Παρασκευή 16 Αυγούστου 2019

Οπαδοί του Παπανδρέου καίνε «ΤΑ ΝΕΑ» και «ΤΟ ΒΗΜΑ» στο κέντρο της Αθήνας!




https://pasatempo.wordpress.com/2009/08/10/στην-πυρά-εφημερίδες-στην-πυρά/

Τον Αύγουστο του ΄65 η πολιτική κρίση έχει φτάσει στο αποκορύφωμά της. Ο πρώτος αποστάτης, ο Πρόεδρος της Βουλής, ο Γεώργιος Αθανασιάδης Νόβας αδυνατεί να σχηματίσει κυβέρνηση με τους  συν-αποστάτες που τον ακολούθησαν την ψήφο ανοχής της ΕΡΕ (Κανελλόπουλος) και των Προοδευτικών (Μαρκεζίνης).
Η «Ελευθερία» του Πάνου Κόκκα που είχε περάσει στους αποστάτες… καρφώνει στην… ψύχρα τον Χρήστο Λαμπράκη που συνόδευσε τον Στέφανο Στεφανόπουλο στο κρίσιμο ραντεβού με τον Γεώργιο Παπανδρέου
Το Παλάτι και οι Αμερικανοί ετοιμάζονται να ρίξουν στη μάχη τον Στέφανο Στεφανόπουλο, πρωτοκλασάτο στέλεχος της ΕΚ και εκ των αντιπροέδρων της. Πρέπει να φτιάξουν όμως και το κατάλληλο κλίμα.
Οι εφημερίδες του ΔΟΛ (ΝΕΑ και ΒΗΜΑ), η «Αθηναϊκή» του Παπαγεωργίου και το συγκρότημα Βελλίδη (Μακεδονία, Θεσσαλονίκη) αρχίζουν να καλοβλέπουν τη λύση Στεφανόπουλου. Άλλωστε οι τρεις εκδότες μετέχουν στις συζητήσεις που γίνονται. Λίγα χρόνια νωρίτερα είχαν στηρίξει τον Παπάγο, γιατί να μην επαναλάβουν το ίδιο;
Αποκορύφωνα αποτελεί η επίσκεψη του Στέφανου Στεφανόπουλου στο Καστρί για να συναντήσει τον Γεώργιο Παπανδρέου. Στο αυτοκίνητο δίπλα του βρίσκεται ο Χρήστος Λαμπράκης.Η φωτογραφία που κυκλοφορεί προκαλεί σάλο.
Από την «Ελευθερία» του Πάνου Κόκκα
Την Δευτέρα 9 Αυγούστου συνεδριάζει η ΚΟ της ΕΚ στη Λέσχη των Φιλελευθέρωνστη Χρήστου Λαδά, όσοι δηλαδή έχουν μείνει μετά το πρώτο κύμα αποστασίας. Συζητείται η διερευνητική εντολή που πήρε από τον Βασιλιά ο Στεφανόπουλος. Ο Παπανδρέου θέτει πολιτειακό θέμα λέγοντας ότι δεν μπορεί ο «ανώτατος άρχων να διαλύει κόμματα και να ορίζει πρωθυπουργό κάποιον άλλο εκτός από την αρχηγό του κόμματος». Στη ψηφοφορία γίνεται φανερό ότι θα υπάρξουν κι άλλοι αποστάτες. Υπέρ της πρότασης Παπανδρέου ψηφίζουν 113 από τους 139 παρόντες. Υπάρχουν και 26που ψηφίζουν Στεφανόπουλο, ο οποίος είχε υποσχεθεί στον αρχηγό του ότι θα πειθαρχήσει στην απόφαση της πλειοψηφίας.
Έξαλλοι οι οπαδοί της Ενώσεως Κέντρου καίνε τις εφημερίδες του ΔΟΛ (ΤΟ ΒΗΜΑκαι ΤΑ ΝΕΑ) και την Αθηναϊκή.
Η «Ελευθερία» του Πάνου Κόκκα που λόγω των σχέσεων με τον Μητσοτάκηπρωταγωνίστησε στην Αποστασία κι έχει περάσει… απέναντι διαθέτει αναλυτικό (και αποκαλυπτικό) ρεπορτάζ.
Το «Έθνος» την Δευτέρα 10 Αυγούστου δεν μιλά για τις άλλες εφημερίδες. Αρκείται να δημοσιεύσει τις εκδηλώσεις λατρείας του πλήθους προς την εφημερίδα. Είναι η ευκαιρία του να εξαργυρώσει κυκλοφοριακά την συνεπή στήριξη προς τον Γεώργιο Παπανδρέου.
Η «Αυγή» πάλι, όργανο της ΕΔΑ, στηρίζει τον Παπανδρέου και δημοσιεύσει απλά μια φωτογραφία
Έμφαση στο γεγονός δίνει και η «Απογευματινή» η οποία τότε είχε διευθυντή τον Σάββα Κωνσταντόπουλο, τον μετέπειτα εκδότη του «Ελεύθερου Κόσμου» (1966). Όλα τα… λεφτά είναι οι λεζάντες που συνοδεύουν τις φωτογραφίες.
Τα γεγονότα πάντως φόβισαν τους εκδότες που έμειναν πιστοί στη γραμμή τους στηρίζοντας τον Γεώργιο Παπανδρέου στη διαμάχη του με το Παλάτι. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου