Δευτέρα 6 Ιανουαρίου 2020

Πάτρα: Ξεπέρασε τις αρχικές κακές εκτιμήσεις, η πτώση στην εορταστική εμπορική αγορά-Τα πράγματα εξελίχθηκαν ακόμα χειρότερα από ότι θα τα περίμενε κανείς...


 





05 Ιαν 2020

Πάνω από τις αρχικές εκτιμήσεις έφτασε τελικά η πτώση στα εμπορικά καταστήματα της Πάτρας κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου. 
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αυτές με βάση την κίνηση που είχε παρατηρηθεί τις ημέρες των Χριστουγέννων και από τη στιγμή που η "κακή μέρα φαίνεται από το πρωί" που λέει και ο λαός, η πτώση θα κυμαινόταν μεταξύ του 10% με 15%, με την προϋπόθεση ότι οι μέρες της Πρωτοχρονιάς θα ήταν κάπως καλύτερες και θα υπήρχε έστω και μία μικρή ανάκαμψη στην αγορά. 
Η ανάκαμψη όμως αυτή κρίνοντας από το αποτέλεσμα τελικά δεν ήρθε ούτε τότε. 
Όπως αναφέρουν οι παράγοντες της αγοράς και τα στοιχεία του Εμπορικού Συλλόγου, η πτώση στα είδη ρουχισμού και στα υποδήματα ξεπέρασε ακόμα και το 20% φθάνοντας έως και το 30%
Βλέπετε οι περισσότεροι από τους καταναλωτές, παρόλο που πήραν χρήματα από τους μισθούς, από το δώρο και από τα επιδόματα στο τέλος του Δεκεμβρίου, έκαναν υπομονή και δεν πήγαν για ψώνια στα εμπορικά μαγαζιά τις ημέρες των γιορτών, γνωρίζοντας ότι οι χειμερινές εκπτώσεις ξεκινούν σε λίγες ημέρες, στις 13 Ιανουαρίου. 
Άλλωστε, ήδη ορισμένα καταστήματα της Πάτρας έχουν προχωρήσει σε προσφορές για να προσελκύσουν πελάτες αμέσως μετά το διάστημα της Πρωτοχρονιάς. 
Η κίνηση έτσι στα είδη ρουχισμού και ένδυσης ήταν κάθετη. Κάπως καλύτερα με βάση τις εκτιμήσεις τα πήγαν τα καταστήματα με είδη δώρων και παιχνιδιών που εκεί η κίνηση κυμάνθηκε μεταξύ 15% με 20%. 
Σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζει μία συντριπτική πλειοψηφία των εμπόρων σημαντικό ρόλο στην καθίζηση αυτή έπαιξε το ότι δεν δόθηκε το κοινωνικό μέρισμα και αυτοί που το πήραν ήταν ελάχιστοι, ενώ ακόμα στους δικαιούχους καταβλήθηκε την τελευταία στιγμή, προπαραμονή της Πρωτοχρονιάς. 
Όπως και να έχει, η πτώση του τζίρου την εορταστική περίοδο προβληματίζει ιδιαίτερα τους εμπόρους και γενικότερα την αγορά. 
Αυτό που βλέπουν οι έμποροι, παρά τα όσα λέγονται για ανάκαμψη και για φορολογικές ελαφρύνσεις στους ελεύθερους επαγγελματίες και στις επιχειρήσεις, είναι ότι η ελπίδα που υπήρξε στις αρχές του καλοκαιριού για μία καλύτερη πορεία των πραγμάτων, μέχρι ώρας δεν έχει μετουσιωθεί στην πράξη.
Από την άλλη βέβαια είναι γεγονός ότι οι κανόνες στην αγορά έχουν αλλάξει, οι καταναλωτές δεν περιμένουν τις γιορτές για να πάνε να ψωνίσουν, παρά μόνο εκείνες τις περιόδους που γνωρίζουν ότι θα έχουν καλύτερες τιμές και θα πάρουν το τάδε προϊόν σε μία τιμή που τους συμφέρει ή που δεν θα είχαν τη δυνατότητα να το αγοράσουν με άλλο τρόπο.
Επίσης, ένα ακόμα σημείο που μπορεί κάποιος να εστιάσει σε αυτή την πτώση του τζίρου ήταν η συγκέντρωση του κόσμου σε μεμονωμένα μέρη και δρόμους του ιστορικού κέντρου, κάτι που γεννά την αναγκαιότητα για τη δημιουργία και νέου πεζόδρομου, αλλά και το ξεκίνημα των περίφημων open mall που ακόμα δεν έχουμε δει. 
Μένει να δούμε τι θα γίνει με τις χειμερινές εκπτώσεις που ξεκινούν στις 13 του μήνα και αν τότε τα μαγαζιά της Πάτρας πάρουν μία μικρή ανάσα. 
Αν και στα περισσότερα νοικοκυριά τα χρήματα από τις γιορτές, τα τραπέζια και όλα τα σχετικά θα κοντεύουν να τελειώσουν, οπότε οι προβλέψεις και πάλι μάλλον δυσοίωνες είναι. 
Κάνουν τους έκπληκτους οι νεοφιλελεύθεροι, από τη θέση που διατύπωσε στη ΔΕΘ ο Αλ. Τσίπρας, ότι με την αύξηση των μισθών έρχεται η ανάπτυξη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου