«Οι επαγγελματίες και οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες μάτωσαν, πάρα πολλοί καταστράφηκαν, όσοι βγήκαμε όρθιοι από την οκτάχρονη μνημονιακή επιτροπία δεν επιτρέπουμε σε κανέναν να τορπιλίζει την εύθραυστη ισορροπία που βρισκόμαστε, προειδοποίησε σχολιάζοντας τη νέα εκλογολογία ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κώστας Μίχαλος μιλώντας Στο Κόκκινο και τους Δημήτρη Κουκλουμπέρη και Νίκο Σβέρκο.
Είναι πραγματικά αξιοπερίεργο πώς πολιτικά κόμματα που πάσχιζαν να ασπαστεί ο ελληνικός λαός την αναγκαιότητα επιβολής μνημονίων, σήμερα που ήρθε η ώρα της εξόδου αμφισβητούν, τορπιλίζουν και ως έσχατο μέσο ζητούν και εκλογές που θα επιφέρουν χαοτική κατάσταση στην αγορά και την κοινωνία, όπως τόνισε.
«Είναι σαφές» ότι αργά αλλά σταθερά η ελληνική οικονομία ανακάμπτει, «το βλέπουμε εδώ και ένα εξάμηνο. Έχω επισημάνει και τους δείκτες που προκύπτουν όχι μόνο από στοιχεία ελληνικών οργανώσεων και στατιστικών υπηρεσιών, αλλά και από τις ανάλογες διεθνείς οργανώσεις. Υπάρχει σταθεροποίηση σε μακροοικονομικό επίπεδο. Υπάρχει ένας χρόνος μετάβασης στη μικροοικονομία, στην καθημερινότητα, περίπου 12-18 μηνών. Υπάρχει εδώ και ένα εξάμηνο σταθεροποίηση, το βλέπουμε στους σημαντικούς οικονομικούς δείκτες, της προστιθέμενης αξίας που χρειάζεται το ΑΕΠ για τους αναπτυξιακούς στόχους, της βιομηχανική παραγωγή, του PMI που προσμετρά την δυναμική της βιομηχανίας και έχει επανέλθει σε επίπεδα του Απριλίου 2008», είπε ο κ. Μίχαλος.
Υπογράμμισε το γεγονός ότι «το τελευταίο εννάμηνο υπάρχει συνεχόμενη αύξηση ανά μήνα της απασχόλησης στη βιομηχανία. Αυτές δεν είναι θέσεις part-time, είναι πλήρους απασχόλησης, κάτι που δίνει προστιθέμενη αξία στο ΑΕΠ της χώρας. Περάσαμε μία περίοδο 30 ετών σχεδόν πλήρους αποβιομηχάνισης, αυτό ήταν το μεγάλο πρόβλημα. Σε περίοδο κρίσης δεν είχαμε την δυνατότητα παραγωγής για τις δικές μας ανάγκες. Χαίρομαι που και οι πάγιες θέσεις των Επιμελητηρίων εισακούονται από την σημερινή κυβέρνηση, πάμε σε έναν αναπτυξιακό στρατηγικό σχεδιασμό όχι για τον επόμενο χρόνο και τις επόμενες εκλογές, αλλά για την επόμενη δεκαετία. Είναι η σωστή τακτική».
Επίσης, «πέρα από την μεταποίηση, έχουμε τον τουρισμό που αν και υπηρεσία είναι η βαριά βιομηχανία της χώρας. Τα στοιχεία από κρατήσεις τον Απρίλιο είναι τα καλύτερα από τότε που τηρούνται στατιστικά στοιχεια, θα έχουμε άλλη μία σεζόν-ρεκόρ, που θα προσθέσει έτι περαιτέρω στο ΑΕΠ», προέβλεψε ο κ. Μίχαλος.
Ο κ. Μίχαλος σημείωσε ότι «μετά τις 21 Αυγούστου που εξερχόμαστε από την οκτάχρονη και πλέον μνημονιακή επιτροπία, δεν πρέπει να βιαστούμε. Θα πρέπει να πούμε οπωσδήποτε να πούμε κάποιες σκληρές αλήθειες, οπωσδήποτε να γίνουν κάποιες μεταρρυθμίσεις. Προκειμένου να πετύχουμε ρυθμούς ανάπτυξης 3%-4%, θα πρέπει πραγματικά να γίνουν απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, τόσο στην απλοποίηση διαδικασιών, την καθημερινή λειτουργία του επιχειρείν, στην απλούστευση αδειοδότησης, στον εξορθολογισμό του περιβάλλοντος ανταγωνισμού και φορολόγησης.
Όταν θα μπουν οι κανόνες του παιχνιδιού και θα ξέρει κάθε επενδυτής Έλληνας ή ξένος ακριβώς τι ισχύει, εφόσον διατηρηθεί το συγκριτικό πλεονέκτημα τουλάχιστον σε σχέση με τις όμορες χώρες, θεωρώ ότι η τάση αυτή θα διατηρηθεί όχι μόνο μέχρι το 2021-2022 αλλά και πολύ περισσότερο».
Ταυτόχρονα, ωστόσο, τόνισε ότι «προέχει για όλα αυτά να υπάρχει πολιτική σταθερότητα. Εδώ και τέσσερα χρόνια το περιγράφω ως το τρίπτυχο Σύνεση-Συναίνεση-Συνεργασία. Εάν δεν συναισθανθεί το πολιτικό σύστημα της χώρας ότι βιώνουμε ίσως τη βαθύτερη εθνική κρίση από το τέλος του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου, ότι χρειάζονται εθνικά κριτήρια, πολύ φοβάμαι ότι θα έχουμε αλλαγές στην κυβέρνηση κάθε δύο χρόνια και δεν θα πετυχαίνουμε τους στόχους μας».
Για το αίτημα περί διενέργειας πρόωρων εκλογών, που επανήλθε από κόμματα της αντιπολίτευσης, μάλιστα, είπε χαρακτηριστικά: «Κάθε τι στην ώρα του κι ο κολλιός τον Αύγουστο».
«Εάν το πολιτικό σύστημα της χώρας θεωρεί ότι ο επαγγελματίας και ο μικρομεσαίος επιχειρηματίας είναι κάποιας μορφής πειραματόζωο, φοβάμαι ότι πλανάται πλάνην οικτράν. Οι δικές μας τάξεις μάτωσαν, πάρα πολλοί από εμάς καταστράφηκαν.
Όσοι από εμάς έχουμε καταφέρει να εξέλθουμε όρθιοι από αυτή την οκτάχρονη μνημονιακή επιτροπία, δεν επιτρέπουμε σε κανέναν να τορπιλίζει την εύθραυστη ισορροπία που βρισκόμαστε», προειδοποίησε ο ίδιος.
Χαρακτήρισε παράλληλα «πραγματικά αξιοπερίεργο πώς πολιτικά κόμματα που κυβέρνησαν από την απαρχή αυτής της οικονομικής, εθνικής τραγωδίας το 2010, πάσχιζαν τότε να ασπαστεί ο ελληνικός λαός την αναγκαιότητα επιβολής των μνημονίων και σήμερα, που ήρθε πλέον η ώρα της εξόδου με τη σύμφωνη γνώμη και προτροπή των δανειστών, αμφισβητούν, τορπιλίζουν, ενώ ως έσχατο μέσο ζητούν και εκλογές προ της λήξης του μνημονίου, που θα επιφέρουν χαοτική κατάσταση στην αγορά και την κοινωνία».
«Προέχει η πολιτική και οικονομική σταθερότητα για να προσελκύσουμε το απαραίτητο ύψος επενδύσεων, 42 δισ. ευρώ ετησίως, μέχρι και το 2022. Είναι 200 δισ. ευρώ αυτά που πρέπει να επενδυθούν ώστε να διατηρήσουμε ρυθμούς ανάπτυξης 3%-4%», κατέληξε ο κ. Μίχαλος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου