Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2018

Ν. Φίλης: "Η Ν.Δ. δεν θα ψηφίσει τα θετικά μέτρα της κυβέρνησης; Δεν θα ψηφίσει έναν προϋπολογισμό που δεν κόβει τις συντάξεις που μοιράζει κοινωνικό μέρισμα;"




















 
 
 E
 Το "εμείς" είναι τα εκατομμύρια πολιτών που δοκιμάστηκαν από τα μνημόνια και όχι οι προσωπικές φιλοδοξίες δήλωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης μιλώντας το πρωί στον ΑΝΤ1.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση εξήγησε ότι "το εμείς" είναι τα εκατομμύρια πολίτες που βασανίστηκαν με τα μνημόνια, πλήρωσαν με τα μνημόνια και τώρα ήρθε η στιγμή σιγά σιγά να απολαύσουν κάτι. Είναι τα εκατομμύρια πολιτών που θέλουν να απολαύσουν κάτι αυτή τη στιγμή και όχι ο ένας ή ο άλλος υπουργός" υπογράμμισε ο κ. Φίλης εστιάζοντας στην σοβαρότητα των ζητημάτων.
"Η Ν.Δ. δεν θα ψηφίσει τα θετικά μέτρα της κυβέρνησης; Δεν θα ψηφίσει έναν προϋπολογισμό που δεν κόβει τις συντάξεις που μοιράζει κοινωνικό μέρισμα;"  ρώτησε ο κ. Φίλης απαντώντας στη Ν.Δ. ότι αυτά είναι "αυταπάτες".
"Δεν λέω από την Κόλαση στον Παράδεισο αλλά πάμε σε μια ενδιάμεση κατάσταση, στο Καθαρτήριο. Θα δούμε που θα πάει. Θα ψηφίσει τις αυταπάτες που λέει η κ. Κεφαλογιάννη;" επανέλαβε ο κ. Φίλης την ερώτηση χωρίς απάντηση από την πλευρά της Ν.Δ.
"Ο πρωθυπουργός ήταν σαφής δεν θα ανεχθώ διγλωσσία". "Ο κ. Καμμένος υιοθέτησε τη γραμμή του VMRO για το θέμα της εξαγοράς των βουλευτών".

Η Ν.Δ. θα ψηφίσει τα θετικά μέτρα ή θα συνεχίσει να τα χαρακτήριζει ψέματα και αυταπάτες;

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι "είναι προφανές ότι διατυπώνουν δημόσια τις απόψεις τους και ο κ. Κοτζιάς και ο κ. Καμμένος. Ειδικότερα για τον κ. Καμμένο είπε ότι από τη στιγμή που δεν δημιουργούν προβλήματα στο εξωτερικό καλώς διατυπώνονται. . Το μείζον είναι η κυβερνητική σταθερότητα και αυτή είναι διασφαλισμένη, όχι για να έχουν καρέκλες οι υπουργοί, αλλά για να γίνουν πράξη τα καλά νέα αυτής της περιόδου".
Ο κ. Φίλης αναφέρθηκε εκτενώς στα θετικά μέτρα που φέρνει η κυβέρνηση με τον προϋπολογισμό. "Η Κομισιόν ενέκρινε έναν προϋπολογισμό που για πρώτη φορά δεν παίρνει μόνο αλλά δίνει και κάτι. Οι συντάξεις δεν θα κοπούν και θα δωθεί μέρισμα 800 εκ. σε όσους έχουν ανάγκη. Ο ΕΝΦΙΑ θα μειωθεί κατά 30% από το 2019, θα υπάρξει μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Θα υπάρξει επίσης μέριμνα για ένα σοβαρό επίδομα θέρμανσης καθώς και επίδομα ενοικίου. Τέλος το θέμα του κατώτατου μισθού που από το Γενάρη θα αρχίσει να ανεβαίνει".  "Σε αυτά τα καλά νέα θα πρέπει να επικεντρωθεί η συζήτηση και όχι στα παραπολιτικά" επισήμανε ο κ. Φίλης.
Ειδικότερα για τα μυστικά κονδύλια υπενθύμισε την περίοδο του 1992 ότι "ο Κ. Μητσοτάκης είχε καταγγείλει το Σαμαρά για τα μυστικά κονδύλια. Τι λένε σήμερα ο Κυριάκος και η Ντόρα;" αναρωτήθηκε ο κ. Φίλης. 

 Εκτενέστερα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης στην παρέμβασή του στον ΑΝΤ1 ανέφερε:
Το μείζον που αφορά τον κόσμο είναι η κυβερνητική σταθερότητα, όχι για να κάθονται κάποιοι σε καρέκλες, αλλά για τα ‘καλά νέα’ για τους πολίτες που έρχονται με τη νομοθέτηση των εξαγγελιών του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ. Και το ερώτημα είναι : θα τα ψηφίσει, ναι ή όχι, η ΝΔ;
Για τις δηλώσεις του Πάνου Καμμένου και την σύγκρουσή του με τον Νίκο Κοτζιά
Ο κυβερνητικός εταίρος έχει δικαίωμα να εκφράζει τις απόψεις του, όχι όμως με τρόπο που δημιουργεί προβλήματα στο εξωτερικό.
Το μείζον που αφορά τον κόσμο είναι η κυβερνητική σταθερότητα , όχι για να συνεχίσουν κάποιοι να κάθονται σε καρέκλες, αλλά για τα ‘καλά νέα’ που έρχονται με το Σχέδιο Προϋπολογισμό και τη νομοθέτηση των εξαγγελιών του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ : μη περικοπή των συντάξεων, κοινωνικό μέρισμα 800 εκατ., μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10%, 20% και 30%, αρχής γενομένης από το 2019, μείωση των ασφαλιστικών εισφορών στους ελεύθερους επαγγελματίες, μέριμνα για επίδομα θέρμανσης και (κάτι πολύ σημαντικό για τα νέα ζευγάρια) επίδομα ενοικίου, αύξηση του κατώτατου μισθού ύστερα από τόσα χρόνια μειώσεων. Αυτά πρέπει να συζητήσουμε διότι αυτά πρωτίστως αφορούν τον κόσμο, όχι τα παραπολιτικά.
Στην ερώτηση του κυρίου Παπαδάκη εάν τελικά ,με τη ρήτρα πλεονάσματος που απαιτεί η Κομισιόν, η περικοπή των συντάξεων θα καταργηθεί ή θα ανασταλεί
Η χώρα μας ανέλαβε μια βαριά δέσμευση για τα επόμενα χρόνια (πλεονάσματα 3,5% μέχρι το 2022) η οποία ,μεταξύ των άλλων –όπως έχω πει πολλές φορές- , βάζει εμπόδια στην ανάπτυξη. Στο πλαίσιο αυτό της δέσμευσης που ήδη έχουμε αναλάβει γίνεται και η σχετική συζήτηση. Εμείς πιάνουμε τους στόχους για τους οποίους έχουμε δεσμευτεί. Συνεπώς, όσον  αφορά τις συντάξεις, πρόκειται για κατάργηση της μη περικοπής τους και όχι για αναστολή.
Σχετικά με το παράδοξο να παραιτείται ο Υπουργός Εξωτερικών που υλοποιεί την κυβερνητική πολιτική στο Μακεδονικό και να παραμένει στη θέση του ο Υπουργός Άμυνας που διαφωνεί με αυτήν, καθώς και με το θέμα των μυστικών κονδυλίων
Όλη αυτή η συζήτηση είναι αναγκαία από την άποψη της θεσμικής τάξης, όμως δεν είναι η πιο σημαντική για τους πολίτες οι οποίοι ζητάνε μια ανακούφιση ύστερα από χρόνια περικοπών.
Όσον αφορά το θέμα των μυστικών κονδυλίων, το κυριότερο είναι ότι αυτή η κυβέρνηση είναι η πρώτη που θέσπισε πλαίσιο διαφάνειας για τη διαχείρισή τους από το Υπουργείο Εξωτερικών.
Ας μην κοροϊδευόμαστε. Τα μυστικά κονδύλια είναι διαχρονικά μια ‘βρώμικη’ ιστορία. Σας θυμίζω ότι , επί κυβερνήσεως Μητσοτάκη του 1992, από μυστικά κονδύλια του Υπουργείου Εξωτερικών πληρώνονταν όχι ξένοι, αλλά Έλληνες δημοσιογράφοι για να υποστηρίζουν όχι στο εξωτερικό, αλλά στην Ελλάδα, τον τότε Υπουργό Εξωτερικών Αντώνη Σαμαρά. Ο ίδιος ο τότε Πρωθυπουργός ,Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, είχε καταγγείλει ότι επί των ημερών του Αντώνη Σαμαρά στο Υπουργείο Εξωτερικών τα μυστικά κονδύλια διπλασιάστηκαν . Αλήθεια,τι έγινε τελικά με αυτήν την έρευνα;
Στην ερώτηση αν θα ψηφίσει την πρόταση νόμου που ετοιμάζει ο Νίκος Κοτζιάς για την καθιέρωση του πλαισίου ελέγχου και διαφάνειας των μυστικών κονδυλίων του Υπουργείου Εξωτερικών και στα άλλα Υπουργεία που διαχειρίζονται μυστικά κονδύλια
Δεν την έχω δει, αλλά είναι λογικό να ελέγχονται και τα μυστικά κονδύλια των άλλων Υπουργείων. Και θεωρώ ότι η Κυβέρνηση δεν έχει κανέναν λόγο να μην το δει θετικά.
Σχετικά με το εάν δημιουργεί κυβερνητική κρίση η παραίτηση Κοτζιά καθώς και με το εάν ο Πάνος Καμμένος ‘έφαγε’ από την κυβέρνηση τον Νίκο Κοτζιά και τον Νίκο Φίλη
Δεν δημιουργεί κυβερνητική κρίση η παραίτηση Κοτζιά. Η κυβέρνηση συνεχίζει το έργο της και υλοποιεί την πολιτική της. Ο Πρωθυπουργός έχει ευθύνη να διατηρήσει την κυβερνητική σταθερότητα, όχι ασφαλώς εις βάρος προσώπων. Όσα ισχυρίζεται ο Νίκος Κοτζιάς πρέπει να συζητηθούν. Τα θέματα είναι πολιτικά και δεν αντιμετωπίζονται με προσωπική πικρία. Ο Πάνος Καμμένος ως Υπουργός Εθνικής Άμυνας, οφείλει να ακολουθεί την κυβερνητική πολιτική.
Στην ερώτηση του κυρίου Παπαδάκη εάν, όπως είπε χτες στο Ηράκλειο ο Νίκος Κοτζιάς , το ‘εμείς’ είναι ο Καμμένος).
Το ‘εμείς’ είναι τα εκατομμύρια των πολιτών που βασανίστηκαν από τα Μνημόνια και τώρα ,που βγαίνουμε από αυτά, είναι η στιγμή κάτι να απολαύσουν.
Δεν λέω ότι με τα μέτρα που θα νομοθετηθούν ανατρέπεται πλήρως η κατάσταση, δεν πάμε στον Παράδεισο, αλλά (ας γίνω για μια στιγμή ‘Ρωμαιοκαθολικός’) περνάμε από το ‘καθαρτήριο’ .Βγαίνοντας από τα Μνημόνια, βαδίζουμε προς μια ενδιάμεση κατάσταση, με κινδύνους αλλά και μεγαλύτερες δυνατότητες άσκησης πολιτικής υπέρ της κοινωνικής πλειοψηφίας.
Στο ερώτημα αν ο Πάνος Καμμένος συνεχίζει να ‘παράγει’ κυβερνητική διγλωσσία με τις δηλώσεις του περί ‘χρηματισμού βουλευτών του VMRO’ και τι θα πρέπει να κάνει γι’ αυτό ο Πρωθυπουργός.
Πράγματι, τα περί χρηματισμού βουλευτών του VMRO είναι –το λέω ξεκάθαρα- στοιχείο διγλωσσίας. Το τι θα πρέπει να κάνει γι’ αυτό ο Πρωθυπουργός θα το αποφασίσει ο ίδιος .
Στην ερώτηση του κυρίου Κοττάκη σχετικά με την συνταγματική αναθεώρηση
Θα συζητήσουμε το θέμα αυτό σήμερα στην ΠΓ. Κατ’ αρχάς, ναι, πρέπει να θεσπίσουμε τον χωρισμό (ή τους διακριτούς ρόλους, όπως λένε) Κράτους- Εκκλησίας. Αυτό θα αποβεί προς όφελος τόσο του Κράτους όσο και της Εκκλησίας. Δεν συζητάμε για την μισθοδοσία των ιερέων, εμείς δεν κάνουμε σπασμωδικές κινήσεις. Για το δημοψήφισμα ως λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία, είμαι υπέρ, αρκεί να καθορίσουμε τις προϋποθέσεις
Για το εάν υπάρχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία και κυβερνητική σταθερότητα και χωρίς τον Πάνο Καμμένο
Η κυβερνητική πλειοψηφία είναι δεδομένη κατά τη γνώμη μου σε κάθε περίπτωση. Επιδιώκουμε να συμβαδίσουμε με τον Πάνο Καμμένο μέχρι τις εκλογές. Είναι δικό του θέμα το τι θα κάνει ως τότε. Μετά, το τοπίο θα είναι διαφορετικό ούτως ή άλλως και θα πρέπει να αναζητηθούν άλλες συμμαχίες.
Κυρία Κεφαλογιάννη, η κυβερνητική σταθερότητα πρέπει να υπάρχει για να απολαύσουν οι πολίτες το όφελος των μέτρων που θα νομοθετήσουμε. Και πραγματικά μου προκαλεί εντύπωση ο λόγος σας περί ΄αυταπατών’. Θα ψηφίσει ή όχι η ΝΔ τα κοινωνικά μέτρα που θα φέρουμε στη Βουλή;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου