* Ένας σφιχτός εναγκαλισμός στην κρατική τηλεόραση (ΕΡΤ) και το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, με την απευθείας ένταξή τους στο πρωθυπουργικό γραφείο.
* Μια επίθεση στον Τύπο που προκάλεσε την έκδοση ανακοίνωσης από την Ένωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου, με την οποία καταγγέλλει τον βουλευτή της Ν.Δ. Μπ. Παπαδημητρίου ότι «ύβρεις, προσβλητικοί και απαξιωτικοί χαρακτηρισμοί δεν είναι σε καμία περίπτωση ανεκτοί», με αφορμή επίθεσή του στους ξένους ανταποκριτές.
* Fake news από το ΑΠΕ η λογοκριμένη επικοινωνία του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη με τη Βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι.
* Δύο διορισμοί «τοποτηρητών» στην ΕΡΤ που διαχειρίζονται ήδη τη μετάβαση στο νέο καθεστώς έως ότου διοριστεί νέα διοίκηση και προκειμένου να ευθυγραμμιστεί το ενημερωτικό πρόγραμμα στις ανάγκες της νέας κυβέρνησης.
* Μια... επιτυχία στην ειδησεογραφική διαχείριση του τυφώνα στη Χαλκιδική ως «βιβλική καταστροφή», στην οποία ευθυγραμμίστηκαν όλα τα κανάλια, κρατικά και ιδιωτικά.
Η συγκομιδή της πρώτης εβδομάδας της κυβέρνησης της Ν.Δ. είναι ήδη πλούσια σε γκάφες, όμως παραμένει τροχειοδεικτική της πορείας που ακολουθεί στο πεδίο των media. Πριν ακόμα τις προγραμματικές δηλώσεις, οι προθέσεις διαγράφονται.
1. Η ένταξη της ΕΡΤ και του ΑΠΕ στο πρωθυπουργικό γραφείο -μια οργανωτική δομή που δεν απαντάται ούτε στα πιο ολοκληρωτικά καθεστώτα- επιχειρήθηκε να ανασκευαστεί με μια αμήχανη ανακοίνωση κυβερνητικών κύκλων που υποστήριξε ότι «θα επιστρέψουν στον υφυπουργό που είναι αρμόδιος για θέματα Τύπου και Ενημέρωσης», δηλαδή στον Στ. Πέτσα. Επιχειρήθηκε δηλαδή να υποστηριχθεί ότι τα δύο δημόσια ΜΜΕ «σταθμεύουν» προσωρινά στο γραφείο του πρωθυπουργού για κάποιους άγνωστους λόγους και στη συνέχεια θα μεταφερθούν στην εποπτεία του πρωθυπουργού.
2. Η απροκάλυπτη επίθεση του βουλευτή Μπ. Παπαδημητρίου στον ξένο Τύπο, με απερίγραπτους χαρακτηρισμούς του είδους οι ξένοι ανταποκριτές είναι «μια πλέμπα δημοσιογράφων» οι οποίοι «έγλειφαν τα παπούτσια των συριζαίων μέσα στον χασισοκαπνό του Μαξίμου» και μετά «έγραφαν ό,τι τους άφηνε το θολωμένο από το χασίσι μυαλό τους», προκάλεσε την αντίδραση της "Liberation": περιγράφει ποιος είναι ο Μπάμπης Παπαδημητρίου (με ειδική αναφορά στην ατάκα περί «σοβαρής Χρυσής Αυγής»), αλλά και ο ΣΚΑΪ ως μέσο λυσσαλέας αντιπολίτευσης κατά του ΣΥΡΙΖΑ. Επισημαίνει ότι αυτά που είπε είναι «γελοιότητες» και ότι «τα σχόλιά του για τη 'Liberation' και τα ξένα μέσα εμπλέκουν και το συντηρητικό κόμμα, το οποίο βρίσκεται πλέον στην κυβέρνηση». Οι χυδαίες αναφορές του προκάλεσαν ένα κύμα συμπαράστασης στην εφημερίδα και ερωτήματα για τη νέα κυβέρνηση λίγα 24ωρα μετά την εκλογική της νίκη.
3. Η Ένωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου κατήγγειλε με ανακοίνωσή της την απαράδεκτη επίθεση του βουλευτή (πρώην υπαλλήλου του ΣΚΑΪ, ο οποίος, σημειωτέον, δεν είναι μέλος της ΕΣΗΕΑ), υπογραμμίζοντας ότι «η ελεύθερη άσκηση της δημοσιογραφίας καθώς και κάθε καλόπιστη κριτική αποτελούν θεμέλιο της δημοκρατίας. Ωστόσο, οι ύβρεις και οι προσβλητικοί και απαξιωτικοί χαρακτηρισμοί δεν είναι σε καμία περίπτωση ανεκτοί».
Μάλιστα, όπως σημειώνει, προκειμένου να μην εμπλακεί σε παιχνίδι πολιτικών αντιπαραθέσεων, έδωσε χρόνο στον βουλευτή να ζητήσει συγγνώμη. Όμως, έχει αρχίσει να διαδίδεται ένας νέος τρόπος να εκφράζεται πλέον η «συγγνώμη». Ένας τρόπος που τη μες μεν, αλλά λέγοντάς την έχεις την ευκαιρία να επαναλάβεις με πιο δήθεν κόσμιο τρόπο όλα όσα είχες πει αρχικά, τα οποία σε οδήγησαν να ζητήσεις συγγνώμη. «Με λύπη μας διαπιστώσαμε», αναφέρει η Ένωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου, (σ.σ.: Μπ. Παπαδημητρίου) ότι οι νεότερες δηλώσεις του «σε ραδιοφωνική εκπομπή δεν ήταν επαρκείς, αλλά περισσότερο μισή συγγνώμη, που συνοδευόταν από συστάσεις στη συντάκτρια του άρθρου της 'Liberation', μεταξύ άλλων, 'να μην είναι τόσο ευαίσθητη'».
4. Η λογοκριμένη από το ΑΠΕ συνομιλία Μητσοτάκη- Τ. Μέι υπακούει στην παλιότερη τακτική της Ν.Δ. «άλλα μέσα άλλα έξω». Παράλληλα, καταδεικνύει την επιχειρούμενη εργαλειοποίηση του ΑΠΕ ως όργανο προπαγάνδας της νέας κυβέρνησης, το οποίο σκορπάει fake news διά της... αποσιώπησης. Αυτή τη φορά, για τη Συμφωνία των Πρεσπών:
Το τηλεγράφημα του ΑΠΕ -υπό το γραφείο του ίδιου του πρωθυπουργού-, αναφερόμενο στα συγχαρητήρια της Βρετανίδας πρωθυπουργού, συμπληρώνει ότι «στη διάρκεια του σύντομου τηλεφωνήματος συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων, οι εξελίξεις στη νοτιοανατολική Μεσόγειο και ο κ. Μητσοτάκης ανέδειξε τον καθοριστικό ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην ευρύτερη περιοχή».
Στην αντίστοιχη ανακοίνωση του γραφείου της Τ. Μέι όμως, αναφέρεται ότι η πρωθυπουργός της Βρετανίας χαρακτήρισε τη Συμφωνία των Πρεσπών με τη Βόρεια Μακεδονία ως «σημαντικό βήμα προς τα εμπρός» και «χαιρέτισε τη 'δέσμευση' του Κυριάκου Μητσοτάκη να τηρήσει την εφαρμογή της».
5. Η «επόμενη μέρα» στην ΕΡΤ έχει φτάσει, με την τοποθέτηση τοποτηρητών, δύο δημοσιογράφων της ΕΡΤ, οι οποίοι ανέλαβαν τα ηνία του ενημερωτικού προγράμματος και ήδη προΐστανται συσκέψεων. Το προσωπικό φαίνεται να ανταποκρίνεται καλά, παρότι όλοι βρίσκονται σε αναμονή για τον διορισμό νέας διοίκησης, η οποία, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, μπορεί να πάρει έως και δύο μήνες έως ότου εγκατασταθεί. Η τραγωδία στη Χαλκιδική πήγε πίσω σειρά πρωτοβουλιών, επαφών και διευθετήσεων, καθώς η κυβερνητική μηχανή ήταν απασχολημένη. Δεν αποκλείεται έτσι η διοικητική αντικατάσταση να πάει «πακέτο» με τον νέο νόμο για την ΕΡΤ.
Στο μεσοδιάστημα, οι ελπίδες αναπτερώνονται μεταξύ των εργαζομένων με τη μορφή ευσεβούς πόθου: «Δεν πρόκειται να κάνει όσα λέει». Αναφέρονται στη μείωση του ανταποδοτικού τέλους στο μισό που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση. Όταν υλοποιηθεί, θα κόψει τις δομές και λειτουργίες της ΕΡΤ στο μισό.
6. Χαμηλοί τόνοι για τη Χαλκιδική Ομοιόμορφα, σε σειρά οι τηλεοπτικοί σταθμοί παρουσίασαν τη φονική καταιγίδα ως «ακραίο φυσικό φαινόμενο», το οποίο είχε προβλεφθεί, όμως ήταν αδύνατο να αντιμετωπιστεί, ως «πρωτοφανές φαινόμενο», ξαφνικό και με ένταση.
Παρότι τελικά η περιοχή έμεινε δύο 24ωρα χωρίς ηλεκτρικό, οι κάτοικοι σοκαρισμένοι ακόμη δεν διαμαρτύρονταν, ο δε περιφερειάρχης απάντησε με άνεση λόγου σε όλες τις ερωτήσεις για τις βλάβες στο οδικό δίκτυο, στο δίκτυο ηλεκτροδότησης και στην υδροδότηση. Σποραδικά μόνο εμφανίστηκαν αναφορές για κακοτεχνίες και αυθαίρετες κατασκευές, ενώ πήρε εμβληματική μορφή ο αριθμός έκτακτης ειδοποίησης 112, σαν να μπορούσε από μόνος του να έχει σώσει τις ζωές που χάθηκαν.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου