Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2020

Η πρώτη εξαίρεση κλαδικής σύμβασης!




Δια χειρός Βρούτση - Ο υπουργός Εργασίας αρνείται την επέκταση της κλαδικής σύμβασης των επισιτιστών, αφήνοντας χωρίς αυξήσεις και προστασία 400.000 εργαζόμενους. Γ. Χοντζόγλου (πρόεδρος Ομοσπονδίας Επισιτιστών): "Είναι πρωτόγνωρο. Πρόκειται για ακύρωση της κλαδικής σύμβασης".

Στις ελληνικές καλένδες των εξαιρέσεων που προβλέπει ο πρόσφατος αναπτυξιακός νόμος οδηγεί την κλαδική σύμβαση των εργαζομένων στον κλάδο Επισιτισμού - Τουρισμού ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, αφήνοντας ουσιαστικά χωρίς στοιχειώδη μισθολογική και εργασιακή προστασία τους εργαζόμενους στον κλάδο.
Η σύμβαση στον κλάδο του Επισιτισμού υπεγράφη στις 12 Δεκεμβρίου 2019 και απεστάλη στο υπουργείο Εργασίας. Η πρώτη αντίδραση του υπουργείου υπήρξε θετική, ωστόσο χθες ο υπουργός Εργασίας απαντώντας στη Βουλή σε ερώτηση βουλευτών του ΚΙΝ.ΑΛΛ. (Γ. Μουλκιώτης) τόνισε με κατηγορηματικό τρόπο: «Δεν μπορεί να καταστεί υποχρεωτική η συγκεκριμένη κλαδική σύμβση, διότι πρέπει να τηρηθεί ο νόμος. Και ο νόμος έχει συγκεκριμένα βήματα και συγκεκριμένες διαδικασίες».
Με άλλα λόγια, ο υπουργός Εργασίας αρνείται να κηρύξει υποχρεωτική την κλαδική σύμβαση εργασίας, κάτι που (δυστυχώς) προβλέπεται με τον νέο αναπτυξιακό νόμο (4635/2019), ο οποίος ψηφίστηκε τον περασμένο Νοέμβριο.
Όπως αναφέρουν οι εργαζόμενοι στον Επισιτισμό, ο υπουργός Εργασίας αρνείται να κηρύξει ως υποχρεωτική την κλαδική σύμβαση, καθώς δεν συνοδεύεται από έκθεση ανταγωνιστικότητας (!) αλλά και από έκθεση που αφορά τη διαδικασία διαβούλευσης των δύο πλευρών (εργοδοτών και εργαζομένων) κατά τις διαπραγματεύσεις. Μάλιστα οι δύο εκθέσεις θα πρέπει να κατατεθούν στο Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας (ΑΣΕ) και κατόπιν θα αποφασιστεί από το συγκεκριμένο όργανο αν θα κηρυχθεί υποχρεωτική η κλαδική σύμβαση. Ακόμα, σύμφωνα με τον τελευταίο αναπτυξιακό νόμο, ο ίδιος ο υπουργός Εργασίας έχει τη δυνατότητα, ανεξάρτητα από τις εισηγήσεις, να κηρύσσει υποχρεωτική μια κλαδική ή επιχειρησιακή σύμβαση!
«Είναι πρωτόγνωρα αυτά που γίνονται. Πρόκειται για ακύρωση στην πράξη των συλλογικών διαπραγματεύσεων και των κλαδικών συμβάσεων», τόνισε, σε δήλωσή του στην “Αυγή” ο πρόεδρος του κλαδικού σωματείου των επισιτιστών (Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων σε Επισιτισμό και Τουρισμό) Γιώργος Χοντζόγλου.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας για τους εργαζόμενους στον χώρο του Επισιτισμού, είναι η μεγαλύτερη κλαδική σύμβαση στον ιδιωτικό τομέα καθώς αφορά 400.000 εργαζόμενους. Επιπλέον είναι η πρώτη συλλογική σύμβαση στον κλάδο τα τελευταία 12 χρόνια που είναι προϊόν συμφωνίας μεταξύ των εργοδοτών και των εργαζομένων. Δηλαδή δεν επιτεύχθηκε μετά από προσφυγή ή μεσολάβηση διαιτητικού οργάνου. Ακόμα, με τη συγκεκριμένη κλαδική σύμβαση, που συμφωνήθηκε πριν δύο μήνες, καλύπτονται για πρώτη φορά και δεκάδες χιλιάδες διανομείς (delivery), οι οποίοι, πέρα από σημαντικές αυξήσεις στους μισθούς τους, θα έχουν για πρώτη φορά στοιχειώδη θεσμικά δικαιώματα.
Τι είχες, Γιάννη Βρούτση, τι είχα πάντα
Με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Επισιτισμού - Τουρισμού σημειώνει: «Ο υπουργός Εργασίας με τον γνωστό κυνικό και προσβλητικό τρόπο που τον χαρακτηρίζει επιβεβαίωσε αυτό που έλεγαν τόσους μήνες τα συνδικάτα. ‘Δεν μπορεί να κηρυχθεί υποχρεωτική γιατί υπάρχει ο νόμος’ λέει ο κ. Βρούτσης, παρ' ότι χαιρέτισε την υπογραφή της σύμβασης, μας ενθάρρυνε να συνεχίσουμε την προσπάθεια, αλλά δεν απάντησε ποτέ αν και πότε θα κηρυχθεί υποχρεωτική».
Επίσης η Ομοσπονδία σημειώνει ότι «όσον αφορά την τοποθέτηση του κ. Υπουργού, πως η διαδικασία αυτή ακολουθείται δεκαετίες από τον Νόμο 1876/90, ενημερώνουμε τους συναδέλφους πως ο νόμος 1876/90, άρθρο 11 παρ. 3 δεν αναφέρει πουθενά εκθέσεις για την ανταγωνιστικότητα ούτε πορίσματα διαβούλευσης των δύο μερών που συνυπογράφουν την σύμβαση ούτε εξαιρέσεις επιχειρήσεων από την εφαρμογή της. Όλα αυτά είναι έργο Βρούτση. Οι εργαζόμενοι του κλάδου μας και νοημοσύνη έχουν αλλά και μνήμη! Συνεχίζουμε την προσπάθεια ώς την τελική δικαίωση».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου