Παρασκευή 12 Απριλίου 2019

Δ. Τζανακόπουλος: Πανικός ΝΔ - ΚΙΝΑΛ μπροστά σε όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας (ηχητικό) «Ούτε στις υποθέσεις Παπαγεωργόπουλου ή Τσοχατζόπουλου είχαν βρεθεί κινήσεις λογαριασμών ή χρήματα»













 Για μια μεγάλη θεσμική εκτροπή της ΝΔ καθώς με τις παρεμβάσεις της στην Δικαιοσύνη επιχειρείται ένας εκφοβισμός και ένα καναλιζάρισμα της δικαστικής έρευνας για Novartis κάνει λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.
Όπως είπε μιλώντας στον ραδιοσταθμό Στο Κόκκινο, πλέον από την «σκευωρία» έχουμε περάσει στην παραγραφή. «Βλέπουμε ότι οι κκ. Βενιζέλος, Αθανασίου, Γεωργιάδης, έχουν αλλάξει την πολιτική υπερασπιστική τους τακτική. 
Από κει που μιλούσαν για τη «μεγαλύτερη σκευωρία», πράγμα βαθύτατα προσβλητικό για την ίδια τη λειτουργία της Δικαιοσύνης, ακριβώς επειδή βλέπουν ότι η έρευνα προχωρά και υπάρχουν στοιχεία που εγείρουν τεράστια ερωτηματικά, μιλούν πλέον καθαρά για παραγραφή» σημείωσε ο Δ. Τζανακόπουλος.

«Πανικός και υποκρισία»

Όπως είπε, «αυτό είναι ενδεικτικό του πανικού και της τεράστιας αγωνίας τους μπροστά σε όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας σε σχέση με το σκάνδαλο Novartis και το ότι μιλούν για παραγραφή είναι απολύτως εύγλωττο. Μας λένε ότι η δωροδοκία είναι ένα έγκλημα που τελείται κατά την άσκηση των καθηκόντων του υπουργού πράγμα που έχει επικριθεί και στη νομική θεωρία από νομικούς.
Αλλά βλέπετε και την υποκρισία:
Καθώς ΝΔ και ΚΙΝΑΛ είχαν συμφωνήσει ότι το άρθρο 86 του Συντάγματος είναι ένα εξαιρετικά προβληματικό άρθρο. Η ερμηνεία ακριβώς που θέλει την δωροδοκία να μην υπάγεται στο πεδίο εφαρμογής του άρθρου 86 της σύντομης αποσβεστικής προθεσμίας είναι μια στενή και αναγκαία ερμηνεία του άρθρου έτσι ώστε οι απαράδεκτες συνέπειες του άρθρου αυτού να μην εκτείνονται στο σύνολο των αδικημάτων που τελεί ένας υπουργός όσο βρίσκεται στη θέση του».

«Κρύβονται πίσω από το άρθρο 86 που συμφωνούσαν ότι πρέπει να αλλάξει»

Συνεχίζοντας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε ότι «ΝΔ και ΠΑΣΟΚ δεν δέχονται αυτήν την ερμηνεία και έρχονται γρήγορα γρήγορα να κρυφτούν πίσω από αυτές τις κατάπτυστες νομικές ρυθμίσεις που τα ίδια αυτά κόμματα και το πολιτικό τους προσωπικό συμφωνούσε πριν λίγους μήνες ότι θα πρέπει να αλλάξει στη συγκεκριμένη κατεύθυνση.
Τα συμπεράσματα επομένως είναι πάρα πολύ εύκολα:
Όταν δεν έχουν ιδιαίτερα προβλήματα τότε το άρθρο 86 πρέπει να αλλάξει αλλά όταν βρίσκονται ενώπιον ερευνών της Δικαιοσύνης το μόνο που κάνουν είναι τελικά να κρύβονται πίσω από αυτές τις κατάπτυστες διατάξεις της ατιμωρησίας που οι ίδιοι θέσπισαν πριν καμιά 20ριά χρόνια ακριβώς για να μη βρίσκονται σε δύσκολη θέση σε υποθέσεις όπως είναι και η υπόθεση Novartis που αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην κορυφή της δημόσιας συζήτησης».

«Πολύ σαφής η διαδικασία που ακολουθήθηκε»

Ο Δ. Τζανακόπουλος υπογράμμισε ότι «η διαδικασία είναι πολύ σαφής και δεν έχει σχέση με την κυβέρνηση. Η δικογραφία της Novartis ήρθε στη Βουλή επειδή η έρευνα των Εισαγγελέων έπεσε πάνω σε ονόματα υπουργών. Η Βουλή έκανε το αυτονόητο δηλαδή να υπερψηφίσει τη συγκρότηση επιτροπής προκαταρτικής εξέτασης η οποία είπε ότι για όσα αδικήματα έχουν τελεστεί κατά την άσκηση των καθηκόντων των υπουργών, δηλαδή την απιστία, πράγματι έχουμε παραγραφή.
Αλλά για άλλα αδικήματα, όπως η δωροδοκία ή το ξέπλυμα, επιστρέφει τη δικογραφία στη Δικαιοσύνη για τις απαραίτητες ενέργειες καθώς αυτά τα αδικήματα δεν τελούνται κατά την άσκηση των καθηκόντων των υπουργών αλλά επ΄ευκαιρία αυτών όπως δέχεται και η συντριπτική πλειοψηφία στη νομική θεωρία».

«Το αδίκημα δεν είναι παραγεγραμμένο»

Σύμφωνα με τον Δημήτρη Τζανακόπουλο, η δωροδοκία, «τουλάχιστον με βάση την ερμηνεία που κάνει και η εισαγγελική αρχή, δεν είναι κατά την άσκηση των καθηκόντων του υπουργού αλλά απλώς και μόνο επ΄ευκαιρία. Αυτό το δέχεται η συντριπτική πλειοψηφία των ποινικών θεωρητικών. Επομένως είναι αρμοδιότητα της Εισαγγελίας και το αδίκημα δεν είναι παραγεγραμμένο.
Όπως σχολίασε, «ούτε στις υποθέσεις Παπαγεωργόπουλου ή Τσοχατζόπουλου είχαν βρεθεί κινήσεις λογαριασμών ή χρήματα. Αυτό δε σημαίνει ότι ο κάθε φορά Δικαστής δεν έχει τη δυνατότητα να αξιολογεί τα στοιχεία που βρίσκονται στη διάθεσή του για να καταλήξει στην απόφασή του».

«Υβρίζουν και απειλούν δικαστές και μάρτυρες»

Αναφορικά με τα σχόλια που γίνονται από πλευράς της αντιπολίτευσης, ο Δ. Τζανακόπουλος σημείωσε ότι αυτά σκοπίμως διαστρεβλώνουν την νομική πραγματικότητα. «Εγώ δεν πρόκειται να καταδικάσω κανέναν ή να προεξοφλήσω την ενοχή κανενός. Με αυτού του τύπου τις παρεμβάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης όμως βλέπουμε ότι επιχειρείται ένας εκφοβισμός και ένα καναλιζάρισμα της δικαστικής έρευνας και αυτό συνιστά μια μεγάλη θεσμική εκτροπή δηλαδή η προσπάθεια που γίνεται να παρέμβει ευθέως στο έργο της Δικαιοσύνης, υβρίζοντας δικαστές και μάρτυρες και απειλώντας».

«Ιδιοκτησιακή αντίληψη της χώρας και των θεσμών της από το παλιό πολιτικό καθεστώς»

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διερωτήθηκε ότι όταν μια δικογραφία έρχεται στο κοινοβούλιο έπρεπε η κυβέρνηση να τη θάψει στα συρτάρια όπως παλιά και να πει δεν προχωρώ στη διερεύνηση; «Αν ο κος Βενιζέλος νομίζει ότι οποιοσδήποτε τον ελέγχει τελεί εσχάτη προδοσία τοτε αυτές οι απόψεις έχουν εκφραστεί και από άλλες δημοκρατικές δυνάμεις στο παρελθόν όπως οι βασιλιάδες της μεσαιωνικής δύσης, οι Τσάροι, οι αυτοκράτορες του Βυζαντίου.
Αυτές είναι αριστοκρατικές αντιλήψεις που αναδεικνύουν ακριβώς την ιδιοκτησιακή αντίληψη που είχε το παλιό πολιτικό καθεστώς ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και του προσωπικού τους σε σχέση με τη δυνατότητα που έχουν να κινούνται μέσα στους θεσμούς και να κυβερνούν αυτή τη χώρα που τελικα οδήγησαν στη χρεοκοπία».

«Πλήρης η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία»

Αναφερόμενος στις οικονομικές εξελίξεις, ο Δ. Τζανακόπουλος τόνισε ότι το 10ετές ομόλογο έφτασε χτες στο ιστορικό χαμηλό του 3,32% από τότε που υπάρχει ελληνική καμπύλη (1997). «Αυτό αποτυπώνει το ότι έχει αποκατασταθεί πλήρως η εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία. Η ανάκαμψη ενισχύεται και γίνεται όλο και πιο δυναμική με τους θεμελιώδεις δείκτες της οικονομίας να δείχνουν όλοι σε θετική κατεύθυνση.
Και από την άλλη μεριά έχουμε τα αποτελέσματα του γεγονότος ότι μετά τη Συμφωνία του Ιουνίου του 2018 το ελληνικό χρέος είναι πλέον βιώσιμο και αυτό δεν το αμφισβητεί κανένας. Με αυτήν την έννοια οι επενδυτές εμπιστεύονται πλέον την Ελλάδα με έναν τρόπο που δεν το είχαν κάνει ποτέ στο παρελθόν».

«Δυνατότητα για πιο εκτεταμένες παρεμβάσεις που στηρίζουν τους πολλούς»

Όπως είπε, «πρόκειται για εξελίξεις που πιστοποιούν ότι η κυβέρνηση που παρέλαβε μια χώρα σε χρεοκοπία έχει καταφέρει να δημιουργήσει μια εντελώς διαφορετική κατάσταση σε ό,τι αφορά την ελληνική οικονομία. Και αυτό μας δίνει τη δυνατότητα να εστιάσουμε ακόμη περισσότερο στις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας σήμερα.
Δίνεται η δυνατότητα στην κυβέρνηση να εστιάσει στα προβλήματα χωρίς να διακινδυνεύουμε την αξιοπιστία και το αξιόχρεο της ελληνικής οικονομίας. Έχουμε δηλαδή τη δυνατότητα να προχωράμε σε ακόμη πιο εκτεταμένες παρεμβάσεις που αποκαθιστούν τις αδικίες του μνημονίου και σε παρεμβάσεις που στηρίζουν τους πολλούς».

«Διαζύγιο της ΝΔ από την προγαμματική αντιπαράθεση στην οικονομία»

Παράλληλα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι «η οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα έρχεται σε πλήρη αντίθεση με όλα τα καταστροφολογικά σενάρια που διακινούσε η ΝΔ η οποία έχει πάρει διαζύγιο από την προγραμματική αντιπαράθεση στο πεδίο της οικονομίας».

«Ατυχής η συνάντηση Κουρουμπλή - Αμβρόσιου»

Τέλος, ο Δ. Τζανακόπουλος χαρακτήρισε τη συνάντηση του Π. Κουρουπλή με τον Μητροπολίτη Αμβρόσιο ατυχή. «Ο κος Αμβρόσιος είναι ένας ιεράρχης που έχει προβεί σε απαράδεκτες δηλώσεις στο παρελθόν. Νομίζω όμως ότι ο κος Κουρουπλής έχει δώσει τις εξηγήσεις του. Και νομίζω ότι η συγκεκριμένη κίνηση δεν χαρακτηρίζει την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ ούτε τον κο Κουρουπλή».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου