Είναι πλέον εντελώς προβλέψιμες οι δημόσιες τοποθετήσεις του προέδρου της Ν.Δ.
Για μια φορά ακόμα, χθες, ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για την “κωλοτούμπα του '15” και “τη λιτότητα που συνεχίζεται” σαν προδομένος συριζαίος ψηφοφόρος. Επικαλέστηκε fake news όπως η υποτιθέμενη παρεμπόδιση της έρευνας για το Μάτι και η εκχώρηση αρχαιολογικών χώρων στο υπερταμείο.
Επικαλέστηκε την έρευνα για τα κονδύλια του προσφυγικού, πουλώντας σε άλλους διαφάνεια με ευαισθησία για τους πρόσφυγες και σε άλλους διαφάνεια με ξενοφοβία.
Είπε, άλλη μια φορά, τον Τσίπρα “'Ορμπαν”, για να πετάξει τον Όρμπαν από πάνω του, παρ' ότι τον έχει αντιπρόεδρο και κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο στο κόμμα του.
Αναρωτήθηκε γιατί η χώρα είναι εκτός αγορών, μαζί με τις υπόλοιπες που έχουν βγει από τα Μνημόνια πριν δύο και περισσότερα χρόνια. Επικαλέστηκε, επιλεκτικά, διεθνείς εκθέσεις για την οικονομία της χώρας, που τις ερμηνεύει όπως τον βολεύουν.
Έκανε τον αδιάλλακτο πατριώτη στο «Μακεδονικό» σαν να μην υπήρξαν ποτέ οι αποκαλύψεις για τη Μαρία Σπυράκη. Υπαινίχθηκε ότι η συμφωνία των Πρεσπών δόθηκε με αντάλλαγμα τις συντάξεις. Μίλησε για Ρουβίκωνες και πανεπιστήμια, κολλώντας από δίπλα και τις δολοφονίες της νύχτας, μια και τις τελευταίες μέρες είναι στο προσκήνιο.
*
Η πρόταση του Κ. Μητσοτάκη, να “ξεκλειδώσουν” όλα τα άρθρα από όλους και όποιος κερδίσει τις εκλογές να αναθεωρήσει με 151 ό,τι νομίζει, κάθε άλλο παρά συναινετική είναι.
Αντίθετα, επιτρέπει πολύ σοβαρές συνταγματικές αλλαγές με τη μικρότερη δυνατή κοινοβουλευτική πλειοψηφία, που μπορεί να αντιστοιχεί σε κοινωνική πλειοψηφία μικρότερη από 35%.
Και αυτό πρέπει να εκτιμηθεί σε συνδυασμό με το γεγονός ότι σχεδόν όλες οι προτάσεις της Ν.Δ. στις οποίες αναφέρθηκε χθες ο Κ. Μητσοτάκης, είτε αφορούν τις επενδύσεις και τη φορολογία, είτε το Δημόσιο, είτε τη Δικαιοσύνη, την παιδεία και το περιβάλλον, είναι σκόπιμα γεμάτες ασάφειες γιατί κρύβουν ένα σχέδιο επιθετικής απορρύθμισης.
Μόνο με μια τέτοια διαδικασία λοιπόν, θα μπορούσαν να επιβληθούν στο σύνταγμα της χώρας: μετεκλογικά, όταν δεν θα τηρούνται πολιτικά προσχήματα, και με την εξουσιοδότηση μόλις του 1/3 της κοινωνίας.
*
Ο Κ. Μητσοτάκης σύρεται τελικά σε συμμετοχή στην αναθεωρητική διαδικασία, αλλά με όρους πόλωσης. Στα σημεία της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ με τα οποία διαφωνεί - όπως η κατοχύρωση των κοινωνικών αγαθών, τα δημοψηφίσματα και η θρησκευτική ουδετερότητα του κράτους απέφυγε να τοποθετηθεί επί της ουσίας.
Ξέφυγε, λέγοντας απλώς ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει δικαίωμα να τα προτείνει.
Τα σημεία στα οποία συμφωνεί, τα παρουσίασε με επιθέσεις στην κυβέρνηση. Χαρακτηριστικά, αναρωτήθηκε πού ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ των 6 εδρών το 2006, όταν εκείνος και μερικοί άλλοι πρότειναν την κατάργηση του άρθρου 86. Αλλά δεν αναρωτιέται που ήταν τότε το κόμμα του, το οποίο κυβερνούσε με αυτοδυναμία.
Τέλος, είπε ευθέως ότι η Νέα Δημοκρατία “δεν θα συναινέσει σε μια εργαλειακή αναθεώρηση”, που σημαίνει ότι, για λόγους τακτικής, δεν θα δεχτεί αναθεώρηση ούτε στα κοινώς παραδεκτά, όπως το άρθρο 86. Αλλά την ευθύνη για την πόλωση την έριξε στην κυβέρνηση, που στοχοποιεί πρώην υπουργούς με εξεταστικές.
*
Στόχος του Κ. Μητσοτάκη είναι η νεκρανάσταση του Θατσερισμού στη μεταμνημονιακή Ελλάδα. Μέσον του, ο εξευτελισμός της δημόσιας αντιπαράθεσης.
Ο διάλογος για τα συνταγματικά θα τον εκθέσει και για τα δύο.
Α.ΤΣΕΚ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου