Τρίτη 7 Ιανουαρίου 2020

Εορταστικός τζίρος 2020: Πτώση της Αγοράς σύμφωνα με τα επιμελητήρια [vid pic]













Εορταστικός τζίρος 2020: Πτώση της Αγοράς σύμφωνα με τα επιμελητήρια [vid pic]
Εορταστικός τζίρος 2020: Πτώση της Αγοράς σύμφωνα με τα επιμελητήρια. Αρνητικά είναι τα μηνύματα από τα επιμελητήρια της επικράτειας για την κίνηση της αγοράς κατά την εορταστική περίοδο, με μεγαλύτερη πτώση να δηλώνουν οι μικρές και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις ενώ τα πολυκαταστήματα και οι αλυσίδες να κινούνται οριακά. 
Τα σουπερ μάρκετ φαίνεται κι αυτά να κινούνται στα περσινά επίπεδα,  και πιο σταθερά σε όλη την περιόδο της κρίσης. 
Η πορεία του τζίρου στα καταστήματα λιανικής, επηρεάζεται εν πολλοίς από τη πληθώρα φορολογικών υποχρεώσεων του Δεκεμβρίου, ύψους 2,1 δισ. ευρώ, που πρέπει να διευθετηθούν από 6 εκ. φορολογούμενους, έως το τέλος του έτους και την κατάργηση του κοινωνικού μερίσματος και τον περιορισμό του σε μόλις 250.000 δικαιούχους 
Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του αντιπροέδρου του εμπορικού επιμελητηρίου Αθηνών και μέλους του Δ.Σ, της Ελληνικής Συνομοσπονδίας και Επιχειρηματικότητας "φαίνεται ότι οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις θα έχουν αρνητικό πρόσημο σε σχέση με την περσινή εορταστική περίοδο και τα πολυκαταστήματα, οι πολυχώροι και οι αλυσίδες θα παραμείνουν στα ίδια σε σχέση με περυ. 
Αυτά τα δυο έχουμε ουσιαστικά ως προσλαμβάνουσες και ως ακούσματα και από την Αθήνα αλλά και από όλη την Χώρα" και συνέχισε εξηγώντας ότι "αυτό είναι απόρροια της δυσκολίας την οποία έχουνε επισέλθει τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις ύστερα από μια 10ετή κρίση κι όταν πια πλεον βρισκόμαστε στον αστερισμό των δόσεων. 
Ξέρουμε πολύ καλά ότι τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις έχουν 3 και 4 στο τέλος του μήνα...4,4 εκ συμπολίτες μας χρωστάνε στην εφορία, πάνω από 100 δισ. είναι ληξηπρόθεσμα στην εφορία, υπάρχουν υποχρεώσεις προς τα ασφαλιστικά Ταμεία και προς τις Τράπεζες, άρα καταλαβαίνεται ότι δεν περισσεύει σχεδόν τίποτα αυτή την στιγμή για την Αγορά"
Μείωση τζίρου κατά 30% στην εμπορική αγορά του Βόλου τα φετινά Χριστούγεννα. 
Μάλιστα, σύμφωνα με τον πρόεδρο του εμπορικού συλλόγου Βόλου Αποστόλη Οντόπουλο, το πρόβλημα εστιάζεται στην έλλειψη ρευστότητας που δημιουργήθηκε από τις αστοχίες της κυβέρνησης αναφορικά με την ημερομηνία καταβολής του μισθού στους δημόσιους υπαλλήλους και του κοινωνικού μερίσματος, κάτι που είχαμε επισημάνει και στο flash καθώς αυτό καταβλήθηκε το μεσημέρι ανήμερα αργίας με αποτέλεσμα να απομένουν μόνο μερικές ώρες πριν το κλείσιμο των καταστημάτων ώστε να καλυφθούν όλοι οι υποχρεώσεις. 
Πλέον οι έμποροι ελπίζουν στις εκπτώσεις που θα ξεκινήσουν σε δυο εβδομάδες και συγκεκριμένα στις 13 Ιανουαρίου. 
"Ανύπαρκτος" ο τζίρος στα καταστήματα εστίασης στην Κορινθία την Εορταστική Περίοδο, όπως δήλωσε ο Χρήστος Ντούσικος πρόεδρος του ΣΕΓΕΣ Κορινθίας κύρια αιτία ο αντικαπνιστικός νόμος αλλά και οι μηδαμινές εκδηλώσεις από τους αρμόδιους φορείς. όπως θα δείτε και στο βίντεο το 2020 δεν ξεκίνησε με θετικό πρόσημο, όπως οι ίδιοι αναφέρουν.

Mε κίνηση αλλά και με μειωμένο τζίρο οι γιορτές στο Αγρίνιο, Αρνητικό το πρόσημο κατέγραψαν οι καταστηματάρχες στην αγορά του Αγρινίου κατά την εορταστική περίοδο. Οπως δήλωσε έμπορος της περιοχής στην τοπική εφημερίδα ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ  : «η κίνηση στα εμπορικά καταστήματα του Αγρινίου σε σχέση με πέρσι ήταν πεσμένη σε ποσοστό μεταξύ 10% και 20%. 
Ο κόσμος επέλεξε να κάνει διακανονισμούς προς την εφορία ή προς άλλες υποχρεώσεις του και μετά να ψωνίσει, αλλά φέτος έλειψαν από την τοπική αγορά και τα χρήματα του μερίσματος. Το επόμενο χρονικό διάστημα οι περισσότεροι επαγγελματίες του Αγρινίου θεωρώ πως δεν θα περιμένουν κάτι, καθώς όσοι ήθελαν να ψωνίσουν ψώνισαν πριν τις γιορτές σε εκπτώσεις ή δεκαήμερα εκπτώσεων ή στις γιορτές».
Ο τζίρος των εμπορικών επιχειρήσεων στην αγορά της Πάτρας και της ευρύτερης περιοχής κατά την περίοδο των Εορτών δεν ήταν ο αναμενόμενος καθώς παρατηρήθηκε πτώση 20% με 30%. Όπως χαρακτηριστικά είπαν στην ιστοσελίδα Best.gr οι καταστηματάρχες της αχαϊκής πρωτεύουσας, κατέγραψαν μείωση του τζίρου τους σε σύγκριση με πέρυσι, καθώς οι καταναλωτές ήταν επιφυλακτικοί και περιορίστηκαν στα απολύτως βασικά της εποχής όπως δώρα, παιχνίδια για τα παιδιά και τρόφιμα για το γιορτινό τραπέζι. 
Ακόμα και στον κλάδο των παιχνιδιών οι έμποροι «μοιράζονται την φτώχια τους καθώς τον μεγάλο όγκο της δουλειάς τους τον έχουν «κλέψει» οι πολυεθνικές.
 Ρούχα, παπούτσια και άλλα είδη έμειναν αρκετά πίσω, καθώς οι Πατρινοί μετέθεσαν την όποια ανανέωση της γκαρνταρόμπας τους για αργότερα, πιθανώς για τα μέσα του Γενάρη οπότε και αρχίζουν οι χειμερινές εκπτώσεις.  Ο Γραμματέας του Εμπορικού Συλλόγους της Πάτρας, Μάκης Μακρής επισήμανε μεταξύ άλλων τα εξής: «Δυστυχώς η κίνηση στα καταστήματα της πόλης δεν πήγε καλά μέσα στις Γιορτές. Οι συνάδελφοι στον κλάδο της ένδυσης και υπόδησης υπολογίζουν την πτώση του τζίρου τους περίπου στο 30%. Καλύτερα πήγαν τα δώρα και τα παιχνίδια αλλά οι πολυεθνικές παίρνουν την μερίδα του λέοντος από την κίνηση. 
Η απώλεια του Κοινωνικού Μερίσματος είναι σημαντική καθώς εργαζόμενοι των 400-500 ευρώ που έριχναν τα χρήματα στην αγορά φέτος έμειναν εκτός, όπως και οι συνταξιούχοι. Επιπλέον πολύ μεγάλο κομμάτι των χρημάτων που έπεσαν στην αγορά πήγαν στα μεγάλα πολυκαταστήματα και τις πολυεθνικές με ότι αυτό συνεπάγεται για την τοπική οικονομία».

Tι έπρεπε να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ με τα υπερπλεονάσματα με δεδομένες τις «εμμονές» του ΔΝΤ; Αυτό που έκανε. Να τα επιστρέψει πίσω στην κοινωνία με προτεραιότητα τους πλέον αδύναμους, τους δικαιούχους του κοινωνικού μερίσματος. Και αυτοί τελικά το επέστρεφαν στην αγορά μέσω της κατανάλωσης ενισχύοντας των τζίρο εμπορικών και άλλων επιχειρήσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου