- έχουν δουλέψει πολύ για τα μέτρα, εξ ου και οι έτοιμοι τηλεοπτικοί πίνακες.
- είναι υπερήφανοι για μας τους κοινούς θνητούς, η χώρα είναι λίγο πολύ το στολίδι της οικουμένης χάρις σε εμάς και πρέπει να δείξουμε την ίδια κοσμιοτάτη αγωγή στις δύσκολες οικονομικές εποχές που έρχονται.
- -οι εποχές αυτές θα περάσουν γρήγορα και θα τα καταφέρουμε τόσο καλά και στην οικονομία, ώστε η ανθρωπότητα να συνεχίσει να μιλάει με θαυμασμό για μας.
-όλα τα μέτρα λαμβάνονται υπό την φωτισμένη καθοδήγηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, o οποίος, και αυτή τη φορά, δεν τσιγκουνεύτηκε το πρώτο πρόσωπο, αναλαμβάνοντας τον ρόλο του Μωυσέως: «Αποστολή μου είναι να βλέπω τη μεγάλη εικόνα και να επιμερίζω με όσο πιο δίκαιο τρόπο το βάρος της κρίσης».
-επανέλαβαν κι ένα ψέμα, ότι η οικονομία πήγαινε σφαίρα στην αρχή της χρονιάς και θα απογειωνόμαστε, αν δεν προέκυπτε η άτιμη πανδημία.
Είναι γνωστόν ότι τα οικονομικά έμπαζαν νερά από το τελευταίο τρίμηνο του 2019 και τον Ιανουάριο του ‘20, αλλά αυτό φαίνεται θα είναι ένα από τα επόμενα βασικά επικοινωνιακά επιχειρήματα, όσο θα πλησιάζουμε στην καταστροφή:
τι φταίμε εμείς που εμφανίστηκε ο κοροναιός;
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι και η καλύτερη κυβέρνηση του κόσμου θα είχε σήμερα να αντιμετωπίσει ένα οικονομικό και κοινωνικό τσουνάμι. Το πρόβλημα με τη σημερινή είναι ότι τα μέτρα της είναι πάντα λιγότερα από τις απαιτήσεις και λαμβάνονται με καθυστέρηση.
To ύψος τους, εξηγήθηκε σήμερα, είναι ύψους 14,5 δις (η κυβερνητική προπαγάνδα, με δημιουργική λογιστική, τα έκανε 24 υπολογίζοντας και τις πιθανές εισροές από την ΕΕ).
Η Πορτογαλία, που έχει ανάλογο μέγεθος και προβλήματα αλλά λιγότερο μαξιλάρι Τσακαλώτου, έχει πάρει από την αρχή της κρίσης δικά της μέτρα ύψους 28 δις.
Όσο για την καλή μελέτη και προετοιμασία τους, ακόμη και μέτρα συμβολικά για την ικανοποίηση της μεσαίας τάξης, όπως η μείωση της προκαταβολής φόρου από τις επιχειρήσεις, δεν ήταν έτοιμα για να εξαγγελθούν.
«Θα μειωθεί γενναία», εξήγγειλε ο κ. Μητσοτάκης. «Και το ακριβές ποσοστό θα ανακοινωθεί σύντομα, ύστερα από μελέτη».
Μέτρα ευπρόσδεκτα αλλά ανεπαρκή, όπως πχ η μείωση του ΦΠΑ στα αναψυκτικά και τον καφέ, δεν μπορούν να αλλάξουν την εικόνα στην οικονομία, μπροστά μάλιστα στη διαφαινόμενη κατάρρευση του τουρισμού.
Τα μέτρα στήριξης του εσωτερικού τουρισμού είναι ανεπαρκή και η «γλώσσα του σώματος» του κ. Μητσοτάκη όταν τα εξήγγειλε, δεν έπεισαν ότι πράγματι πιστεύει σε αυτά.
Και η κατηγοριοποίηση των νησιών ανάλογα με την επικινδυνότητα τους(!), στην οποία προχώρησε ο υπουργός Τουρισμού δεν προδίδει απλώς έλλειψη προετοιμασίας: ο πολιτικός ερασιτεχνισμός της θα προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις, ιδίως από τους κατοίκους των «επικίνδυνων» νησιών.
Είναι τέλος προφανές ότι το επικοινωνιακό οπλοστάσιο της κυβέρνησης εξαντλείται.
Για αυτό επανέρχεται συνεχώς στην επιτυχημένη αντιμετώπιση του πρώτου κύματος της πανδημίας, προσπαθώντας να κρύψει όσο μπορεί τις αρνητικές επιπτώσεις των μέτρων που παίρνει.
Αναγγέλλοντας πχ ο κ. Μητσοτάκης τη μείωση των μισθών για μια μεγάλη μερίδα εργαζόμενων, είπε δειλά:
«Οι τελευταίοι, ωστόσο, αν χρειαστεί να δουλέψουν λιγότερο, θα εξακολουθήσουν να αμείβονται ΣΧΕΔΟΝ με τον ίδιο μισθό».
Παρόμοια για την κυβέρνηση, τελειώνουν, σχεδόν, τα επικοινωνιακά καύσιμα.
Από εδώ και στο εξής θα πρέπει να εξηγεί και να απολογείται για την ανεπάρκεια των μέτρων που παίρνει και τα αποτελέσματα τους.
ΑΠΟ ΤΟ TVXS
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου