Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2019

Το παρασκήνιο μιας επικίνδυνης «διαρροής»

Ζηταει η ΝΔ εθνικη συννενοηση σε προσφυγικο ,εθνικα και κοιτατε τι λεγανε για την ελληνικη κυβερνηση, τον υπουργο Αμυνας.
Αθωωναν την προκλητικοτητα των Τουρκων και ελεγαν πως ΕΜΕΙΣ προκαλουμε.
Και τωρα ζητάνε ομονοια.ΚΑΘΑΡΜΑΤΑ

 
 




«Η προάσπιση των εθνικών μας συμφερόντων απαιτεί σοβαρότητα, προετοιμασία, μελετημένες κινήσεις». Τάδε έφη Κυριάκος Μητσοτάκης, τον Δεκέμβριο του 2017, μετά από την επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα.

Οι δε εφημερίδες πέριξ της Ν.Δ. μιλούσαν εκείνη την εποχή για «επίσκεψη - φιάσκο» (“Ελεύθερος Τύπος”), ενώ έβαλαν κατά του Αλέξη Τσίπρα υποστηρίζοντας πως «κάνει διπλωματία εκ του προχείρου» (“Τα Νέα”).
Δύο χρόνια μετά, η ελληνική εξωτερική πολιτική αποδείχτηκε εντελώς ασόβαρη. Λίγο πριν την συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν, το ΑΠΕ-ΜΠΕ και η ΕΡΤ μετέδωσαν την είδηση πως «παγώνουν» οι συζητήσεις για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, επικαλούμενοι πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Επρόκειτο για μια είδηση πάρα πολύ σοβαρή, καθώς ουσιαστικά η Αθήνα έκοβε κάθε επαφή με την Τουρκία, κλιμακώνοντας την ένταση.
Δύο ώρες μετά, το Μαξίμου βγήκε και διέψευσε την είδηση, λέγοντας πως οι επαφές για τα ΜΟΕ θα συνεχιστούν κανονικά. Αρκετοί έκαναν λόγο για κυβερνητικό «μπάχαλο» και «άδειασμα» του ΥΠΕΘΑ.
Από το ρεπορτάζ όμως άλλα προκύπτουν. Όπως είναι γνωστό, κανένα υπουργείο δεν μπορεί να πάρει μόνο του μια τόσο σοβαρή απόφαση. Τέτοιου είδους θέματα είναι της αρμοδιότητας του πρωθυπουργού και του επιτελείου του, που δίνουν εντολή στο υπουργείο Άμυνας να εφαρμόσει τις εκάστοτε αποφάσεις. Πληροφορίες αναφέρουν πως η Αλεξάνδρα Παναγοπούλου, επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού, πήρε την πρωτοβουλία για το «πάγωμα» των ΜΟΕ. Όταν, δε, έγινε αντιληπτή η επικίνδυνη «πατάτα» και οι πιθανές προεκτάσεις της στη διεθνή εικόνα της Ελλάδα, άλλα στελέχη του Μαξίμου αναίρεσαν την απόφαση, αφού πρώτα έπεισαν περί αυτού τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Είναι άλλωστε κοινό μυστικό πως στο πρωθυπουργικό περιβάλλον εκτυλίσσεται ένας ακήρυχτος πόλεμος ανάμεσα στους συνεργάτες του πρωθυπουργού για το ποιος θα επικρατήσει ως ο απόλυτος μυστικοσύμβουλος.
Οι ίντριγκες του Μαξίμου ελάχιστα θα μας αφορούσαν εάν δεν έφταναν μέχρι του σημείου να κινδυνεύει η ελληνική διπλωματία. Φαίνεται πάντως ότι οι «άριστοι» στο πλευρό του Μητσοτάκη δεν υπολογίζουν τίποτα μπροστά στη δίψα τους για ανέλιξη στην αυλή του αυτοκράτορα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου