Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2019

Ελένη Αντωνιάδου: Μια διαδρομή από τη NASA μέχρι τα Ellinika Hoaxes (pics) Ό,τι λάμπει μπορεί να μην είναι απαραίτητα και χρυσός...




https://www.ethnos.gr/ellada/61433_eleni-antoniadoy-mia-diadromi-apo-ti-nasa-mehri-ta-ellinika-hoaxes-pics

Τα τελευταία 24ωρα ένα είναι το όνομα που μονοπωλεί το ενδιαφέρον των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και όχι για καλό: Ελένη Αντωνιάδου

Η Ελληνίδα επιστήμονας που έγινε γνωστή στο ευρύ κοινό για τη βράβευσή της από τη NASA είναι στη δίνη του κυκλώνα, καθώς καταπώς φαίνεται υπάρχουν ενδείξεις ότι ουδέποτε υπήρξε βράβευση από τη διαστημική υπηρεσία των ΗΠΑ, ούτε έχει εργαστεί σε αυτήν, όπως για χρόνια ανέφεραν τα ελληνικά ΜΜΕ.

Η ιστορία της Ελένης Αντωνιάδου ήρθε στην επιφάνεια όταν πριν από λίγες ημέρες η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως ήταν εκείνη που έδωσε τιμητικό βραβείο στην Ελληνίδα ερευνήτρια, στo πλαίσιo των επιχειρηματικών βραβείων «Θαλής ο Μιλήσιος». 

Από εκεί και έπειτα άρχισε να εκτυλίσσεται ένα υπέρλογο σκηνικό, με καθηγητές πανεπιστημίων και δημοσιογράφους να δημοσιεύουν συνδέσμους από το επίσημο site της NASA που αφορούν σε όλους τους βραβευθέντες στην ιστορία της Ακαδημίας ή συνδέσμους που αφορούν σε ερευνητές που έχουν επιστημονικές δημοσιεύσεις στην αναγεννητική ιατρική στους οποίους δεν συγκαταλέγεται η Ελληνίδα επιστήμονας. 

ην πρώτη σχετική ανάρτηση, ανοίγοντας τον «ασκό του Αιόλου», έκανε ο Κώστας Μπουγιούκος, επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Ντιντερό του Παρισιού: 

Έγινε... Barbie για τα επιτεύγματά της

Ανάμεσα σε άλλα, η εταιρεία Mattel τίμησε την Ελληνίδα ερευνήτρια ως Role Model, κάνοντάς την... Barbie. Για το θέμα αυτό είχε μιλήσει η ίδια η Ελένη Αντωνιάδου στο ethnos.gr, σημειώνοντας: «Είχα έναν ενθουσιασμό και μια χαρά, γιατί αποτελεί ένα εφαλτήριο για τα μικρά κορίτσια να σκεφτούν κάποιους τομείς εργασίας όπως είναι η επιστήμη η δική μου, η βιοαστροναυτική ή η αναγεννητική ιατρική, που δεν είναι τόσο δημοφιλείς στα παιδιά, αλλά και γενικότερα ανάμεσα στις γυναίκες. Είναι ένας τρόπος να δώσουμε την ευκαιρία στα κορίτσια να γνωρίσουν και αυτά τα επαγγέλματα».

Η τηλεοπτική εμφάνιση και ο ασθενής που σώθηκε... ή και όχι

Τον Μάρτιο του 2014 η Ελένη Αντωνιάδου είχε εμφανιστεί στην τηλεοπτική εκπομπή της Τατιάνας Στεφανίδου. Ανάμεσα στα υπόλοιπα που ειπώθηκαν εκεί για τη νεαρή ερευνήτρια ήταν και εκείνο που παρουσιάστηκε ως το μέγιστο κατόρθωμά της, η τοποθέτηση τεχνητής τραχείας σε καρκινοπαθή, τον Ιούνιο του 2011, με την ερευνήτρια να υποστηρίζει πως ο καρκινοπαθής θα έχει πλέον μια «φυσιολογική ζωή».

Τι γράφουν τα Ellinika Hoaxes

Ο καθηγητής της Ελένης Αντωνιάδου στο Τμήμα Πληροφορικής όπου φοίτησε η ίδια, Παντελής Μπάγκος, αναφέρει σε σχετική ανάρτησή του, η οποία αναδημοσιεύεται από τα Ellinika Hoaxes: «Για τη μεταμόσχευση τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα, καθώς φαίνεται ότι αυτή όντως έγινε (όχι, φυσικά, από την ίδια), αλλά υπάρχουν πολλά δημοσιεύματα ότι υπήρχαν πολλά θέματα βιοηθικής που προκάλεσαν προβλήματα». 
Η Ιστορία κατέγραψε πως τόσο ο ασθενής που δέχτηκε πρώτος το μόσχευμα όσο και άλλοι ασθενείς που επίσης υποβλήθηκαν στην εν λόγω μεταμόσχευση έχασαν τη ζωή τους. 
Παράλληλα, ο Παντελής Μπάγκος σημειώνει σχετικά με τη NASA, ενισχύοντας τους ισχυρισμούς του Κώστα Μπουγιούκου: «Για τη NASA τα πράγματα είναι απλά: Πήγε μάλλον σε κάποιο summer camp, όπως πάνε δεκάδες άλλοι αξιόλογοι φοιτητές από όλο τον κόσμο, πέρασε μια δύσκολη επιλογή, έκανε ένα μικρό πρότζεκτ, κάτι τέτοιο». 
Όσον αφορά στις επιστημονικές δημοσιεύσεις της Ελένης Αντωνιάδου, ο Παντελής Μπάγκος τονίζει τα εξής: «Όντως, οι εργασίες της είναι πάνω στα αντικείμενα της αναγεννητικής ιατρικής και των βλαστοκυττάρων, άρα η κοπέλα δεν λέει ψέματα. 
Αλλά, από την άλλη, αυτές οι δημοσιεύσεις, με καθαρά ακαδημαϊκά κριτήρια, σίγουρα δεν αρκούν για να τη χαρακτηρίσει κανείς "ειδικό στην αναγεννητική ιατρική", δεν την κατατάσσουν στους κορυφαίους επιστήμονες όλων των εποχών, ούτε καν στους κορυφαίους Έλληνες υποψήφιους διδάκτορες ή νέους διδάκτορες».

Το πρώτο σχόλιο της Ελένης Αντωνιάδου 

Μετά τον σάλο που έχει προκληθεί τις τελευταίες ημέρες στα social media για το ζήτημά της, η Ελένη Αντωνιάδου έκανε την πρώτη της ανάρτηση στο Facebook, σχολιάζοντας έμμεσα όσα έχουν λεχθεί και γραφτεί για εκείνη. 
«Μικρά βήματα στον χώρο της έρευνας γίνονται με συνεχή προσπάθεια, επιμονή και υπομονή. Κάθε μέρα συνεχίζω να μαθαίνω με συμμετοχή σε απλά ή πιο σύνθετα πρότζεκτ, σαν αυτό της τεχνητής νοημοσύνης στη NASA, με το οποίο ασχολούμαι τον τελευταίο καιρό. 
Παράλληλα, όπως είπα πριν από μερικές μέρες στη βράβευση στη Θεσσαλονίκη, χρειάζονται να περάσουν δεκαετίες μόχθου, προσπάθειας, αποτυχιών και ίσως κάποιων επιτυχιών για να μπορείς να ελπίζεις ότι θα συνεισφέρεις ουσιαστικά ένα μικρό λιθαράκι στην επιστήμη. Εμένα ο στόχος μου ποτέ δεν ήταν να ανταγωνιστώ ακαδημαϊκούς ή να συγκρίνω τα πρώτα μου βήματα στην επιστήμη ως νέα ερευνήτρια με άτομα τα οποία είναι στο χώρο πολλές δεκαετίες.
 Εξάλλου, το σημαντικό είναι να δουλεύεις πάντα συνεργατικά, βοηθώντας τους συνανθρώπους σου να πάνε επίσης ένα βήμα πιο πάνω, και όχι ένα βήμα πιο κάτω» έγραψε η ίδια. 
Έπειτα από αυτή την ανάρτηση ο Κώστας Μπουγιούκος επανήλθε λέγοντας πως η Ελένη Αντωνιάδου «εξακολουθεί να ψεύδεται και να παραποιεί!». 
Ο λόγος; 
Το βραβείο που απεικονίζεται στην ανάρτησή της, κατά τη δημοσίευση του Κώστα Μπουγιούκου, είναι ένα «πιστοποιητικό συμμετοχής στο Frontier Development Lab, ένα θερινό camp στο οποίο βάζει challenges προς επίλυση η NASA (στις ΗΠΑ) και η ESA (στην Ευρώπη). 
Δεν είναι βράβευση από τη NASA αυτό», κάτι που, όπως επισημαίνει ο καθηγητής η Ελένη Αντωνιάδου το γνωρίζει και για τον λόγο αυτό έχει περικόψει την εικόνα στα καίρια σημεία, ώστε να μη φαίνεται αυτή η λεπτομέρεια. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου