Τρίτη 23 Ιουλίου 2019

Άλλαξαν οι καιροί, κύριε Μητσοτάκη Είναι δυνατόν ο πρωθυπουργός να απαντάει στην κριτική του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα με το επιχείρημα «θα σας ζητήσω να μπείτε στη μηχανή του χρόνου και να προσγειωθείτε στο σήμερα






Η Άποψη της Εφημερίδας των Συντακτών

Επί τρεις ημέρες η αντιπολίτευση σφυροκοπούσε την κυβέρνηση για το περιεχόμενο των προγραμματικών δηλώσεων που παρουσίασε ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης. Στον λόγο υπήρξε αντίλογος. Ο πρωθυπουργός αναγνώρισε αυτή την αλήθεια. Στην καταληκτική τοποθέτησή του μίλησε για πολιτικό πολιτισμό, επισημαίνοντας ότι δεν υπήρξαν άγονες αντιπαραθέσεις. Ο ίδιος όμως δεν υπηρέτησε αυτό το πνεύμα, αποφεύγοντας να δώσει ουσιαστικές απαντήσεις σε όσες ενστάσεις εξέφρασαν οι πολιτικοί αντίπαλοί του.
Είναι δυνατόν ο πρωθυπουργός να απαντάει στην κριτική του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα με το επιχείρημα «θα σας ζητήσω να μπείτε στη μηχανή του χρόνου και να προσγειωθείτε στο σήμερα. Στις 7 Ιουλίου έγιναν εκλογές και τις χάσατε... Χάσατε τρεις εκλογικές αναμετρήσεις»; Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει πως όποιος χάνει τις εκλογές έχει άδικο και όποιος τις κερδίζει έχει δίκιο; Σημαίνει πως όποιος χάνει τις εκλογές δεν δικαιούται να ομιλεί; Τόση αλαζονεία!
Είναι φανερό πως ο Κυρ. Μητσοτάκης έχει μια περίεργη αντίληψη για τον πολιτικό διάλογο. Ουδέποτε αναγνώρισε στον κύριο αντίπαλό του όσα αναγνωρίζει στον εαυτό του. Ούτε στο παρελθόν, όταν ήταν αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ούτε τώρα που έγινε πρωθυπουργός.
Και όταν συμπεριφέρεται με αυτό τον τρόπο στον αρχηγό του μεγαλύτερου αντιπολιτευτικού κόμματος γίνεται απολύτως σαφές πόσο υπολογίζει τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς.
 Αυτό στην πολιτική ορολογία λέγεται καισαρισμός. Ο Κλεμανσό όριζε τον καισαρισμό ως εξής: «Επιστρέψτε στον Καίσαρα ό,τι ανήκει στον Καίσαρα... και όλα ανήκουν στον Καίσαρα!». Μόνο που σήμερα έχουν αλλάξει οι καιροί...
Ταυτόχρονα, όμως, ο Κυρ. Μητσοτάκης έχει μια πολιτική δυσκολία. Δεν του είναι καθόλου εύκολο να προσαρμόσει τον χθεσινό ακραίο αντιπολιτευτικό λόγο του, τη λογική «ό,τι μας βολεύει», στον ρεαλισμό που απαιτεί η άσκηση της κυβερνητικής πολιτικής, καθώς από τα ανέξοδα λόγια υποχρεώνεται να περάσει στις πράξεις.
Ούτε μπορεί εύκολα να ξεπεράσει το αποτύπωμα που άφησε σε πλατιά λαϊκά στρώματα η πολιτική των κοινωνικών -έστω και ανολοκλήρωτων- μέτρων που θεσμοθέτησε η προηγούμενη κυβέρνηση. Οπότε τι να πει; Οχυρώνεται πίσω από τη δύναμη που νομίζει ότι του δίνει η εκλογική νίκη. Η διακυβέρνηση όμως κρίνεται καθημερινά. Αν συνεχίσει έτσι, δεν θα πάει πολύ μακριά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου