Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2019

Ο Μητσοτάκης έχει δίκιο!




Agelos Kalodoukas


Ο Μητσοτάκης έχει δίκιο!

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει η δήλωση του Μητσοτάκη ότι δεν απαντά σε ερωτήσεις σε σχέση με την κρατική διαφθορά «γιατί αυτά τα θέματα δεν ενδιαφέρουν τους πολίτες». 

Σε εκπομπή του ο Τράγκας προτρέπει την κυβέρνηση να κλείσει την υπόθεση Novartis γιατί πράγματι εμπλέκονται πολιτικοί που τα «έχουν πάρει» και βρίσκονται στο δικό της πολιτικό χώρο και στο χώρο του παλιού κραταιού ΠΑΣΟΚ.

Θα σας μεταφέρω μια εικόνα από την καθημερινότητά μου, που όμως θεωρώ ότι εκφράζει τη σκέψη του λεγόμενου «μέσου Έλληνα». Έπιασα συζήτηση με έναν ταξιτζή τις προάλλες. Με ρώτησε τι δουλειά κάνω και του απάντησα φωτορεπόρτερ:
- Α, ελπίζω όχι σε εμπόλεμες ζώνες!
- Όχι, δεν κάνω τέτοια πράγματα.
- Δεν εννοώ μόνο σε χώρες που βρίσκονται σε πόλεμο με άλλες χώρες, αλλά και τα Εξάρχεια!
- Έλα τώρα σε παρακαλώ, τι είναι αυτά που λες;
- Πώς! Χτες ένας πελάτης που μένει στα Εξάρχεια μου είπε ότι του έχουν κάψει το αμάξι του τρεις φορές και μια φορά το σπίτι του!
- Αχ, δεν μπορώ να ακούω μαλακίες! Ψέματα σου έλεγε! Αν δεν έχεις βγάλει την ιστορία από το μυαλό σου.
- Μα πώς, την άκουσα με τα αυτιά μου!
- Να σου πω! Ασχολείσαι με μαλακίες των ΜΜΕ, την ίδια στιγμή που μόνο από την υπόθεση Novartis έχουν φαγωθεί εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Για να μην μιλήσουμε για την Siemens που εμπλέκεται και ο ίδιος ο Μητσοτάκης οικογενειακώς.
- Θέλεις να πεις δισεκατομμύρια ευρώ! Το ξέρω! Ούτε 50 Εξάρχεια δεν αρκούν για να ισοφαριστεί αυτό το ποσό της διαφθοράς!
- Ε, τότε, γιατί δεν ασχολείσαι με αυτά και κάθεσαι και τρως κουτόχορτο από την κυβέρνηση του Μητσοτάκη και των ΜΜΕ για τα Εξάρχεια;
- Γιατί και στα Εξάρχεια, άνθρωποι μένουν…
Αυτή η τερατώδης εξίσωση των Εξαρχείων με τη δημόσια διαφθορά δεν γίνεται επειδή ο μέσος άνθρωπος είναι πνευματικά ανάπηρος. Ούτε οφείλεται στην αποσιώπηση της διαφθοράς από τα ΜΜΕ. Ένας και μοναδικός είναι ο λόγος.

Ο «μέσος άνθρωπος» (ένα σεβαστό τμήμα του) πέρασε το αρχικό σοκ της οικονομικής κρίσης του 2010 απεργώντας ή πηγαίνοντας σε πλατείες και συγκεντρώσεις. Πίστευε ότι μπορούσε να αλλάξει τα πράγματα. Μετά, επένδυσε στην κυβερνητική αλλαγή και στον ΣΥΡΙΖΑ. Πίστεψε ότι η οικονομική κατάσταση μπορούσε να αντιστραφεί και με αυτό και η συνολική πολιτική να γίνει λιγότερο διεφθαρμένη και πιο φιλική προς αυτόν. 

Έπαψε να δίνει σημασία τι του έλεγαν τα ΜΜΕ της διαπλοκής και της διαφθοράς. 

Ο συμβιβασμός και η υποχώρηση του 2015 έφεραν την αντιστροφή των πραγμάτων στο μυαλό του «μέσου Έλληνα». Τα «πράγματα δεν αλλάζουν, όλα τα ίδια μένουν». Από τον καναπέ του στο σαλόνι του σπιτιού του, η τηλεόραση ξανάγινε το μέσο επικοινωνίας με τον «έξω κόσμο». Δεν είναι ότι πιστεύει ότι του λέει το χαζοκούτι. 

Ξέρει ότι του λένε ψέματα. Αλλά, να! Αφού δεν μπορέσαμε (δηλαδή, όχι εμείς, οι εκλεγμένοι μας αντιπρόσωποι) να αντιστρέψουν την οικονομική καταστροφή, ας επιστρέψουμε στην κοινοβουλευτική κανονικότητα. Τιμωρούμε, με την ψήφο μας βέβαια -όχι με δράση μας!- όσους είχαν την κυβέρνηση και ας έρθουν οι προηγούμενοι. 

Άλλωστε, κακά τα ψέματα: οι προηγούμενοι διεφθαρμένοι ξέρουν τη δουλεία! Θα φέρουν επενδύσεις, μεταξύ απατεώνων γίνονται αυτά τα πράγματα σωστά.

Στο τέλος-τέλος, η κρατική διαφθορά είναι μεγάλο πράγμα και ανίκητο! 
Ενώ τα Εξάρχεια, καθημερινό πρόβλημα, αντιμετωπίσιμο. 
Μια «σωστή» αστυνομία, το λύνει.

Επομένως, ο Μητσοτάκης έχει δίκιο. 
Οι πολίτες δεν ενδιαφέρονται για τη διαφθορά.
 Κανείς δεν βάζει προβλήματα στον εαυτό του που δεν μπορεί να λύσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου