Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2019

Κυρ. Μητσοτάκης: Κυβερνάει με τον προϋπολογισμό του Τσίπρα και είναι υπερήφανος που πάει καλά







Tου Γ. Λακόπουλου


Ίσως αυτό που πρέπει να καταλογιστεί περισσότερο από οτιδήποτε άλλο στον Κυριάκο Μητσοτάκη, είναι ότι  παραβιάζει την αστική του ευγένεια και ξεχνά την οικογενειακή ανατροπή του. Και τα δυο δεν θα επέτρεπαν ποτέ να ιδιοποιείται τους κόπους άλλων και να μην τους λέει ούτε ένα «ευχαριστώ».
Αυτό που συμβαίνει δυο μήνες τώρα με τις επιτυχίες που ανακοινώνει και τις παροχές που κάνει ή υπόσχεται, είναι πρωτοφανές: εκτελεί τον προϋπολογισμό του Τσίπρα για το 2019, υλοποιεί τον προγραμματισμό της  προηγουμένης κυβέρνησης για τις κοινωνικές παροχές και τα παρουσιάζει ως δικά του!
Χωρίς αναφορά στην πηγή, που λένε στη δημοσιογραφία, όταν κάποιος βάζει την υπογραφή του στη δουλειά άλλων παραβιάζοντας τη δεοντολογία.
«Το είπαμε, το κάναμε» τουιτάρισε ο Πρωθυπουργός ή όποιος χειρίζεται τον αντίστοιχο λογαριασμό του τέλος πάντων- για την κατάθεση του αιτήματος για την πρόωρη αποπληρωμή του δανείου στο ΔΝΤ.
Για μισό,  που λένε και οι πιτσιρικάδες. 
Πότε το είπαν; 
 Υπάρχει πουθενά στον προεκλογικό λόγο ΝΔ ότι θα αποπληρώσουν το ΔΝΤ;  
Αν ανατρέξουμε στην περίοδο προ των εκλογών, άλλα προκύπτουν: έργο ΣΥΡΙΖΑ εξ ολοκλήρου. Τσακαλώτος από την αρχή μέχρι το τέλος. Ο ευπρεπής Σταϊκούρας απλώς υπέγραψε τώρα τα χαρτιά που έφτιαξε ο προκάτοχός του επειδή βρίσκεται στη θέση του.
Ο Τσίπρας το είχε αναγγείλει από τις αρχές του έτους και ο υπουργός Οικονομικών του το ολοκλήρωσε, εξασφαλίζοντας τη συγκατάθεση και των λοιπών εμπλεκόμενων, του ESM, της Κομισιόν και του ΔΝΤ. Το αίτημα υποβλήθηκε τον Μάη με την υπογραφή Τσακαλώτου. Ποιο είναι «το είπαμε» που λέει τώρα ο Πρωθυπουργός;

Άλλη περίπτωση είναι ο ΕΝΦΙΑ που παρουσιάζει ως μεγάλο επίτευγμα της κυβέρνησης του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, από την πρώτη μετα που ανέλαβε. Το  επίτευγμα στην ούγια γράφει Τσίπρας.
Αυτός εξασφάλισε τη συγκατάθεση των θεσμών, αυτός έκανε τις πρώτες μειώσεις και αυτός προγραμμάτιζε να τις διευρύνει για το επόμενο έτος. Συμφωνημένα και ψηφισμένα πράγματα.
Τον προλάβαν οι εκλογές και τη σκυτάλη πήρε ο Κυριάκος Μητσοτακης που απλώς υλοποίησε το σχεδιασμό Τσίπρα προσθέτοντας… 200 εκατ. ευρώ για τους έχοντες και κατέχοντες. Η αλήθεια είναι ότι ήταν ριγμένοι από την προηγουμένη κυβερνηση που φρόντιζε πρωτίστως τους αδυνάμους.
Τρίτη περίπτωση είναι η ανεργία, την περαιτέρω αποκλιμάκωση το καλοκαίρι επιχείρησε να καρπωθεί ο Πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη επικαλούμενος τις -αντεργατικές- παρεμβάσεις Βρούτση. Τέταρτη είναι τα δημόσια έργα που προχωρούν χάρη στη χρηματοδότηση που είχε εξασφαλίσει η προηγουμένη κυβερνηση.

Πέμπτη είναι η καλή ροή είσπραξης των εσόδων που δεν οφείλεται φυσικά στον ενθουσιασμό των φορολογουμένων επειδή κυβερνάει ο Μητσοτάκης και σπεύδουν να πληρώσουν με χαρά.
Έκτο η αποκλιμάκωση των επιτοκίων δανεισμού που είχε ήδη αρχίσει από τον Τσίπρα και συνεχίζεται χάρη στην αναπτυσσόμενη οικονομία που οφείλεται στην προηγουμένη κυβέρνηση.
Ο κατάλογος δεν έχει τελειωμό.  
Άλλωστε η κυβέρνηση  Μητσοτάκη δεν διανοήθηκε να πει ότι «παρέλαβε χάος» και στην πράξη δείχνει ότι παρέλαβε οικονομία σε τόσο καλή κατάσταση, ώστε να κάνει και παροχές. Αλλιώς πώς θα μπορούσε; Απλώς δεν το λένε ή το παρουσιάζει ως δικό της έργο.
Στο τέλος οι σημερινοί θα ζητήσουν να πιστωθούν και τις Πρέσπες , αν δε το κάνουν ήδη στο εξωτερικό.
Το κράτος φυσικά έχει συνέχεια.
 Αλλά το κράτος. 
Αυτό δεν νομιμοποιεί τη διάδοχη κυβέρνηση να ιδιοποιείται το έργο της προηγουμένης. 
Η κυβέρνηση  της ΝΔ υπογράφει ό,τι ετοίμασαν οι προηγούμενοι και στέλνει στο μέλλον ότι είχε υποσχεθεί η ίδια. Όπως η μείωση της προκαταβολής φόρου και η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης.
Αλλά το οικονομικό έτος με τα έτοιμα τελειώνει. Και έρχεται η ώρα να καταθέσει ο Πρωθυπουργός τον δικό του προϋπολογισμό με όσα ο ίδιος έχει υποσχεθεί. 
Ήδη του λείπουν πάνω από δυο δισ.. 
Κι εδώ σε θέλω κάβουρα…
ΥΓ: Στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν στους δρόμους της Πετρούπολης έκαναν παρέλαση στο στρατεύματα του Τσάρου που έφευγαν καλογυαλισμένα για το μέτωπο οι μπολσεβίκοι τους φωνάζαν: «Θα τα πούμε όταν λειώσουν τα άρβυλα»…

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Ο νεομητσοτακισμός ως new age θρησκεία Προσήλυτοι: Το trend του φετινού καλοκαιριού-Όταν η LIFO ανεβάζει τέτοιο κείμενο, τα δικά μου σχόλια είναι περιττά...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου