Σάββατο 11 Ιανουαρίου 2020

Διάβημα διαμαρτυρίας του Ιράν για τις δηλώσεις Μητσοτάκη για τη δολοφονία Σουλεϊμανί








Χρήστος Καλλιμάνης

Μία σοβαρή είδηση, την οποία η κυβέρνηση φαίνεται πως πασχίζει να «θάψει» με κάθε τρόπο, επιβεβαίωσε ο υπουργός Εξωτερικών μιλώντας σε τηλεοπτικό κανάλι.
Ο Νίκος Δένδιας, σε παρέμβασή του σε εκπομπή του OPEN TV, επιβεβαίωσε πως έχει προκύψει διπλωματικό επεισόδιο (αγνώστου μεγέθους) μεταξύ Ιράν και Ελλάδας μετά τις δηλώσεις Μητσοτάκη από τις ΗΠΑ ότι η χώρα στηρίζει την απόφαση της Ουάσινγκτον να δολοφονήσει τον Κασέμ Σουλεϊμανί.
Η παρουσιάστρια του σταθμού αναφέρθηκε σε ρεπορτάζ που είχε μεταδώσει (το βράδυ της Παρασκευής) ο δημοσιογράφος του Open, Χρήστος Τσιγουρής, σύμφωνα με το οποίο η Τεχεράνη εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της. 
Απαντώντας, ο Νίκος Δένδιας επιβεβαίωσε την είδηση, σχολίασε ότι δεν έχει δει, ακόμη, το κείμενο του διαβήματος και ενημέρωσε ότι σήμερα θα έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ιρανό ομόλογό του Τζαβάντ Ζαρίφ.

Και το βίντεο από το Open TV (βλ. από το 6:50)

Το ρεπορτάζ για την ενόχληση

Χθες, Παρασκευή, ο δημοσιογράφος του Open, Χρήστος Τσιγουρής, μετέδωσε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων ρεπορτάζ ( το βίντεο από το OPEN. βλ. από το 52:30 ) σύμφωνα με το οποίο ο Ιρανός πρέσβης, στη συνάντηση που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα την Πέμπτη, του ζήτησε να μεσολαβήσει και να μεταφέρει στον πρωθυπουργό τη δυσαρέσκεια και την ενόχληση της Τεχεράνης για τις δηλώσεις Μητσοτάκη.
«Ούτε άλλες χώρες της ευρωπαϊκής Ένωσης με τις οποίες έχουμε κακές σχέσεις δεν τοποθετήθηκαν έτσι» φέρεται να διεμήνυσε ο Ιρανός πρέσβης στον πρωθυπουργό.
Σύμφωνα πάντα με το ίδιο ρεπορτάζ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπέδειξε τη διπλωματική οδό, αλλά φέρεται να σημείωσε ότι η Ελλάδα είναι παραδοσιακά σύμμαχος των αραβικών χωρών, έχει καλές σχέσεις μαζί τους και δεν αλλάζουν οι συμπεριφορές αυτές από τη μία μέρα στην άλλη.
Τώρα, όπως αποκαλύπτεται από τα λόγια του Νίκου Δένδια, φαίνεται πως η πρεσβεία του Ιράν έχει ήδη προβεί σε διάβημα διαμαρτυρίας.

Κυβερνητικό κρυφτούλι;

Απορίας άξιον είναι, πάντως, το γεγονός ότι από την κυβέρνηση και το υπουργείο Εξωτερικών δεν είχε υπάρξει μέχρι τώρα καμία ενημέρωση για διάβημα διαμαρτυρίας από πλευράς της Τεχεράνης, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι και ο ίδιος ο Ν. Δένδιας, ενώ στον λογαριασμό του στο Twitter έχει αναρτήσει πολλές από τις δηλώσεις του στη σημερινή συνέντευξη, το επίμαχο απόσπασμα δεν το έχει αναρτήσει.
Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός, μιλώντας στο Atlantic Council, κατά την επίσκεψή του στις ΗΠΑ, εξέφρασε ανοιχτά τη στήριξή του στην απόφαση των ΗΠΑ να δολοφονήσουν τον Σουλεϊμανί, με τα επίμαχα αποσπάσματα των δηλώσεών του να… χάνονται στη μετάφραση από τα αγγλικά στα ελληνικά. 
Το βίντεο από την avgi.gr με τις δηλώσεις στα αγγλικά.

Για το περιστατικό εξέφρασε τη διαμαρτυρία του και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου