Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2019

Αρνιακοί και Σταματίνες, τοξικότητα με …λούστρο

















Από το πρωϊνάδικο της συμπαθούς Σταματίνας μέχρι τον καιρό του “πρίγκιπα της βαθιάς υπόκλισης” Αρνιακού, μεγάλη μερίδα των μέσων ενημέρωσης ανέχεται ή ακόμα και υποδαυλίζει τα πιο ταπεινά ένστικτα για το προσφυγικό. 

Το πρόβλημα υπάρχει και εγκυμονεί αναμφίβολα κινδύνους που εγείρουν αντιδράσεις, η ρητορική, ωστόσο, της τηλεόρασης διχάζει εντονότερα μια ήδη διχασμένη κοινωνία ενισχύοντας την παραπληροφόρηση και την συνωμοσιολογία.


Προστίθεται, πλέον, στην αλυσίδα του τηλεοπτικού “εμετού” και η εκπομπή του Γιώργου Λιάγκα, παρότι δεν αφορά το προσφυγικό, αλλά το γνωστό επεισόδιο με την φοιτήτρια στη Θεσσαλονίκη, η οποία διαπομπεύθηκε από το μεσημβρινό σώου του Σκάϊ χάριν αστεϊσμού και διακωμώδησης…

Τις προάλλες, μια κυρία από την Μεθώνη Πιερίας στάθηκε μπροστά στα μικρόφωνα σε απευθείας σύνδεση με την εκπομπή του Γιώργου Παπαδάκη και “ανέλυσε” την έκρηξη εγκληματικότητας που προκαλεί η μετεγκατάσταση προσφύγων και μεταναστών από τα νησιά που “πνίγονται” σε περιοχές της ενδοχώρας.

Για την κυρία “οι πρόσφυγες και μετανάστες κάνουν εγκλήματα- βιασμούς, κλοπές και άλλα” και όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφο που βρισκόταν στο πάνελ της εκπομπής τι εννοεί, απάντησε αυθορμήτως και διόλου αφελώς: “Μα δεν τα ξέρετε; Όλα αυτά που δείχνετε κάθε βράδυ στις ειδήσεις”!
Στα Γιαννιτσά, μαθητές προχώρησαν σε κατάληψη του σχολείου τους με ρατσιστικά συνθήματα κατά των προσφύγων και των μεταναστών.

Παιδιά που προφανώς απέκτησαν “άποψη” βλέποντας ειδήσεις, παρακολουθώντας το διαδίκτυο και ακούγοντας τους γονείς τους να αντιδρούν για την “λαθροεισβολή”. Την ίδια ώρα που άλλοι νέοι απειλούν Ιρανό μαθητή που αγωνίζεται να ενσωματωθεί σε ελληνικό σχολείο. “Μην πατήσεις ξανά εδώ”, του είπαν. Ήτοι, μείνε στο γκέτο, γίνε ξένος και απόκληρος, απέκτησε τα αντανακλαστικά του αγριμιού.
Παιδιά που δηλητηριάζονται από θεωρίες συνωμοσίας και άγνοια. Την ώρα που το πολιτικό σύστημα και οι “ειδικοί” σπεύδουν -και ορθά- να αντιμετωπίσουν το μεγάλο πρόβλημα του “brain drain” (της φυγής, δηλαδή, νέων “μυαλών” στο εξωτερικό), αδιαφορούν για τις τοξίνες του ρατσισμού και του διχασμού που διοχετεύουν στα “μυαλά” που έχουν απομείνει στη χώρα.
Η Ν.Δ διέγραψε κάποιο στέλεχός της -Σαντεκίδης- από την Κοζάνη που δηλητηρίαζε τα social media προτείνοντας “να ρίχνουμε τους μαύρους στο Αιγαίο”Δεν είναι μόνο εξωραϊσμός του αγγλόφωνου push back, είναι προτροπή σε δολοφονία. Καλώς τον διέγραψε. Το δηλητήριο, όμως, δεν διαγράφεται.
Ενός Σαντεκίδη μύριοι έπονται
Σε αυτούς που ψήνουν χοιρινά σουβλάκια έξω από δομές προσφύγων και δεν ανοίγει ρουθούνι. Κυρανάκηδες, Μπογδάνοι, Καράογλου και άλλοι πολλοί σπεύδουν να επικροτήσουν ή έστω να αναδείξουν το “δικαίωμα” των ρατσιστών. Και συκοφαντούν την (κακώς διατυπωμένη) άποψη του Γιαννούλη. Εάν γίνει μια δημοσκόπηση είμαι βέβαιος πως η πλειονότητα των συμπολιτών μας έχει πιστέψει πως ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε “να απαγορευθεί το χοιρινό και το αλκοόλ”. Ουδέν ψευδέστερο. Το επέτρεψε, όμως, αυτό η δημοσιογραφία των δελτίων ειδήσεων, ο συμπολιτευόμενος Τύπος και οι κυβερνητικές παραφυάδες στα social media.

Αγωνιωδώς, οι αρμόδιοι υπουργοί και η μετριοπαθής πτέρυγα της κυβέρνησης (εύγε στη Ντόρα Μπακογιάννη…) προσπαθούν να υλοποιήσουν το σχέδιο μετακίνησης προσφύγων και μεταναστών από τα νησιά και εγκατάστασης τους αναλογικά σε ανθρώπινες δομές στην ενδοχώρα. Ό, τι, δηλαδή, ζητάμε να πράξουν οι εταίροι που αρνούνται τις ποσοστώσεις στην κατανομή και την επίδειξη στοιχειώδους αλληλεγγύης.
Αγωνιωδώς, ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης ομολογεί πως η χώρα (εν προκειμένω ο ίδιος και η κυβέρνηση) δεν μπορεί να διαχειριστεί το προσφυγικό. Μιλά για “ανθρωπιστική καταστροφή και κοινωνικό όλεθρο”. Παρότι οι αριθμοί τον διαψεύδουν (900.000 υποδέχθηκε η χώρα το 2015 εν μέσω της ευρωπαϊκής/γερμανικής πολιτικής των “ανοικτών συνόρων”, 55.000 τους τελευταίους δυο μήνες), οφείλουμε να τον ακούσουμε.
Αντ’  αυτού, μερίδα ακραίων στοιχείων στην κοινωνία, τα οποία συνεπικουρούνται από στελέχη της Ν.Δ, δημιουργούν ολοένα και περισσότερους “μικρούς Κουρτς” και “θερμοκέφαλους Ορμπάν”. Δεν θα σταθώ στην μείζονα ευθύνη του κυβερνώντος κόμματος που θερίζει θύελλες για την προγενέστερη συμπεριφορά της.
Με απασχολεί βαθύτατα η δηλητηρίαση της κοινωνίας και η τοξικότητα που εκπέμπουν τα μέσα ενημέρωσης. Και γι αυτά πρέπει, επιτέλους, να ασχοληθούμε και εμείς οι “του κλάδου”. Για ακόμα μία φορά, όμως, η ΕΣΗΕΑ υπνώττει και οι καναλάρχες -πλην ελαχίστων εξαιρέσεων- αδιαφορούν.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου