Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2019

Κάνουν τους έκπληκτους οι νεοφιλελεύθεροι, από τη θέση που διατύπωσε στη ΔΕΘ ο Αλ. Τσίπρας, ότι με την αύξηση των μισθών έρχεται η ανάπτυξη









https://left.gr/news/neofileleytheros-misanthropismos


Και μάλιστα το προχώρησαν κιόλας: “Να, οι συριζαίοι θέλουν να πληρώνεται ο κόσμος και να μην δουλεύει, οπότε γιατί να μην παίρνουμε όλοι από 5000 ευρώ, να έρθει η ανάπτυξη, ορίστε τι λένε οι θρασύτατοι μαδούροι που κυβερνούσαν τη χώρα...”.
Όλοι αυτοί οι τύποι είναι πωρωμένοι πολιτικά, σε σημείο που να παραιτούνται και από τα στοιχειώδη οικονομικά που ισχυρίζονται ότι ξέρουν. Η αγορά μιας ανεπτυγμένης χώρας στηρίζεται με μεγάλο βαθμό στην εσωτερική ζήτηση. Δηλαδή στα λεφτά που χαλάνε οι άνθρωποι για να ικανοποιήσουν ανάγκες και επιθυμίες.
Όσα περισσότερα λεφτά έχουν οι άνθρωποι να χαλάσουν, τόσα περισσότερα θα εισπράξει η αγορά. Άρα οι υψηλότεροι μισθοί ωφελούν την αγορά. Το δώρο των εορτών δεν το επινόησαν τεμπέληδες που ήθελαν να ζουν σε βάρος των επιχειρήσεων. Η αγορά το ζήτησε και το επέβαλε.
Από το 2013 ο βασικός μισθός ήταν 586 ευρώ. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τον πήγε στα 650 και τον στήριξε ακόμα περισσότερο με τις κλαδικές συμβάσεις. Ωφελήθηκε η αγορά από αυτό; Στην αγορά δεν πήγαν αυτά τα λεφτά; Μην γίνεστε ηλίθιοι λοιπόν.
Στη δική τους λογική, βέβαια, για ανάπτυξη επιτρέπεται να μιλάμε μόνο αν το μισθολογικό κόστος συμπιεστεί στα όρια της εξαθλίωσης. Ωραία συνταγή. Αλλά απέτυχε. Γιατί, στα Μνημόνια, η εσωτερική υποτίμηση, δηλαδή η συμπίεση των μισθών, δεν μας έβγαλε από την κρίση. Μας βούλιαξε περισσότερο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου