Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2018

Η ατζέντα Μητσοτάκη στην ΔΕΘ




Υπενθυμίζεται ότι τον Δεκέμβριο του 2016 ο πρόεδρος της ΝΔ είχε καταψηφίσει την τροπολογία της κυβέρνησης για το έκτακτο επίδομα στους συνταξιούχους.
Σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων επιχειρούσε να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα.



Tριφασικό ασφαλιστικό σύστημα με ισχυρό κεφαλαιοποιητικό (ιδιωτικό) πυλώνα, διακοπή απασχόλησης για όλους τους συμβασιούχους του Δημοσίου, αυστηρή αναλογία (1 προς 1) στις προσλήψεις, και παραχώρηση δημοσίων υπηρεσιών σε ιδιώτες: 
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν το κρύβει – ανεβαίνει στην Θεσσαλονίκη με καθαρή νεοφιλελεύθερη ατζέντα και αναλαμβάνει το πολιτικό ρίσκο. Ή άλλως, μπαίνει στην προεκλογική περίοδο αποδεχόμενος ότι το παιχνίδι θα κριθεί στο πεδίο της οικονομίας – ένα πεδίο, που η κυβέρνηση επιμένει να θεωρεί προνομιακό για την ίδια.
Σ’ αυτή του την επιλογή ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας επενδύει το αμιγώς – έως ακραία – φιλελεύθερο οικονομικό μοντέλο που προτείνει με μανδύα «αντιλαϊκισμού», ετοιμάζεται να προβάλει εαυτόν ως τον «υπεύθυνο ηγέτη» που αποκηρύσσει την παροχολογία και προτείνει «συγκροτημένο και ολοκληρωμένο σχέδιο» μεταμνημονιακής ανάπτυξης και διακηρύσσει την υπέρβαση των παλαιών διαχωριστικών γραμμών «δεξιάς – αριστεράς», ή ακόμη και «προόδου – συντήρησης».
Στην πραγματικότητα όμως, μέσα από το πρόγραμμα που θα παρουσιάσει αύριο στην ΔΕΘ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάνει το ακριβώς αντίθετο. Επιβεβαιώνει ότι η προεκλογική μάχη, πέραν των ιαχών του «αντιΣΥΡΙΖΑ μετώπου» και της κλιμακούμενης πόλωσης, θα κριθεί πρωτίστως με ιδεολογικούς όρους και ακριβώς πάνω στο δίπολο «αριστεράς και δεξιάς» - ήτοι, σε δύο διαμετρικά αντίθετα κοινωνικά και οικονομικά μοντέλα.
Η αναμέτρηση αυτή προκύπτει, ντε φάκτο, από δύο κεντρικά σημεία του προγράμματος της ΝΔ που θα εξαγγείλει στην Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος της ΝΔ. 
Το πρώτο είναι η πρότασή του για το ασφαλιστικό σύστημα – η πρόταση για το πολυσηζητημένο «τριφασικό» σύστημα με τον ιδιωτικό κεφαλαιοποιητικό πυλώνα. Εδώ μπορεί η αναφορά του Κώστα Καραγκούνη να βαπτίσθηκε ως «γλωσσικό ολίσθημα» από τον Κωστή Χατζηδάκη , η φιλοσοφία όμως του σχεδίου της ΝΔ παραμένει ακριβώς η ίδια και… ολισθαίνει προς την ιδιωτικοποίηση της κοινωνικής ασφάλισης και την πλήρη σύνδεσή της με την πορεία – και τις διαθέσεις – των αγορών.
Όπως επίσης επιβεβαίωσε ο αντιπρόεδρος του κόμματος Κωστής Χατζηδάκης, η πρόταση της ΝΔ περιλαμβάνει ένα ασφαλιστικό σύστημα τριών πυλώνων: 
Ο πρώτος πυλώνας αφορά τη βασική σύνταξη, ο δεύτερος πυλώνας αφορά τις επικουρικές συντάξεις που θα καλύπτονται είτε από επαγγελματικά ταμεία είτε από ιδιωτικές εταιρίες και ο τρίτος θα βασίζεται αμιγώς στην ιδιωτική ασφάλιση.
Στην πράξη αυτό σημαίνει πως, οι «έχοντες» θα μπορούν να διαθέτουν κεφάλαια προς επένδυση κατά τον ενεργό εργασιακό βίο τους και θα μπορούν να προσβλέπουν σε αξιοπρεπείς συντάξεις, ενώ οι μη έχοντες θα περιορίζονται στα – κατά κανόνα – πενιχρά ποσά της βασικής σύνταξης. 
Και όλοι μαζί θα εξαρτώνται από τις αποδόσεις και την πορεία των αγορών, ευελπιστώντας ότι δεν θα προκύψει είτε νέο κραχ τύπου Lehman Brothers, είτε κατάρρευση ασφαλιστικών εταιριών και ταμείων μέσω επενδύσεων τύπου «δομημένων ομολόγων».
Πέραν τούτων, που αφορούν τα δομικά προβλήματα του κεφαλαιοποιητικού συστήματος, γνώστες της ασφαλιστικής αγοράς επισημαίνουν ότι η μετάβαση στο νέο μοντέλο απειλεί να αφήσει ακάλυπτους περίπου 1,2 εκατομμύριο σημερινούς συνταξιούχους που παίρνουν επικουρική σύνταξη. Σύμφωνα, μάλιστα, με στοιχεία που παρουσίασε η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου, προκειμένου να καλυφθούν οι σημερινές επικουρικές συντάξεις τα δημόσια ταμεία θα πρέπει να αναλάβουν κόστος υψηλότερο των 50 δις ευρώ.
Το δεύτερο κομβικό σημείο των εξαγγελιών Μητσοτάκη έχει να κάνει με το νέο μοντέλο λειτουργίας του Δημοσίου. Εκεί η προαναγγελία, επίσης από τον Κωστή Χατζηδάκη, για παύση της απασχόλησης όλων των συμβασιούχων, είναι ενδεικτική των προθέσεων της ΝΔ. 
Οπως εξίσου ενδεικτική είναι και η πρόθεση Μητσοτάκη να πάει σε αναλογία προσλήψεων/αποχωρήσεων 1 προς 5, έναντι 1 προς 1 που έχει υιοθετήσει η κυβέρνηση και την οποία επιτρέπει η έξοδος από το Μνημόνιο.
Η απόλυση όλων των συμβασιούχων – από τις υπηρεσίες καθαριότητας έως τους σχολικούς φύλακες – συνδέεται, άλλωστε, και με ένα ακόμη κομβικό σημείο του προγράμματος της ΝΔ, την παραχώρηση πολλών υπηρεσιών του Δημοσίου σε ιδιώτες. 
Στο πεδίο αυτό, ο κεντρικός σχεδιασμός προβλέπει ότι όποια υπηρεσία θεωρηθεί ότι θα παρασχεθεί καλύτερα και φθηνότερα εκτός Δημοσίου θα εκχωρείται στον ιδιωτικό τομέα και οι υπάλληλοι θα μετατάσσονται με το σύστημα της κινητικότητας.
Κατά την ΝΔ, η εν λόγω φιλοσοφία οδηγεί σε λιγότερες επιβαρύνσεις για τους φορολογούμενους. Κατά την ιστορική εμπειρία, συνήθως οδηγεί σε αμφιβόλου ποιότητας παροχή υπηρεσιών σε κρίσιμους και ευαίσθητους κοινωνικά τομείς, με ιδιαίτερα υψηλά κέρδη για μια ελίτ ιδιωτών. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου