Δευτέρα 25 Μαρτίου 2019

Κυριάκος Μητσοτάκης: Αντιπολίτευση με τις σημειώσεις του πατέρα του Ανατριχιαστικές ομοιότητες με τη «γαλάζια» αντιπολιτευτική τακτική της περιόδου 1983-1984 εμφανίζει η ρητορική του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας. Τότε ο πατέρας του στοχοποιούσε τον Ανδρέα Παπανδρέου, ο οποίος άλλαζε ραγδαία την ελληνική κοινωνία. Σήμερα ο ίδιος εκτοξεύει παρόμοιες κατηγορίες εναντίον του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος βγάζει την Ελλάδα από το τούνελ της κρίσης








«Με μια μυστική αεροπορική πτήση ήρθε από το Ηνωμένο Βασίλειο χαρτονόμισμα 75 δισ. δραχμών. Με ερώτηση και επερώτηση στη Βουλή δίνουμε την ευκαιρία στον υπουργό Οικονομικών να πει τι ακριβώς συμβαίνει»…
Του Άκη Καλογερά
info@neaselida.news
«Κυβερνητικό αεροσκάφος της Βενεζουέλας προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο “Ελευθέριος Βενιζέλος” για τέσσερις ώρες. 
Ο υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Μαδούρο έκανε κάποιες συναντήσεις. Οι ερωτήσεις προς την κυβέρνηση είναι προφανείς: 
Για ποιον ακριβώς λόγο έδωσε άδεια προσγείωσης στο εν λόγω αεροσκάφος, ενώ οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες το αρνήθηκαν, και με ποιους ακριβώς συναντήθηκε ο εκπρόσωπος του κ. Μαδούρο; Συμπληρωματικά, μάλιστα, στελέχη της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα υποστηρίζουν ότι… μετέφερε 8 τόνους χρυσού»!
Η πρώτη ερώτηση έρχεται από τον μακρινό Μάρτιο του 1983 και έγινε από τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη. 
Η δεύτερη έγινε πριν από λίγες μέρες, μόλις στις 4 Μαρτίου, από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ολα τα παραπάνω αποτελούν απλώς ένδειξη ότι κάποιος ή κάποιοι στη Νέα Δημοκρατία τού σήμερα έχουν αποφασίσει να κοπιάρουν μια αντιπολιτευτική τακτική, μια προπαγάνδα από το μακρινό 1983-1984. Κι αν δεν είχαμε όλοι μας τις στενοχώριες μας, σίγουρα θα ήταν μια ιστορία μόνο για γέλια.

Επιστροφή στο μακρινό 1983

Καταστροφολογία, κινδυνολογία, κατηγορίες για στήριξη τρομοκρατών, φωνές για ανομία και αταξία στο κέντρο της Αθήνας.
 Και, φυσικά, διαπιστώσεις για την οικονομία που πάει απ’ το κακό στο χειρότερο, μια οικονομία που η ΝΔ παρέδωσε υγιή και η κυβέρνηση καταστρέφει. Και τότε (1982-1984) και τώρα (2015-2019) η ΝΔ ακολουθεί την ίδια συνταγή αντιπολίτευσης.
 Διαβολική σύμπτωση. Ηγετικό στέλεχος της ΝΔ τότε -που μόλις είχε χάσει την κυβέρνηση- ήταν ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ο οποίος αμέσως μετά τις ευρωεκλογές του 1984 ανέλαβε την ηγεσία της αντιπολίτευσης. 
Επικεφαλής της ΝΔ σήμερα, ο γιος του, Κυριάκος. Κυβέρνηση τότε το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα, που άλλαξε τον πολιτικό χάρτη. Κυβέρνηση σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα, που επίσης άλλαξε τον πολιτικό χάρτη μετά τη χρεοκοπία και την αποδοχή των μνημονίων. Ενας Μητσοτάκης υπήρχε τότε, ένας Μητσοτάκης υπάρχει και τώρα. 
Στη θέση δε του Ευάγγελου Αβέρωφ, ένας «μαθητής» του, ο Αντώνης Σαμαράς.
«Εμείς το είχαμε συμμαζέψει το μαγαζί, εσείς το χρεοκοπήσατε και από 10 δισ. δραχμές έφτασε στα 40 δισ. δραχμές το έλλειμμα».
 Αυτό έλεγε στη Βουλή τον Φεβρουάριο του 1983 ο Γιάννης Μπούτος, ο οποίος μέχρι τον Οκτώβριο του 1981 ήταν υπουργός Συντονισμού (Οικονομικών). 
«Είμαστε Λίβανος, δεν μπορούμε να κυκλοφορήσουμε στο κέντρο της Αθήνας, γι’ αυτό, άλλωστε, δεν έρχονται και ξένοι επενδυτές». 
Αυτό δήλωνε την ίδια περίοδο ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής, διαπιστώνοντας ότι η αύξηση της φορολογίας έχει διώξει τα… κότερα προς τις μαρίνες της Τουρκίας. 
Τότε η νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προσπαθούσε να ορθοποδήσει, να εφαρμόσει μια διαφορετική πολιτική από εκείνη των προηγούμενων δεκαετιών. 
Και η τότε αντιπολίτευση της ΝΔ, με αρχηγό ακόμα τον Ευάγγελο Αβέρωφ, αλλά με ισχυρό παράγοντα (πρώτο «δελφίνο» και διεκδικητή της αρχηγίας) τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, εφάρμοζε την αντιπολίτευση της καταστροφολογίας, «της κατσαρόλας», όπως λεγόταν.
«Η κυβέρνηση Σαμαρά έβγαζε τη χώρα από τα μνημόνια, είχαμε μπει στην ανάπτυξη, αλλά ήρθε ο ΣΥΡΙΖΑ να ανακόψει την πορεία. Χάσαμε έτσι τρία χρόνια και 100 δισ. ευρώ». Αυτή είναι η βασική επιχειρηματολογία της ΝΔ -αλλά και του ΚΙΝΑΛ- τα χρόνια της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. 
Υπάρχει όμως και η έντονη επιχειρηματολογία για τον νόμο και την τάξη εξαιτίας του ΣΥΡΙΖΑ «που φλερτάρει με την άκρα Αριστερά και τους τρομοκράτες» ή που «ανέχεται τον Ρουβίκωνα». «Η τρομοκρατία προέρχεται από την Αριστερά», δηλώνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κάτι που υποστηρίζει μιλώντας και σε ξένο ακροατήριο.

Σχέδιο «Φθορά»

Τον Μάιο του 1983 αποκαλύπτεται ότι στη ΝΔ λειτουργεί ένα επιτελείο που εφαρμόζει το σχέδιο «Φθορά». Μετέχουν σε αυτό όλοι οι πρώην υπουργοί Εμπορίου των κυβερνήσεων του Κωνσταντίνου Καραμανλή, οι τέως γενικοί διευθυντές των υπουργείων Εμπορίου, Οικονομικών και Δημόσιας Τάξης, καθώς και επικεφαλής επιμελητηρίων, σωματείων ή συλλόγων εμπόρων και επιχειρηματικών κλάδων. 
Αναζητούσαν τρόπους φθοράς της κυβέρνησης του Ανδρέα, όχι μόνο με καταγγελίες, αλλά και με συγκεκριμένες δράσεις. Το σύνθημα της ΝΔ τότε ήταν ότι «το ΠΑΣΟΚ θα πάρει τα σπίτια, θα κλείσει τις επιχειρήσεις, θα κρατικοποιήσει τα πάντα. 
Οι “κατσαπλιάδες” τα διαλύουν όλα»!
Η ΝΔ των Αβέρωφ – Μητσοτάκη του 1983 εφάρμοσε την τακτική της ακύρωσης των πάντων, πιστεύοντας ότι η κυβέρνηση του Ανδρέα δεν θα αντέξει για πολύ. 
Αν και είχε μόλις παραδώσει την εξουσία σε μια κυβέρνηση που προσπαθούσε να διορθώσει την κατάσταση, κατηγορούσε το ΠΑΣΟΚ για τα πάντα.
 Ο,τι ακριβώς συμβαίνει -ως τακτική και αντίληψη- και σήμερα με τη ΝΔ, η οποία τον Ιανουάριο του 2015 εκτιμούσε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα κατέρρεε αμέσως. 
Τότε το ΠΑΣΟΚ είχε απέναντί του όλο τον κρατικό μηχανισμό και την πλειονότητα του επιχειρηματικού κόσμου. Οταν ανέλαβε ο Αλέξης Τσίπρας είχε απέναντί του τον κρατικό μηχανισμό, τις τράπεζες, όλα τα άλλα κόμματα και, φυσικά, τον… Σόιμπλε, δηλαδή τους δανειστές. 
Ολοι εκτιμούσαν ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα άντεχε πέντε εβδομάδες, άντε πέντε μήνες. Τον Ιούλιο του 2015 θεωρούσαν ότι πέφτει. Αυτή είναι η διαπίστωσή τους από τότε έως σήμερα. Ακόμα και τώρα πιστεύουν ότι από βδομάδα σε βδομάδα η κυβέρνηση πέφτει. Ισως γι’ αυτό τον λόγο εφαρμόζουν την τακτική του 1983.

Οι μεγάλες συγκρούσεις και οι ευρωεκλογές

Η συγχώνευση της Αστυνομίας με τη Χωροφυλακή -η κατάργηση, δηλαδή, της Χωροφυλακής- ήταν μια μεγάλη μεταρρύθμιση τότε, κόντρα στην οποία αντέδρασαν, φυσικά, η ΝΔ και σύσσωμος ο κρατικός μηχανισμός. 
Η ΝΔ ήταν απέναντι σε κάθε αλλαγή που έγινε στον κρατικό μηχανισμό και σε κάθε προοδευτική μεταρρύθμιση – από την παιδεία και την εργατική νομοθεσία έως τον πολιτικό γάμο. 
Η σύγκρουση του ΠΑΣΟΚ με την Εκκλησία ήταν και τότε «ευλογία Θεού» για τη ΝΔ, όπως και σήμερα. Σήμερα δεν υπάρχει μεταρρύθμιση του ΣΥΡΙΖΑ που να μην έχει καταγγελθεί. 
Η προσπάθεια αξιοποίησης της εκκλησιαστικής περιουσίας, η συνταγματική αναθεώρηση, η έπειτα από 70 χρόνια προσπάθεια αλλαγής του Ποινικού Κώδικα και πολλά άλλα. 
Καταγγέλλονται και όσοι κρατικοί λειτουργοί τόλμησαν να συνεργαστούν με την κυβέρνηση και, μάλιστα, με τρόπο απειλητικό. 
Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, Βασιλική Θάνου, Ευάγγελος Αποστολάκης και πολλοί άλλοι ακόμα. Η κάθε λέξη -σωστή ή λάθος-, η κάθε ατάκα, το παραμικρό στραβοπάτημα είναι αφορμή για γενίκευση της καταστροφολογίας. Οπως και το μακρινό 1983-1985.

Διπλές κάλπες και… νοθεία

Κατά σύμπτωση, όσα συνέβησαν τέλη του 1983 με αρχές του 1984 έχουν έναν κοινό ορίζοντα με το παρόν: τις ευρωεκλογές. 
Στις 17 Ιουνίου του 1984 εξελέγησαν για πρώτη φορά τότε Ελληνες ευρωβουλευτές. Οι εκλογές εκείνες έδωσαν τροφή στη σεναριολογία για ταυτόχρονες εθνικές εκλογές.
 Επί μήνες, όλες οι εφημερίδες -αντιπολιτευόμενες αλλά και κεντρώες- έλεγαν ότι ο Ανδρέας θα κάνει και τις δύο εκλογές ταυτόχρονα.
 Η βασική προειδοποίηση της ΝΔ ήταν ότι το ΠΑΣΟΚ θα επιδιώξει και νοθεία στις εκλογές, διότι καταρρέει και θα χάσει σε όλες τις κάλπες. 
Το είπε κι αυτό ο Κυριάκος: «Η κυβέρνηση να δώσει εξηγήσεις για το σύστημα καταμέτρησης»… Το αποτέλεσμα ήταν το ΠΑΣΟΚ να βγει πρώτο στις ευρωεκλογές του 1984, ενώ οι εθνικές εκλογές διεξήχθησαν τον Οκτώβριο του 1985.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου