Εκλογές για ακόμη μία φορά ζητούν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Φώφη Γεννηματά.
Εχουν και προτίμηση όσον αφορά τον χρόνο.
Ο αρχηγός της Ν.Δ. τις θέλει το φθινόπωρο, προφανώς για να μην πληγεί η τουριστική περίοδος και αφού θα έχει κλείσει η τελευταία αξιολόγηση.
Η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής τις θέλει εδώ και τώρα, πριν κλείσει η αξιολόγηση, αδιαφορώντας για τις συνέπειες που θα έχει μια προεκλογική περίοδος στον τουρισμό -δηλαδή στη βαριά βιομηχανία της χώρας όπως όλα τα κόμματα παραδέχονται.
Στο μάθημα της υπευθυνότητας ο κ. Μητσοτάκης παίρνει καλύτερο βαθμό από την κ. Γεννηματά. Ωστόσο, και οι δύο είναι κάτω από τη βάση στο γενικότερο ζήτημα.
Και οι δανειστές (οι σωτήρες μας, σύμφωνα με το σκεπτικό της Ν.Δ. και του ΚΙΝ.ΑΛΛ.) και οι αγορές (αυτές που ούτε πρέπει ούτε μπορείς να τις αμφισβητήσεις, όπως διατυμπανίζουν η Δεξιά και η Σοσιαλδημοκρατία) δεν θέλουν παραβίαση της εκλογικής κανονικότητας γιατί προκαλείται πολιτική αστάθεια και ζημιώνεται η οικονομία.
Στο θέμα αυτό έχουμε μια σοβαρή απόκλιση από εκείνα που διακηρύσσουν τα δύο κόμματα.
Πόσο σημαντική είναι και τι ακριβώς προοιωνίζεται στην περίπτωση που ο Αλ. Τσίπρας ακολουθήσει τον δρόμο που του προτείνουν; Εδώ αρχίζουν τα ωραία.
- Στελέχη της Ν.Δ. και του ΚΙΝ.ΑΛΛ. ισχυρίζονται ότι η χρονική λήξη του τρίτου και πλέον επώδυνου Μνημονίου που υπέγραψε η κυβέρνηση δεν συνεπάγεται καθαρή έξοδο.
Οι εκλογές επιβάλλονται γιατί η χώρα βαδίζει προς τον γκρεμό και η κυβέρνηση δεν έχει τη λαϊκή νομιμοποίηση να αναλάβει δεσμεύσεις που θα υποθηκεύσουν το μέλλον της Ελλάδας.
◼ Πρώτη μικρή λεπτομέρεια:
Το τρίτο και πλέον επώδυνο Μνημόνιο, όπως λένε, το υπέγραψε μεν η κυβέρνηση, αλλά, για να μην ξεχνιόμαστε, το ψήφισαν με χέρια και με πόδια και η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ. Το έχουν μετανιώσει; Αν πράγματι έχουν μετανιώσει, οφείλουν να πουν τι θα πράξουν αν έρθουν στα πράγματα. Θα επαναδιαπραγματευτούν τις πιο σκληρές ρυθμίσεις της συμφωνίας και θα προσπαθήσουν να πείσουν τους δανειστές;
Αν δεν πειστούν οι εταίροι μας, τι θα κάνουν; Θα πετάξουν λευκή πετσέτα; Θα προχωρήσουν σε μονομερείς ενέργειες στο όνομα της σωτηρίας της πατρίδας, ακόμη κι αν καραδοκεί ο κίνδυνος της οριστικής ρήξης με τους δανειστές;
◼ Δεύτερη μικρή λεπτομέρεια:
Από πού συνάγουν ότι η κυβέρνηση δεν έχει τη λαϊκή νομιμοποίηση;
Από τις δημοσκοπήσεις;
Αστεία υπόθεση.
Να μη θυμίσουμε πόσο έξω έπεσαν τα γκάλοπ σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις της τελευταίας τριετίας. Στις αστικές δημοκρατίες οι κυβερνήσεις πέφτουν στα Κοινοβούλια. Ας καταθέσουν πρόταση μομφής.
Υπάρχει και η περίπτωση της αποστασίας. Ας το δοκιμάσουν.
Ενίοτε οι κυβερνήσεις στις αστικές δημοκρατίες πέφτουν στους δρόμους από τις κινητοποιήσεις των πολιτών. Μπορούν να κινητοποιήσουν τον κόσμο τους; Τεχνογνωσία υπάρχει. Ας ρωτήσουν τους ομοδόξους τους στις χώρες της Λ. Αμερικής. Κάτι θα έχουν να τους πουν για τις διαδηλώσεις της κατσαρόλας. Θέλουν να τον κινητοποιήσουν; Ιδού η Ρόδος.
- Κάνουν λόγο για προνομοθετημένα μέτρα με ταυτόχρονη επιτήρηση και σκληρή εποπτεία από τους εταίρους μας για πολλά χρόνια και αναφέρουν τα δυσβάσταχτα πρωτογενή πλεονάσματα και τις νέες μειώσεις στις συντάξεις.
◼ Οχι λοιπόν στη νέα μείωση των συντάξεων (αν και την είχαν ψηφίσει), όχι στα δυσβάσταχτα πρωτογενή πλεονάσματα (αυτοί, όπως προκύπτει από το διαβόητο mail Χαρδούβελη, είχαν δεχτεί ακόμη πιο δυσβάσταχτα), όχι στη σκληρή εποπτεία. Θαυμάσια.
Δικαιούμαι να υποθέσω ότι αν η κυβέρνηση ζητήσει από τους δανειστές να μην εφαρμοστούν οι μειώσεις στις συντάξεις και στο αφορολόγητο και να αναθεωρηθούν τα δυσβάσταχτα πρωτογενή πλεονάσματα η Ν.Δ. και το ΚΙΝ.ΑΛΛ. θα βάλουν πλάτη;
Δικαιούμαι επίσης να υποθέσω πως αν η κυβέρνηση σκοντάψει στην άρνηση των εταίρων και αποφασίσει να πάει σε μονομερείς ενέργειες η Ν.Δ. και το ΚΙΝ.ΑΛΛ. δεν θα την κατηγορήσουν για απερίσκεπτες και τυχοδιωκτικές ενέργειες;
Νομίζω πως δικαιούμαι, γιατί αυτό επιτάσσει η λογική. Να λοιπόν μια καλή ευκαιρία για να διαμορφωθεί η «εθνική γραμμή» που, όπως λέει στην επιστολή της στον πρόεδρο της Βουλής η κ. Γεννηματά, έχει ανάγκη ο τόπος. Χωρίς όμως πρόωρες εκλογές!
Δεν τολμώ να κάνω την ανίερη σκέψη ότι η Ν.Δ. και το ΚΙΝ.ΑΛΛ. απλώς πουλάνε φύκια για μεταξωτές κορδέλες και πως το μόνο που επιθυμούν είναι να επιστρέψουν στην εξουσία, να θέσουν στην κυκλοφορία ξανά το γνωστό παραμύθι ότι παρέλαβαν καμένη γη και γι’ αυτό τον λόγο δεν θα είναι σε θέση να κάνουν ό,τι είχαν υποσχεθεί.
Μακριά από μένα το βέβηλο ερώτημα!
◼ Για να μην κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας:
Ο Κυρ. Μητσοτάκης και η Φ. Γεννηματά θέλουν εκλογές όχι γιατί «κινδυνεύει η Ελλάς», αλλά γιατί αντιμετωπίζουν εσωκομματικά προβλήματα (διαφορετικής φύσεως αλλά εξίσου ενοχλητικά) και, το κυριότερο, γιατί τα κόμματά τους είναι περικυκλωμένα από σκάνδαλα -κάποια είναι ήδη εδώ, κάποια θα σκάσουν σύντομα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου