Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2019

Σεραφειμ Κοτρωτσος:Για το προσφυγικό: @chrisochoidis , "η κατάσταση δεν είναι διαχειρίσιμη", @kmitsotakis στο @EPP , "η κατάσταση είναι οριακή, απαιτείται άμεσα ευρωπαϊκή λύση", @GKoumoutsakos στο @SPIEGELONLINE , "η κατάσταση γίνεται ανεξέλεγκτη". Κι εγώ αφήνω αυτό:






https://www.anatropinews.gr/2019/11/22/prosfygiko-megali-krisi-poy-erchetai/

“Οριακή” (κατά Κυριάκο Μητσοτάκη), ή “μη διαχειρίσιμη” (κατά Μιχάλη Χρυσοχοϊδη), η κατάσταση σχετικά με το προσφυγικό, αποτελεί, αναμφίβολα μια κρίση τεραστίων ανθρωπιστικών, κοινωνικών και πολιτικών διαστάσεων.

του ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΚΟΤΡΩΤΣΟΥ
Ο πρωθυπουργός αναγκάστηκε, μέσα σε 4 μήνες, να αλλάξει αρκετούς υπευθύνους σχετικά με τη διαχείριση του προβλήματος (Χρυσοχοϊδης, Κουμουτσάκος, Λογοθέτης, Στεφανής) και βρίσκεται ενώπιον μιας “εξέγερσης” των δικών του βουλευτών, περιφερειαρχών και δημάρχων και ενός κύματος αγανάκτησης μερίδας της κοινής γνώμης.
Οι δήμαρχοι των περιοχών όπου, κατά το κυβερνητικό σχέδιο θα εγκατασταθούν “κλειστά κέντρα”, διαμαρτύρονται πως οι αρμόδιοι υπουργοί (Θεοδωρικάκος, Χρυσοχοϊδης) δεν τους έχουν ενημερώσει ούτε για τα στοιχειώδη, αν και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τους διαψεύδει. Μάταια, διότι είναι προφανές πως βασικά σημεία του σχεδίου δεν είναι γνωστά ούτε καν στον φιλοκυβερνητικό Τύπο, ο οποίος, ωστόσο, “πράττει τα δεόντα” υποβαθμίζοντας το θέμα.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εγείρει αμφιβολίες για όσα ανακοίνωσε η κυβέρνηση, ωστόσο ο πρωθυπουργός επαναδιατυπώνει -με νέους όρους- τη θέση της προηγούμενης κυβέρνησης ότι “το προσφυγικό είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα και απαιτεί ευρωπαϊκή λύση”. Επιτέλους, το προσφυγικό παύει να είναι “θέμα της Τασίας” και αναδεικνύεται ως ένα γεωπολιτικό πρόβλημα με τον Ερντογάν στο επίκεντρο και την έλλειψη αλληλεγγύης μιας αμήχανης και υποκριτικής Ευρώπης ως το μείζον θέμα αυτή τη στιγμή.
Είναι χαρακτηριστικά τα αποσπάσματα του Γερμανικού Τύπου:

«Στην Ελλάδα ξεπροβάλλει μια νέα προσφυγική κρίση» σημειώνει η Handelsblatt. «Οι αριθμοί απέχουν ακόμη πολύ από εκείνους του καλοκαιριού του 2015. Τότε είχαν έρθει σε μερικές μέρες, μέσω του Αιγαίου, στα ελληνικά νησιά, έως και 100.000 άνθρωποι που ζητούσαν προστασία. Φέτος το καλοκαίρι υπολογίζεται ήδη ότι οι αφίξεις ήταν διπλάσιες σε σχέση με πέρυσι».
«Εάν η Αθήνα ψάχνει τώρα εναλλακτικές λύσεις για τη Μόρια και τα προσφυγικά κέντρα της δυστυχίας στη Χίο και τη Σάμο, τότε η ΕΕ πρέπει να το υποστηρίξει. Η αντιμετώπιση του μεταναστευτικού είναι ένα κοινό ευρωπαϊκό εγχείρημα. Και η ελπίδα ότι ο εκφοβισμός θα λειτουργήσει αποτρεπτικά και θα μειωθεί έτσι ο αριθμός εκείνων που αναζητούν καταφύγιο είναι μάταιη», τονίζει η Süddeutsche Zeitung.
SZ: «Το 85% των ανθρώπων που φτάνουν στα νησιά, σύμφωνα με στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ Για Τους Πρόσφυγες, χρήζουν προστασίας. Έρχονται από τη Συρία, το Αφγανιστάν και το Κονγκό –και τίποτα δεν θα αποτρέψει τη φυγή τους. Στην Ελλάδα λοιπόν περιμένουν όλοι, ακόμη κι αυτοί που δεν έχουν πιθανότητες, σχεδόν τρία χρόνια για την πρώτη συνέντευξη ασύλου. Η συντόμευση αυτού του χρόνου θα είχε περισσότερο νόημα από αυτό που προτείνει η Αθήνα, την κατασκευή νέων – κλειστών- προσφυγικών κέντρων».
Handelsblatt για το νέο κυβερνητικό σχέδιο: “Με τη σύντμηση της διαδικασίας παροχής ασύλου η ελληνική κυβέρνηση ρισκάρει μεμονωμένες περιπτώσεις να μην εξετάζονται πλέον πολύ προσεκτικά. Οι Έλληνες πρέπει να προσέξουν να μην υπονομεύσουν το δικαίωμα ασύλου. Τόσο περισσότερο λοιπόν χρειάζεται τώρα η ΕΕ. Δεν πρέπει να προσποιείται ότι δεν είναι δουλειά της. Η ΕΕ πρέπει να κατανείμει επιτέλους το βάρος πιο δίκαια και να απαλλάξει χώρες πρώτης άφιξης, όπως η Ελλάδα, από ένα μέρος της διαδικασίας ασύλου. Έτσι κι αλλιώς αυξάνεται η προσφυγική πίεση προς την Ευρώπη. Αργά ή γρήγορα οι μετανάστες που βρίσκονται στην Ελλάδα θα προσπαθήσουν να πάνε σε άλλες χώρες της ΕΕ – παρά τα κλειστά σύνορα».
Μέσα σε αυτή την πρωτοφανή κρίση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει μια μεγάλη ευκαιρία. Η γραφειοκρατία των Βρυξελλών και το Βερολίνο (Ζεεχόφερ) αναγνωρίζουν πως η Ευρώπη πρέπει, επιτέλους, να κάνει κάτι μεγάλο και άμεσα.
Επιπλέον, διαθέτει, για πρώτη φορά, αυτό που δεν διέθετε ο προκάτοχός του. Την πρόθεση συναίνεσης του Αλέξη Τσίπρα και την στήριξη πτυχών του κυβερνητικού σχεδίου. Μένει να διευκρινιστεί, βεβαίως, πως η πολιτική των “κλειστών κέντρων” δεν δημιουργεί “Αλκατράζ προσφύγων και μεταναστών”, όπως επιθυμούσε ο Όρμπαν και ο Κουρτς και ζητά επιμόνως ο Βελόπουλος.
Η ευκαιρία, ωστόσο, είναι μοναδική. Η Ευρώπη δείχνει να αντιλαμβάνεται και στο εσωτερικό της χώρας διαμορφώνονται συνθήκες συνεννόησης. Το μόνο που μένει είναι να αξιοποιηθεί τάχιστα το νέο αυτό κλίμα. Ορθώς, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στέλνει το μήνυμα στους “δικούς του” ότι δεν μπορεί να ζητά αλληλεγγύη από τους Ευρωπαίους στην κατανομή των προσφύγων και των μεταναστών, όταν μερίδα της κοινωνίας, δήμαρχοι, βουλευτές, περιφερειάρχες, έξαλλοι ΟΝΝΕΔίτες και άλλοι βρίσκονται “στα κάγκελα”.
Οφείλει να κινηθεί άμεσα και να κινηθεί προσωπικά. Μπορεί το επιχειρησιακό σκέλος να ανατέθηκε στον στρατηγό Στεφανή, η επιχείρηση πειθούς των τοπικών κοινωνιών, όμως, είναι δικό του θέμα. Από το δικό του πολιτικό κεφάλαιο πρέπει να ξοδέψει. Πηγαίνοντας εν ανάγκη στη Σάμο, τη Λάρισα, την Κατερίνη, τα Βρασνά, τη Νάουσσα ή όπου αλλού χρειάζεται. Το προσφυγικό δεν είναι “O2 Arena” και δεν προσφέρεται για τηλεοπτικά και φωτογραφικά ενσταντανέ. Θέλει κόπο, τρόπο και ανάληψη της πολιτικής ευθύνης.
Παράλληλα απαιτούνται δύο πολιτικές κινήσεις:
Πρώτον-γιατί όχι-, σύγκληση Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών. Ακόμα κι αν ο Βελόπουλος διαφοροποιηθεί για να υφαρπάξει τμήματα της υπερδεξιάς που τον ψήφισε στις εκλογές, η άνεση πολιτικού χώρου και χρόνου που διαθέτει του επιτρέπει να πληρώσει κάποιο πολιτικό κόστος. Ο Τσίπρας το έκανε με τη Συμφωνία των Πρεσπών επειδή την πίστευε. Ο ίδιος οφείλει να το κάνει με το προσφυγικό. Με ένα Συμβούλιο Πολιτικών αρχηγών θα διαμορφώσει σε γενικές γραμμές ένα εσωτερικό πολιτικό μέτωπο που είναι βέβαιο πως θα εκτονώσει τουλάχιστον ένα μέρος από τις αντιδράσεις.
Δεύτερον, μπορεί να κάνει μια κίνηση ουσίας και εντυπώσεων. Καλώντας τον Τσίπρα να φθάσουν μαζί στις Βρυξέλλες κατά το επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και να θέσουν από κοινού το αίτημα να αποδειχθεί, επιτέλους, η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Ο πρωθυπουργός στη Σύνοδο Κορυφής, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη σύνοδο του PES (μαζί με την Γεννηματά) και από κοινού μπροστά στις κάμερες.
Παραιτούμενος από το κόστος του προσφυγικού και μεταφέροντάς το μόνο στους επιχειρησιακούς υφισταμένους του χάνει χρόνο και θα κληθεί να πληρώσει τα πολιτικά επίχειρα…
https://twitter.com/GKoumoutsakos/status/1197832411234611200?s=20


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου