Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2018

Ξαναζωντανεύουν τον «εσωτερικό εχθρό» Του Κώστα Βαξεβάνη





 
 


 


 


Μερικές φορές νομίζεις ότι οι σώφρονες στη ΝΔ τρελάθηκαν. Πως το όνειρο του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν τελικώς να γίνει ένας Γιώργος Καρατζαφέρης, πιο κομψός ίσως και πιο ντελικάτος αλλά με την ίδια πολιτική χοντροκοπιά. 
Λες και συνέβη μια πολιτική Δευτέρα Παρουσία και οι έσχατοι έγιναν πρώτοι και στοιχίζονται πίσω από την αθλιότητα σαν τα σκαθάρια πίσω από τις κοπριές.

Αν παρατηρήσετε, οι λέξεις «Ευρώπη», «ευρωπαϊκή προοπτική» και ό,τι χρησιμοποιήθηκε μόλις δύο χρόνια πριν για να περιγράψει το ευρωπαϊκό προφίλ της ΝΔ έχει εκλείψει. 

Οι «Μένουμε Ευρώπη» μετακόμισαν εσπευσμένα στο Μανιάκι και το Ζάλογγο, απ’ όπου δηλώνουν έτοιμοι να πολεμήσουν και να πέσουν στον γκρεμό για την πατρίδα, την οικογένεια και βεβαίως τη θρησκεία που επιβουλεύονται ο Τσίπρας και η παρέα του. 

Βουλευτές της ΝΔ βγαίνουν σέλφι με παπάδες, κυρίες των ΝΟΔΕ βορείων προαστίων φωτογραφίζονται δίπλα σε ελληνικές σημαίες, ενώ οι μετριοπαθείς της κόσμιας πολιτικής αντιπαράθεσης μετατρέπονται σε κλώνους του Αδωνη και διασταυρώσεις πολιτικού με τηλεκήρυκα.

Η μετατόπιση της ΝΔ προς την εκχυδαϊσμένη ακρότητα έγινε έντονα αντιληπτή στην περίπτωση του θανάτου του ομογενή από την Αλβανία. 
Ενας νεαρός, οπλοφόρος, έπεσε νεκρός σε συμπλοκή με την αστυνομία.
 Θα περίμενε κάποιος ότι οι εκφραστές του δόγματος «νόμος και τάξη» που αντιλαμβάνονται τα τρικάκια του Ρουβίκωνα ως απειλή και είναι έτοιμοι να δικαιολογήσουν τη δολοφονία του Ζακ στο όνομα του δικαιώματος του «νοικοκυραίου» θα ήταν πιο αυστηροί με έναν τύπο που κυκλοφορεί με καλάσνικοφ και πυροβολεί. 

Περιέργως όμως ο 35άχρονος έγινε εθνικός ήρωας για τη ΝΔ, η οποία υιοθέτησε το ανύπαρκτο αφήγημα της σημαίας. Ενας Ελληνας, μια ελληνική ψυχή, ο γνήσιος Ελληνας, έπεσε για τη σημαία σύμφωνα με την ηγετική ομάδα του κόμματος του Κυριάκου. Το όπλο ως διά μαγείας εξαφανίστηκε όπως και η επικινδυνότητα του περιστατικού ή η απειλή που εκπροσωπεί για τις διακρατικές σχέσεις.

Οταν ο Αλβανός πρωθυπουργός Εντι Ράμα σε μια ψύχραιμη ανάρτησή του στο Facebook τα έβαλε με αυτούς που μέσα από τις ακρότητες παίζουν τον ρόλο του προβοκάτορα για τις καλές σχέσεις των δύο χωρών, κορυφαία στελέχη της ΝΔ μαζί με τα φιλικά τους ΜΜΕ ανακάλυψαν προκλήσεις του Ράμα γιατί ο Ελληνας είναι Ελληνας και η αγκινάρα αγκινάρα και δεν έχει δικαίωμα να μιλάει γι’ αυτόν ο Αλβανός.


Ο Νικήτας Κακλαμάνης προεδρεύοντας στη Βουλή ζήτησε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του σκοτωμένου, για τον οποίο όμως δεν διευκρίνισε ποια ήταν η τιμή που του οφείλουμε και γιατί.

Η Βόρεια Ηπειρος έπειτα από δεκαετίες ξανασχηματίστηκε στους αλυτρωτικούς χάρτες της πολιτικής ατζέντας και παλιές φιγούρες των φοιτητικών αμφιθεάτρων που τη δεκαετία του ’80 ζητούσαν να καταλάβουμε τη νότια Αλβανία επανεμφανίστηκαν ως ήρωες των επεισοδίων στους Βουλιαράτες.

Τι συμβαίνει λοιπόν στη ΝΔ και υπάρχουν στιγμές που νομίζεις πως θα κλείσεις τα μάτια και ανοίγοντάς τα θα βρεθείς μπροστά στην εικόνα του Ευάγγελου Αβέρωφ που υπόσχεται «φωτιά και τσεκούρι» εκτός από κομματικούς διορισμούς; 

Τι έγινε και ξαναζωντάνεψε ο εσωτερικός εχθρός του κράτους που υπόσχονται πως θα τον τσακίσουν κάτι τύποι με κοστούμια και μεταπτυχιακά στο London School of Economics οι οποίοι ανεβάζουν στο διαδίκτυο φωτογραφίες με ποπουδάκια και ομοιόμορφο μαύρισμα;


Δεν πρόκειται για ατύχημα. 
Από το 2015 στην Ελλάδα άλλαξαν πολλά πράγματα.
 Δεν έχασε η ΝΔ την εξουσία αλλά το σύστημα της διαπλοκής. 
Εν ολίγοις δεν μπορούν να λειτουργήσουν όπως παλιά, ενώ κανένας από τους «από κάτω» δεν το θέλει πλέον. 
Η ιδιοκτησιακή αντίληψη για το κράτος και την εξουσία δεν επιβεβαιώθηκε από την προσμονή για την παρένθεση ΣΥΡΙΖΑ. 
Επιπλέον η καταστροφολογία απέτυχε και αυτή τη στιγμή η χώρα ανακτά χαμένο έδαφος. Δεν υπάρχει λοιπόν θέση για πολιτικές και άλλες ευγένειες. 
Αυτές μπορούν να υπάρχουν μόνο αν οι ίδιοι είναι στην εξουσία και η Αριστερά ένα συμπαθές κόμμα του 3%.

Στη θέρμη των εξελίξεων το λούστρο κάηκε πρώτο. 
Η ΝΔ επιστρέφει στην ιδεολογική δεξαμενή του Εμφυλίου και της εχθρότητας πρωτίστως γιατί ποτέ δεν κατάφερε να εκσυγχρονιστεί δημιουργώντας μια κρίσιμη μάζα εκσυγχρονισμού και ευρωπαϊσμού μέσα στο κόμμα. 

Δημιουργεί έναν εχθρό που έχει όλα τα χαρακτηριστικά του «νέου εθνικού κινδύνου» για να συσπειρώσει, αλλά κυρίως για να μπορεί να έχει θέση. 
Το έλλειμμα πολιτικών θέσεων που θα πρέπει να αντιπαραθέσει στην πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ έχει αντικατασταθεί από συνεχή «κατηγορώ» και «καταγγέλλω». 
Και για να μη φαντάζει πολιτική μικρότητα, του προσδίδουν μια εθνική αναγκαιότητα, να συντριβούν (για μία ακόμη φορά) οι απάτριδες και εχθροί του έθνους. 
Φυσικά σε όλα αυτά υπάρχει και η πονηρή σκόπευση να αλωθεί το πολιτικό κοινό που οικειοποιείται η Χρυσή Αυγή.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και οι σύμβουλοί του αποφάσισαν να καβαλήσουν ένα αφηνιασμένο άλογο θεωρώντας ότι η ρώμη του είναι εγγύηση πως θα φτάσουν γρήγορα στο τέρμα. Εκτός από τον κίνδυνο σοβαρού τραυματισμού υπάρχει και η σοβαρή πιθανότητα να αποδειχθεί δούρειος ίππος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου