Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2018

Υπονόμευση των δήμων





 







Ισως να μην έχει υπάρξει φόρος που να έχει προκαλέσει τόση αγανάκτηση στους φορολογούμενους όσο ο ΕΝΦΙΑ. 
Ενας φόρος με άδικα χαρακτηριστικά και στρεβλός στην επιβολή του, που ξεκίνησε ως χαράτσι, αλλά αποδείχτηκε στη συνέχεια ότι... ήρθε για να μείνει. Επιπλέον, από αυτόν τον φόρο ενδέχεται να εξαρτάται μελλοντικά και η ίδια η επιβίωση των δήμων της χώρας.
Ο εξ ορισμού εγγύτερος στον λαό κρατικός θεσμός, που διατήρησε την κοινωνική συνοχή στα χρόνια της κρίσης, μετατρέπεται σε έναν ανάλγητο φορομπηχτικό μηχανισμό, με βάση την προγραμματική δήλωση του προέδρου της Ν.Δ. Κυριάκου Μητσοτάκη από τη ΔΕΘ.
Με τον τρόπο που ο κ. Μητσοτάκης εξήγγειλε τη μεταφορά της είσπραξης του ΕΝΦΙΑ στους δήμους, περισσότερο διευρύνονται οι ανισότητες μεταξύ των πολιτών της χώρας παρά επιτυγχάνεται η οικονομική αυτοτέλεια των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Με την ταυτόχρονη περικοπή των -ήδη περικομμένων- κεντρικών αυτοτελών πόρων και άρα την αντικατάσταση, ουσιαστικά, της κρατικής επιχορήγησης από τον φόρο ακίνητης περιουσίας, λίγοι και πολύ συγκεκριμένοι θα είναι οι δήμοι που θα μετρήσουν αυξήσεις στα έσοδά τους.
Στον αντίποδα, στην πλειονότητα των δήμων της περιφέρειας, ακόμη και σε λαϊκές γειτονιές των δύο μητροπόλεων της χώρας, η χρηματοδότηση για την εύρυθμη λειτουργία κρίσιμων για την καθημερινότητα υπηρεσιών, όπως η καθαριότητα, ο οδοφωτισμός ή οι κοινωνικές και πολιτιστικές υπηρεσίες, θα πρέπει να καλυφθεί από τους δημότες.
Πολίτες που χτυπήθηκαν από την κρίση θα πρέπει να βάλουν ακόμη πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για τα αυτονόητα, για το δικαίωμά τους να ζουν σε καθαρές, φωτισμένες, ανθρώπινες πόλεις ή χωριά, ενώ ο δήμαρχος θα γίνει δέκτης της λαϊκής αγανάκτησης, εισπράττοντας και το πολιτικό κόστος για έναν φόρο που θέσπισε το κεντρικό κράτος.
Από τις εξαγγελίες του κ. Μητσοτάκη προκύπτει η εξής αντίφαση: 
ο αρχηγός ενός κόμματος που ομνύει στη μείωση της φορολόγησης εξαγγέλλει πρακτικές που θα προκαλέσουν αμέσως ή εμμέσως πρόσθετη φορολογική επιβάρυνση.
Πιστός στο νεοφιλελεύθερο δόγμα του λιγότερου κράτους, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με την ίδια ευκολία που προτείνει ιδιωτικοποίηση δημόσιων υπηρεσιών, εισηγείται μια συνταγματική αλλαγή σκληρά ταξική, μετατρέποντας τους δήμους σε δήμιους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου