Πέμπτη 2 Ιανουαρίου 2020

Ψεύτης – Πρωθυπουργός! Documento τα 15 μεγάλα προεκλογικά ψεύδη Μητσοτάκη




Το Documento ενόψει του νέου έτους και κάνοντας έναν μίνι απολογισμό όσων ζήσαμε το 2019 που φεύγει σταχυολόγησε τα 15 μεγαλύτερα προεκλογικά ψέματα τα οποία κατέρρευσαν με πάταγο μέσα σε λίγους μήνες από την ημέρα που η ΝΔ κατέλαβε την εξουσία.
του Δημήτρη Χατζηνικόλα )
Διαστρέφοντας συστηματικά  την πραγματικότητα, τα ΜΜΕ της διαπλεκόμενης ελίτ πρόσφεραν πολύτιμη βοήθεια στον Κυριάκο Μητσοτάκη
01  Τα «ματωμένα» πλεονάσματα που θα άλλαζαν
Οποιος/α θυμάται την προεκλογική ρητορική της ΝΔ για τα πλεονάσματα θα γελά πικρά κάτω από τα μουστάκια του. Ο Κυρ. Μητσοτάκης πάντως είχε δώσει δείγματα γραφής της λαθροχειρίας, αφού άλλα δήλωνε προεκλογικά στο εσωτερικό και άλλα στο εξωτερικό. Στις 2 Μαΐου, σε συνέντευξή του στη βελγική εφημερίδα «Le Soir», παρέπεμπε τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων στο 2021. 
Ωστόσο στις 22 Μαΐου στο ραδιόφωνο News247 ο νυν πρωθυπουργός δήλωνε ότι η μείωση των πλεονασμάτων «θα μπορούσε να γίνει τώρα». Βιαζόταν μάλιστα τόσο που απορούσε γιατί η τότε κυβέρνηση «αρνήθηκε αυτή την πρότασή μας»! Σε ερώτηση του δημοσιογράφου αν θα μπορούσε να γίνει τώρα, απαντούσε: «Βεβαίως θα μπορούσε να γίνει τώρα και να εφαρμοστεί από τον προϋπολογισμό του 2020, σε συνεννόηση με τους πιστωτές μας. Εμείς θα το διεκδικήσουμε αυτό».
02 Η ανάπτυξη που δεν ήρθε ποτέ  για τη μεσαία τάξη
Αν κάποιος ανατρέξει στις προεκλογικές δεσμεύσεις Μητσοτάκη για 4% ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας

 και ταυτόχρονα δει τον προϋπολογισμό του 2020 που προβλέπει μόλις 2,8% –και αν–, είναι σίγουρο ότι θα μπει στη χρονομηχανή και θα γυρίσει τον χρόνο πίσω στο παραβάν των εκλογών της 7ης Ιουλίου.



Η ανάγκη γι’ αυτό το ταξίδι στον χρόνο θα πολλαπλασιαστεί αν διαβάσει την κριτική που ασκούσε στην τότε κυβέρνηση για την πολύπαθη μεσαία τάξη και την υπερφορολόγησή της. Πέντε μήνες μετά ο ίδιος ο Κυρ. Μητσοτάκης παραδέχτηκε ενώπιον της Βουλής στη συζήτηση του προϋπολογισμού ότι μισθωτοί και συνταξιούχοι (όσοι υπάρχουν ακόμη) με εισοδήματα από 20.000 έως και 40.000 ευρώ δεν ωφελήθηκαν καθόλου




Μάλιστα προχώρησε και σε μια –τουλάχιστον– αξιοπερίεργη κοινωνικοπολιτική περιγραφή της συγκεκριμένης κοινωνικής ομάδας με κριτήριο τις ενδυματολογικές προτιμήσεις. Τουλάχιστον θα τους μείνουν οι γραβάτες!

Τον τραγέλαφο ήρθε να επιβεβαιώσει και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος επιχείρησε να φέρει τη μεσαία τάξη στα μέτρα της ΝΔ λέγοντας ότι σε αυτήν ανήκουν όσοι εισοδηματικά κυμαίνονται μεταξύ 6.294 (ένα άτομο) και 29.069 ευρώ (τρία άτομα).
Να το γράψουμε πιο απλά, ο Χρ. Σταϊκούρας θεωρεί ότι μια τριμελής οικογένεια με συνολικό μηνιαίο εισόδημα 779 ευρώ ανήκει στη μεσαία τάξη!


03 Αύξηση του κατώτατου μισθού ήταν και πάει!
Εξίσου απατηλές αποδείχτηκαν οι δεσμεύσεις της ΝΔ και για την κατ’ έτος αύξηση του κατώτατου μισθού σε ποσοστό διπλάσιο του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας. Οποιοι εργαζόμενοι ήλπιζαν ότι το 2020 ο μισθός τους θα αυξανόταν κατά 5,6% (2,8% η πρόβλεψη για ανάπτυξη) άκουσαν και πάλι από τον υπουργό Οικονομικών ότι καμία αύξηση του κατώτατου μισθού δεν θα συντελεστεί σε βάθος τριετίας, επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ είχε προχωρήσει σε αύξηση των μισθών κατά 11%!


Εδώ δεν πρόκειται μόνο για μετεκλογική κυβίστηση αλλά και για παραδοχή ότι η προηγούμενη κυβέρνηση «τα κατάφερε καλύτερα από εμάς».
04 Τα «ψίχουλα» του κοινωνικού μερίσματος
Είναι λίγο πολύ γνωστό ότι στη ΝΔ δεν συμπαθούν και πολύ την κοινωνική πολιτική, ομνύοντας στην ανάπτυξη της ελεύθερης αγοράς.

Ωστόσο πριν από τις εκλογές η ΝΔ αποκαλούσε «ψίχουλα» το κοινωνικό μέρισμα που μοίρασε η προηγούμενη κυβέρνηση σε 3 εκατομμύρια δικαιούχους, για να δώσει μια παροχή πριν από μερικές ημέρες μόλις σε 250.000 οικογένειες,
βαφτίζοντας μάλιστα «κοινωνικό μέρισμα» τη «13η σύνταξη» που έδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ τον περασμένο Μάιο (συνεπώς, γιατί να δοθεί ξανά;).


Μάλιστα, ο υφυπουργός Εργασίας Νότης Μηταράκης με πρόσφατες δηλώσεις του ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση θα καταργήσει τη μόνιμη 13η σύνταξη που νομοθέτησε ο ΣΥΡΙΖΑ τον προηγούμενο Μάιο. «Θα πάμε σε κάτι άλλο, θα είναι ένας μόνιμος μηχανισμός στήριξης των συνταξιούχων» είπε στον τηλεοπτικό αέρα του Αnt1, κάνοντας κι εκείνος από τη μεριά του ένα χριστουγεννιάτικο… δώρο στους συνταξιούχους!

05 Ο θάνατος του εμποράκου και αλληλεγγύη σε δόσεις
Τόνοι προεκλογικού μελανιού είχαν χυθεί από φιλικά προς τη ΝΔ ΜΜΕ για να υπομνήσουν τον «πόλεμο» της προηγούμενης κυβέρνησης στους ελεύθερους επαγγελματίες.
 Κι άλλοι τόσοι για να μάθει ο ψηφοφόρος τα καλούδια που θα φέρουν η ΝΔ και ο φιλελεύθερος και φιλικός προς την ανάπτυξη Κυρ. Μητσοτάκης.

Μέχρι τώρα πάντως άνθρακες ο θησαυρός, με τους ελεύθερους επαγγελματίες να μετρούν μόνο τη μείωση της φορολογίας (από το 22% στο 9%) για τις πρώτες 10.000 ευρώ.

Οσο για την αλλαγή στον υπολογισμό των ασφαλιστικών τους εισφορών, ευνοεί μόνο όσους δηλώνουν πολύ υψηλά εισοδήματα, την ώρα που το 85% εξ αυτών δηλώνει έως 15.000 τον χρόνο!


Ανάλογο μετεκλογικό φάουλ θεωρείται η μετακύλιση της μείωσης της εισφοράς αλληλεγγύης για το 2020.
 Η εν λόγω φοροελάφρυνση είχε ξεχωριστή θέση στο προεκλογικό πρόγραμμα της ΝΔ, όμως, όπως αποδείχτηκε, οι «άριστοι» ιθύνοντες του τομέα οικονομικών της Πειραιώς δεν είχαν υπολογίσει σωστά τα… κουκιά.
Ως εκ τούτου, ο πρωθυπουργός αναγκάστηκε από το βήμα της Βουλής να προαναγγείλει ότι εντός του επόμενου έτους η εισφορά αλληλεγγύης θα μειωθεί σε ποσοστό από 20% έως 30%. Κατά τις πληροφορίες που διαρρέουν από το ΥΠΟΙΚ, η εισφορά θα καταργηθεί μέχρι το πέρας της τετραετίας.
06 Το τέταρτο μνημόνιο και το ανύπαρκτο δημοσιονομικό κενό
Από το κάδρο των «γαλάζιων» fake news δεν θα μπορούσε να εξαιρεθεί και η επίμονη κριτική της ΝΔ από τον Αύγουστο του 2018 και έπειτα περί ύπαρξης τέταρτου μνημονίου.
Εδώ μνημόνιο, εκεί μνημόνιο, ευτυχώς για τον ελληνικό λαό πάντως αυτό δεν ήρθε ποτέ. Εμειναν τα 900 προαπαιτούμενα των τριών προηγούμενων μνημονίων να κανοναρχούν τη ζωή μας, με τη ΝΔ να αυξάνει κατά 200 εκατ. ευρώ το ποσοστό μείωσης του ΕΝΦΙΑ (ελαφρύνοντας φορολογούμενους με περιουσία άνω του 1 εκατ. ευρώ), βυθίζοντας στην άβυσσο και τη ρητορική περί δημοσιονομικού κενου




07 Οι μπουλντόζες έχασαν τον δρόμο για το Ελληνικό…
Το να γράφει κανείς για τις προεκλογικές εξαγγελίες για το Ελληνικό είναι σαν να γράφει την ιστορία του Ωνάση και της Ολυμπιακής. «Δεσμεύομαι εντός των πρώτων επτά ημερών να υπογραφούν και οι δύο υπουργικές αποφάσεις που λείπουν για να ξεκινήσει το έργο» δήλωνε στις 11 Ιουνίου 2019 στην Πάτρα ο Κυρ. Μητσοτάκης. 

Την ίδια ώρα ο αρμόδιος υπουργός Αδωνης Γεωργιάδης έβαζε τις μπουλντόζες στο έργο αρχικά τις πρώτες εβδομάδες και αργότερα στο τέλος του έτους, ωστόσο οι μπουλντόζες δεν ήρθαν ποτέ, με τον Αδωνη να δηλώνει πλέον ανερυθρίαστα ότι «δεν έχω πει ποτέ ότι οι μπουλντόζες θα μπουν στο Ελληνικό έως το τέλος του χρόνου».

08 Εγκληματικότητα ίσον «Εξαρχιστάν»
«Εγώ θα καθαρίσω τα Εξάρχεια. Σήμερα η ΕΛΑΣ δεν έχει αυτή την εντολή. Είναι δυνατόν σε μια γειτονιά να επικρατεί καθεστώς άβατου;» δήλωνε μεταξύ άλλων σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha στις 10 Ιανουαρίου 2017 ο Κυρ. Μητσοτάκης.
Οπως δείχνουν όμως τα μέχρι στιγμής πεπραγμένα της κυβέρνησης, στόχος της αστυνομίας ήταν οι καταλήψεις και οι αντιεξουσιαστές και όχι, για παράδειγμα, το ναρκεμπόριο στην περιοχή. Το πιο τραγικό απ’ όλα είναι ότι η ρητορική περί «νόμου και τάξης» εκλαμβάνεται από μερίδα της αστυνομίας (και «γαλάζιους» συνδικαλιστές) ως ελευθέρας για επιστροφή στο κράτος του ενωμοτάρχη, ενώ τα στοιχεία δείχνουν ότι, παρ’ όλα αυτά, η εγκληματικότητα έχει αυξηθεί
.09 Οι άριστοι είναι οι συγγενείς
Αλλη μια προεκλογική ρητορική που κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος.

Ποιος δεν θυμάται τις πρώτες εντολές Μητσοτάκη προς τους υπουργούς και υφυπουργούς του να μη διορίσουν συγγενείς τους! Και για να δώσει ο ίδιος το καλό παράδειγμα τοποθέτησε τον ανιψιό του Γρηγόρη Δημητριάδη, γιο της αδερφής του Κατερίνας Μητσοτάκη διευθυντή του πρωθυπουργικού του γραφείου. Κι ας είχε συμμετάσχει (ο ανιψιός) ως νομικός τότε, όπως αποκάλυψε το Documento, στις προκαταρκτικές διαδικασίες σύστασης των offshore μέσω των οποίων έγινε η απάτη στην πολύκροτη υπόθεση της Energa.

 Στο διά ταύτα, η εντολή Μητσοτάκη όχι απλώς ξεχάστηκε αλλά δεν τηρήθηκε ποτέ. Από τον διορισμό της αδερφής της γυναίκας του υπουργού Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη ως συμβούλου στο υπουργείο Παιδείας μέχρι και τον διορισμό του αδερφού του κουμπάρου του Μητσοτάκη, ο διορισμός συγγενών σε κυβερνητικές και κρατικές θέσεις έγινε «γαλάζια κανονικότητα».
10 Η «γαλάζια» κομματική πατρίδα…
«Το κομματικό κράτος του ΣΥΡΙΖΑ θα ξηλωθεί, όπως και όλη η νέα δομή των δεκάδων ειδικών γραμματέων που διόρισαν με εντελώς αναξιοκρατικό τρόπο για να αλώσουν το κράτος, μαζί με χιλιάδες μετακλητούς υπαλλήλους. Οι δικοί μου υπουργοί δεν θα προσλαμβάνουν ανεπάγγελτους για να βολέψουν στο δημόσιο κουμπάρους ή συγγενείς τους». Οι δηλώσεις αυτές ανήκουν στον Κυρ. Μητσοτάκη!

Εγιναν τον Μάρτιο του 2018 όταν ήταν αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Σήμερα ένας στρατός «γαλάζιων παιδιών», συγγενών, κουμπάρων, φίλων και γνωστών έχουν διοριστεί σε κρατικές θέσεις. Από συνδικαλιστές της ΔΑΚΕ και μέλη της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ μέχρι γνήσιους οννεδίτες και στρατευμένους δημοσιογράφους. Οι τελευταίοι κοστίζουν περίπου 4,5 εκατ. ευρώ κατ’ έτος στο κράτος! Από το reunion του ΚΕΕΛΠΝΟ στο γραφείο του Αδ. Γεωργιάδη και τα αδέλφια της πεθεράς του Μητσοτάκη μέχρι τον σύζυγο της πρώην προέδρου ΟΝΝΕΔ Πεντέλης και πρωταγωνίστριας προεκλογικών υποτιθέμενων τυχαίων συναντήσεων του Κυριάκου με πολίτες, όλοι έχουν… βολευτεί κάπου.


11 Οι… άριστοι με τα fake πτυχία
Αν και ο Κυρ. Μητσοτάκης, το καλύτερο βιογραφικό της χώρας, είχε κάνει προεκλογική του σημαία την αριστεία, αυτή αποδείχθηκε τελικώς μια φούσκα που έσκασε στα χέρια του με γδούπο. Πιο τρανταχτό παράδειγμα ο Αντώνης Διαματάρης. Ο εκλεκτός φίλος από την ομογένεια των ΗΠΑ με το πτυχίο που δεν ήταν… πτυχίο από το Columbia και φυσικά την καταπάτηση του ασυμβίβαστου που αποκάλυψε το Documento. Για το τελευταίο ο ίδιος ο Μητσοτάκης πιάστηκε ξανά ψευδόμενος, καθώς είχε απαγορεύσει στην κυβέρνησή του οποιαδήποτε παράλληλη επαγγελματική και επιχειρηματική δραστηριότητα. Μην ξεχνάμε όμως και την αριστεία της ίδιας της κυβέρνησης που έφτασε στο σημείο να ψηφίσει φωτογραφική τροπολογία για να βολέψει ως διοικητή της ΕΥΠ τον… άριστο Κοντολέοντα, που δεν διέθετε αναγνωρισμένο από τον ΔΟΑΤΑΠ πτυχίο.
12 Κάθε οννεδίτης και ένα νοσοκομείο
«Δεν πρόκειται ν’ ανεχτώ πολιτευτές διοικητές νοσοκομείων. Είμαστε σοβαροί; Αυτά με μένα δεν πρόκειται να γίνουν» έλεγε προεκλογικά ο Κυρ. Μητσοτάκης. Μετεκλογικά βέβαια διορίστηκαν, ειδικά στα δημόσια νοσοκομεία, μέχρι και οι καρέκλες της Πειραιώς. Ο 82άχρονος συνταξιούχος γυμνασιάρχης Κωνσταντίνος Πατέρας, που παραιτήθηκε από τη θέση του διοικητή στο νοσοκομείο Καρδίτσας, ήταν ίσως το πιο τρανταχτό παράδειγμα.
Οπως ομολόγησε δίχως ίχνος ντροπής, θα βοηθούσε (με τον στρατό ψηφοφόρων του στα Τρίκαλα) τη ΝΔ να κερδίσει τις εκλογές και ως αντάλλαγμα θα διοριζόταν διοικητής νοσοκομείου. Οι διορισμοί στα νοσοκομεία είχαν από αποτυχημένα στελέχη της ΝΔ μέχρι και στρατηγούς εν αποστρατεία κι ας έλεγε προεκλογικά πάλι ο Κυρ. Μητσοτάκης: «Μην κοροϊδευόμαστε, δεν χρειάζονται τα νοσοκομεία μας τεχνοκρατικό μάνατζμεντ; Το να φέρεις ένα μάνατζερ από τον ιδιωτικό τομέα να διοικήσει ένα νοσοκομείο είναι μεταφορά τεχνογνωσίας από τον ιδιωτικό τομέα στον δημόσιο. Γιατί είναι κακό αυτό; Τι προτιμάει ο κόσμος, να διορίζουμε αποτυχημένος βουλευτές στα νοσοκομεία μας;». Ελα μου ντε…
13 Η «κόλαση» της Μόριας και το προσφυγικό
Εδώ αξίζει ένα Οσκαρ σκηνοθεσίας στη ΝΔ. 
«Η πολιτική των ανοικτών συνόρων έχει αποδοκιμαστεί από τον λαό και στις πρόσφατες εκλογές» δήλωνε στις 20 Νοεμβρίου 2019 ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας. Δήλωση που διαψεύστηκε μετά ακόμη και από τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Γιώργο Κουμουτσάκο, ο οποίος τον περασμένο Νοέμβριο μιλούσε για «αυθόρμητο κύμα ανθρώπων που έρχονταν λόγω της Συρίας».
 Για δε το προεκλογικό «κολαστήριο» της Μόριας (που ήταν) δεν έχει αλλάξει τίποτε απολύτως. Παραμένει κολαστήριο για να υπενθυμίσει το μέγεθος της προεκλογικής εξαπάτησης της ΝΔ.

14 Εδώ «μακεδονικό», εκεί ονοματολογικό

Εδώ φυσικά υποκλίνεται και ο Στίβεν Σπίλμπεργκ, ο οποίος σίγουρα δεν θα μπορούσε ποτέ να φανταστεί αν θα μπορούσε να αφήσει κανείς τη στολή του μακεδονομάχου για αυτήν του υποστηρικτή της συμφωνίας των Πρεσπών.
Και εδώ βέβαια παρατηρείται το φαινόμενο της διγλωσσίας εντός και εκτός συνόρων.
Ο μετρ του φαινομένου Κυρ. Μητσοτάκης δήλωνε τον Δεκέμβριο του 2018 ότι η ΝΔ δεν θα κυρώσει τη συμφωνία «ούτε τώρα ούτε στην επόμενη Βουλή ούτε ποτέ», αλλά σε συνέντευξή του στις αρχές Ιανουαρίου του 2019 ο Γερμανός χριστιανοδημοκράτης ευρωβουλευτής Ελμαρ Μπροκ τον πρόδωσε λέγοντας ότι η ΝΔ δεσμεύθηκε στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα ότι «θα αποδεχθεί την επικυρωμένη συμφωνία όταν θα συμμετέχει στην κυβέρνηση».
Σε κάθε περίπτωση, οι φουστανέλες και οι σάρισες απέχουν από το «πρέπει να διασφαλίσουμε τη συμφωνία» όσο η γη από το φεγγάρι.
15 Το τηλεοπτικό άντρο του Συριζιστάν στη Μεσογείων
Ποιος δεν θυμάται τι λεγόταν και κυρίως τι γραφόταν για την κρατική ΕΡΤ επί ΣΥΡΙΖΑ; Γι’ αυτό και ο Κυρ. Μητσοτάκης, για να περιορίσει την επιρροή της εκάστοτε εξουσίας στην κρατική τηλεόραση, διόρισε πρόεδρό της τον διευθυντή του γραφείου Τύπου του! Και για να γίνει πιο πλουραλιστική έδωσε μια βραδινή ενημερωτική εκπομπή στην ένθερμη υποστηρίκτρια των μνημονίων Ολγα Τρέμη και μια πρωινή σε δύο «δικά του» δημοσιογραφικά παιδιά, επί σειρά ετών στο ρεπορτάζ της ΝΔ. Εννοείται ότι όποιος φορούσε κόκκινο στο ραδιομέγαρο δεν περνά πλέον ούτε απέξω για να δει το γκαζόν. Οσο για την τηλεθέαση, προσομοιάζει πλέον με τους ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας.
Ως επίλογο να θυμηθούμε τον Τζορτζ Μπέρναρντ Σο που έλεγε ότι «η τιμωρία του ψεύτη δεν είναι ότι δεν τον πιστεύουν, αλλά ότι αυτός δεν μπορεί να πιστέψει κανέναν».
Ισως γι’ αυτό ο σημερινός πρωθυπουργός προτιμά να κυβερνά από τα υπόγεια του Μαξίμου με μερικούς (μετριούνται στα δάκτυλα του ενός χεριού) απολύτως δικούς του ανθρώπους, αφήνοντας υπουργούς και υπουργεία σε καθαρά διακοσμητικό ρόλο.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ο άντρας της χρονιάς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου