Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2020

28.06.2018-Πρόσκληση στη «Διαδικασία του Βερολίνου»-ΒΑΣΙΛΗΣ ΝΕΔΟΣ




 














\



Επίσημη πρόσκληση να συμμετάσχει στην επόμενη συνάντηση της «Διαδικασίας του Βερολίνου» έλαβε η Αθήνα, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του Αλέξη Τσίπρα στο Λονδίνο.
 Η επόμενη συνάντηση θα γίνει στο Λονδίνο, στις 10 Ιουλίου, μια ημέρα πριν από τη σύνοδο του ΝΑΤΟ και, εκτός από την Ελλάδα, θα συμμετάσχει και η Βρετανία. Η συγκεκριμένη συζήτηση κατέλαβε σημαντικό μέρος των επαφών που είχαν στο Λονδίνο η Τερέζα Μέι με τον κ. Τσίπρα.
Στη «Διαδικασία του Βερολίνου», η οποία πρακτικά ξεκίνησε το 2014, ως μια πρωτοβουλία της Αγκελα Μέρκελ προκειμένου να παραμείνει ανοιχτή η προοπτική διεύρυνσης της Ε.Ε. στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, παρά το γενικά αρνητικό κλίμα εκείνης της εποχής, συμμετέχουν Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Αυστρία, Σλοβενία, Κροατία και οι χώρες Δυτικών Βαλκανίων εκτός Ε.Ε. (Σερβία, Βοσνία, Μαυροβούνιο, Κόσοβο, Αλβανία και ΠΓΔΜ). Στις πρώτες συναντήσεις το 2014 (Βερολίνο) και 2015 (Βιέννη) η Ελλάδα ήταν απούσα, ενώ το 2016 και το 2017 συμμετείχε σε χαμηλό επίπεδο, με καθεστώς παρατηρητή.
 Η απουσία της Ελλάδας από το συγκεκριμένο φόρουμ εθεωρείτο διαχρονικά από την Αθήνα σημαντικό μειονέκτημα, καθώς εκεί, ιδιαίτερα το 2015, είχαν ληφθεί αποφάσεις ακόμα και για το προσφυγικό.
Η συγκεκριμένη εξέλιξη θεωρείται από την ελληνική κυβέρνηση πολύ σημαντική και είναι απολύτως ενδεικτική των εξαιρετικά καλών σχέσεων που υπάρχουν σε αυτή τη φάση ανάμεσα στην Αθήνα και το Βερολίνο. 
Σχέσεις που έχουν ενισχυθεί αφενός λόγω της πρόσφατης συμφωνίας για το οικονομικό πρόγραμμα, αλλά και την εμπροσθοβαρή στάση της Αθήνας στα ζητήματα που αφορούν τα Δυτικά Βαλκάνια και την ενταξιακή προοπτική τους. 
Υπενθυμίζεται ότι, εκτός από τη συμφωνία των Πρεσπών, η Αθήνα βρίσκεται πολύ κοντά σε μια διευθέτηση των διμερών διαφορών της και με τα Τίρανα. Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα είναι και η παρουσία της Βρετανίας σε αυτή τη φάση, καθώς το Λονδίνο, ενόψει και του Brexit, οικοδομεί τις μελλοντικές συμμαχίες του και, εξ αυτού, προκρίνει το συγκεκριμένο σχήμα ως σημαντικό για την παρουσία και τη σύνδεση του Ηνωμένου Βασιλείου με τα Βαλκάνια.
Μήνυμα Ζάεφ
Την ίδια στιγμή, στα Σκόπια, η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ εξακολουθεί την εκστρατεία ενημέρωσης των Ευρωπαίων, αλλά και την προσπάθεια να πείσει την κοινή γνώμη για την ανάγκη επικύρωσης της συμφωνίας των Πρεσπών. 
Από την Αυστρία όπου βρέθηκε ο κ. Ζάεφ περιέγραψε τη συμφωνία ως «ιστορικό επίτευγμα», εκφράζοντας την πεποίθηση ότι οι συμπολίτες του θα την υπερψηφίσουν. Ο κ. Ζάεφ ζήτησε, επίσης, από την αντιπολίτευσή του να στηρίξει τη συμφωνία, διότι οδηγεί την ΠΓΔΜ σε ένα καλύτερο μέλλον, ενώ συμβάλλει και στη σταθεροποίηση της περιοχής. Ο κ. Ζάεφ έστειλε και ένα μήνυμα προς όσους αντιδρούν για τη συμφωνία στην Ελλάδα, λέγοντας: «Μη φοβάστε τη μικρή μας χώρα, δεν θέλουμε να πάρουμε τίποτε από εσάς, δεν διεκδικούμε ούτε εδάφη ούτε την πολιτιστική σας κληρονομιά, δεν θέλουμε αλλαγή των συνόρων, αυτό που θέλουμε είναι η συνεργασία στο εμπόριο και στον τουρισμό». 
Ο κ. Ζάεφ θα έχει επαφές με Ευρωπαίους αξιωματούχους τις επόμενες ημέρες, με πρώτο τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου