Τετάρτη 7 Αυγούστου 2019

Επιστημονική Υπηρεσία Βουλής: Αντισυνταγματική η διάταξη για την Επ. Ανταγωνισμού





https://www.efsyn.gr/node/206509

ΣΥΡΙΖΑ: «Να αποσυρθεί άμεσα η διάταξη»
Απολύτως σαφής είναι η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής ως προς το μη σύννομο και αντισυνταγματικό της διάταξης που προωθεί η κυβέρνηση για την απομάκρυνση των μελών της Επιτροπής Ανταγωνισμού με το διυπουργικό νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί αύριο Πέμπτη από το Κοινοβούλιο και έχει στόχο την απομάκρυνση της Βασιλικής Θάνου και άλλων μελών της από τη θέση τους.
Η έκθεση της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής αναφέρει ότι ότι το άρθρο 101, που αφορά την Επιτροπή Ανταγωνισμού, αντιβαίνει τις αρχές και το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θέτει σε άμεσο κίνδυνο την ανεξαρτησία της Επιτροπής.
Μεταξύ άλλων αναφέρει η Έκθεση:
«...έχει κριθεί ότι η λειτουργική ανεξαρτησία των εθνικών αρχών ελέγχου, υπό την έννοια ότι τα μέλη τους δεν δεσμεύονται από καμία οδηγία κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, είναι (…) αναγκαία προϋπόθεση ώστε να πληρούν οι εν λόγω αρχές το κριτήριο της ανεξαρτησίας (…) Απλώς και μόνον ο κίνδυνος οι εποπτεύουσες κρατικές αρχές να μπορούν να ασκήσουν πολιτική επιρροή επί των αποφάσεων των αρχών ελέγχου αρκεί για να εμποδίσει την ανεξάρτητη άσκηση των καθηκόντων τους (…)».
Όπως σημειώνει, ειδικά όσον αφορά το κοινοτικό δίκαιο, αν επιτρεπόταν σε κάθε κράτος-μέλος να θέσει θέμα στη θητεία αρχής ελέγχου αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε μιας μορφής υπακοή της στην πολιτική εξουσία, ασυμβίβαστη με την ως άνω απαίτηση περί ανεξαρτησίας.
Συγκεκριμένα αναφέρει:
«...αν επιτρεπόταν σε κάθε κράτος μέλος να θέσει τέρμα στη θητεία αρχής ελέγχου πριν την αρχικώς προβλεπόμενη λήξη της κατά παράβαση των 20 κανόνων και των εγγυήσεων που έχουν προβλεφθεί προς αυτόν τον σκοπό από την εφαρμοστέα νομοθεσία, η απειλή τέτοιας πρόωρης παύσεως, η οποία θα επλανάτο επί της αρχής αυτής καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας της, θα μπορούσε να οδηγήσει σε μιας μορφής υπακοή της στην πολιτική εξουσία, ασυμβίβαστη με την ως άνω απαίτηση περί ανεξαρτησίας (…)»

Το σχόλιο του ΣΥΡΙΖΑ

Σχολιάζοντας την έκθεση της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής, ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά να αποσυρθεί άμεσα η τροπολογία για την Επιτροπή Ανταγωνισμού.
Στην ανακοίνωσή του αναφέρει τα εξής:
«Το πόρισμα της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής, που συζητείται σήμερα στην Ολομέλεια, καταρρίπτει όλα τα προσχήματα τα οποία επικαλείται η κυβέρνηση προκειμένου να παύσει την Επιτροπή Ανταγωνισμού, επισημαίνοντας πως η επίμαχη τροπολογία αντιβαίνει το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
»Είναι πλέον ξεκάθαρο πως η σπουδή του κ. Μητσοτάκη να παύσει την Επιτροπή Ανταγωνισμού, δεν έχει άλλο σκοπό πέρα από την εξυπηρέτηση των συμφερόντων που θίγονται από την έρευνα που διεξάγει η Επιτροπή σχετικά με τις μονοπωλιακές πρακτικές στη διανομή του Τύπου.
»Βρέθηκαν τόσο μόνοι τόσο νωρίς. Ας αποσύρουν την τροπολογία όσο υπάρχει χρόνος. Δεν περιποιεί τιμή στη χώρα αυτός ο νομικός και θεσμικός διασυρμός».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου