση ότι δεν βρίσκεται στην Ελληνική Υφαλοκρηπίδα αλλά σε «τουρκική ΑΟΖ».
Ο ισχυρισμός περί «αέρα» που έσπρωξε το σκάφος, ανήμερα της επετείου της κρίσης των Ιμίων, θύμισε έναν άλλο υπουργό που πρώτος είχε εφεύρει την εκδοχή του «αέρα» για την αφαίρεση της σημαίας από τη βραχονησίδα.
Δεν επρόκειτο κανείς να κατηγορήσει την κυβέρνηση επειδή η τουρκική πλευρά αυξάνει τις προκλήσεις της αλλά παραμένει ανεξήγητο γιατί επιχείρησε να υποβαθμίσει το γεγονός και να παραπλανήσει την κοινή γνώμη ενώ, αντιθέτως, στο Μαξίμου συγκλήθηκε έκτακτη σύσκεψη.
Και οι εύλογες ανησυχίες ενισχύονται από το γεγονός πως το περιστατικό του Oruc Reis σημειώνεται τη στιγμή που κυβερνητικά στελέχη άνοιξαν δημόσια συζήτηση για ενδεχόμενο «απώλειας» της ΑΟΖ στο Καστελόριζο σε περίπτωση προσφυγής στη Χάγη.
Η τουρκική πλευρά εμφανίστηκε στην επέτειο της δημιουργίας των «γκρίζων ζωνών» για να αμφισβητήσει ακριβώς αυτό το επίμαχο σημείο.
Εκτός από έλλειψη στρατηγικής που οδηγεί σε διπλωματική υποβάθμιση και διαρκείς αποτυχίες στα εθνικά θέματα, η κυβέρνηση φαίνεται πως πάσχει και από πανικό στη διαχείριση οποιασδήποτε κρίσης. Και όπως όλοι γνωρίζουν οι μεγάλες κρίσεις στο Αιγαίο δεν έγιναν για πολεμικά αλλά για ερευνητικά πλοία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου