Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2018

Ναι, είμαστε οι ημέτεροι…!!!








 Του  Γιώργου Μακράκη*
Οι συντονισμένες και στοχευμένες επιθέσεις συγκεκριμένων Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης συνεχίζονται και αυξάνονται το τελευταίο χρονικό διάστημα απέναντι στους εργαζόμενους στο δημόσιο τομέα. Με «παχιούς» τίτλους, στημένα ρεπορτάζ και διαστρεβλωμένα στοιχεία επιδιώκουν να πλήξουν το έργο που επιτελούν οι δομές και υπηρεσίες του δημοσίου προς όφελος της κοινωνίας.
Δεν είναι μυστικό βέβαια η εξάρτηση που έχουν ορισμένα Μ.Μ.Ε. από συγκεκριμένα πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα, τα οποία εκπροσωπεί σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο ο πρόεδρος της ΝΔ, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης. Εξάλλου, δεν είναι τυχαίο πως κεντρικός πυρήνας του προγράμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι η μείωση του μόνιμου προσωπικού στο δημόσιο τομέα, ο περιορισμός των συμβασιούχων -απολύσεις- και η μείωση της μισθολογικής δαπάνης που πρακτικά σημαίνει μειώσεις στους μισθούς των εργαζομένων. Στο σημείο αυτό να παραθέσουμε ορισμένα χαρακτηριστικά παραδείγματα fake news από ΜΜΕ για να πλήξουν τους εργαζόμενους και το δημόσιο τομέα:
Η συγκεκριμένη εφημερίδα αναφέρει με «δραματικό ύφος» πως αυξήθηκαν, αντί να μειωθούν οι υπάλληλοι στο στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα τα τελευταία δυόμιση χρόνια, καθώς -συνεχίζει- έγιναν σχεδόν 22.000 προσλήψεις από το παράθυρο(!!!)

Την ίδια περίοδο οι συμβασιούχοι στον στενό δημόσιο τομέα αυξήθηκαν από σχεδόν 65.500 σε σχεδόν 78.300 άτομα. Με λίγα λόγια η εφημερίδα χαρακτηρίζει παράτυπες και αχρείαστες τις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στους δήμους και στην υγεία και των συμβασιούχων-αναπληρωτών εκπαιδευτικών στα Δημόσιο Σχολεία, που χωρίς αυτούς δεν θα ήταν εφικτό να χτυπήσει το πρώτο κουδούνι και κατά τη φετινή σχολική χρονιά.

 Επιπλέον, είναι γνωστό πως ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων στην Ελλάδα είναι περίπου 575.000, αριθμός χαμηλός σε σχέση με άλλα ευρωπαϊκά κράτη και πως υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις σε σημαίνοντες τομείς του κοινωνικού κράτους, όπως στην εκπαίδευση και στην υγεία.

Η ίδια εφημερίδα δε ρίχνει λάσπη μόνο για τις προσλήψεις και τον αριθμό των εργαζομένων -μόνιμων και συμβασιούχων-, αλλά διαστρεβλώνει και την πραγματικότητα όσον αφορά τους μισθούς καθώς μιλά για υποτιθέμενες αυξήσεις. 

Συγκεκριμένα, αναφέρει πως αυξήθηκαν οι μισθοί των εργαζόμενων Ιδιωτικού Δικαίου στο Δημόσιο, όπου από τα 1.286 ευρώ έφτασε στα 1.502.

 Ωστόσο, είναι γνωστό πως ο μέσος μισθός στο Δημόσιο είναι 1.056 ευρώ μικτά, ενώ σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ το μισθολογικό κόστος βαίνει ελαφρά μειούμενο τα τελευταία χρόνια. 

Η αλήθεια αποκαλύπτεται όμως στα ψιλά γράμματα, αφού πληροφορούμαστε πως «πρόκειται για ειδική επεξεργασία στοιχείων από την ΕΡΓΑΝΗ που έκανε ο ΣΕΒ».

Στο παρελθόν και άλλα πρωτοσέλιδα εφημερίδων, όπως το παρακάτω επιτίθεται στο δημόσιο τομέα και τους εργαζόμενους με fake news.

Είναι φανερό πως κύριος σκοπός, όλων εκείνων που ασπάζονται το νεοφιλελευθερισμό, αποτελεί η συνολική αποδόμηση του κοινωνικού κράτους και των εργαζομένων με απώτερη επιδίωξη την ιδιωτικοποίηση καίριων και νευραλγικών τομέων του δημοσίου, όπως η υγεία, η εκπαίδευση και η κοινωνική ασφάλιση.
Ναι, λοιπόν, εμείς είμαστε οι ημέτεροι!
Θα συνεχίσουμε ως δημοσιοϋπαλληλικό κίνημα να αγωνιζόμαστε για μόνιμη και σταθερή εργασία σε όλες τις δομές και υπηρεσίες του κοινωνικού κράτους. Θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε αξιοπρεπείς μισθούς και συντάξεις.
Θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για ένα δημόσιο που θα λειτουργεί προς όφελος της ελληνικής κοινωνίας και ιδιαίτερα των ευάλωτων και ασθενέστερων κοινωνικών στρωμάτων.
  • Γιώργος Μακράκης ,Δάσκαλος και αναπλ. Γραμματέας Ε.Ε. της ΑΔΕΔΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου