Τρίτη 22 Μαΐου 2018

Τάκης Θεοδωρικάκος: Ο άρχων του Νεομητσοτακισμού

 











Του Γ. Λακόπουλου

Πριν από καιρό κάποιος έγραψε ότι ο Τάκης Θεοδωρικάκος είναι ο άνθρωπος που πήρε τον Κυριάκο από αμήχανο πολιτικό γόνο και τον έκανε αρχηγό της ΝΔ. Την επόμενη ένας από τους συνεργάτες του Μητσοτάκη διαμαρτυρήθηκε: «Δεν άρεσε στον Κυριάκο αυτό». 
Στην πραγματικότητα δεν άρεσε στους υπολοίπους της ομάδας. Έτσι όμως έστρεψε τον δημοσιογράφο κατά του Μητσοτάκη.
Ο Θεοδωρικάκος αμφισβητήθηκε, πιέσθηκε -με την τοποθέτηση «ανταγωνιστών» δίπλα του- αλλά πανέξυπνος καθώς είναι επιβίωσε. Σήμερα είναι ο επίσημος… κατασκευαστής του Κυριάκου Μητσοτάκη που βλέπουμε. Δεν αποφασίζει μόνο για τη σκηνοθεσία της δημόσιας παρουσίας του, για τις κινήσεις και τις ομιλίες του, αλλά και για τις πολιτικές θέσεις που παίρνει. Ενίοτε τις παρουσιάζει ο ίδιος -κατ’ ευθείαν από το πρωτότυπο.
Όσοι νομίζουν ότι είναι απλά -αμειβόμενος- τεχνικός σύμβουλος κάνουν λάθος. 
Είναι ο πιο κεντρικός πολιτικός παράγων της ΝΔ δίπλα στον Μητσοτάκη και ενίοτε πάνω από αυτόν. Δίνει συνεντεύξεις σα να είναι ο βασικός εκφραστής του κόμματος. Κανείς άλλος επικοινωνιακός σύμβουλος κόμματος ή πολιτικού αρχηγού δεν το κάνει. Περιορίζονται σε συμβουλές στο παρασκήνιο. Ο Θεοδωρικάκος είναι στο προσκήνιο για να συμπληρώνει, να διορθώσει και κυρίως να επιβεβαιώσει όσα έχει πει ο Μητσοτάκης- τα οποία προηγουμένως του έγραψε ο ίδιος.
Η τελευταία εμφάνισή του στο ραδιόφωνο 247 -στην εκπομπή “Παιχνίδια Εξουσίας” με το Βασίλη Σκουρή και Αγγελική Σπανού- είναι χαρακτηριστική. Μιλώντας ως κορυφαίο πολιτικό στέλεχος του κόμματος  -του οποίου τυπικά είναι απλώς υπάλληλος- ανέπτυξε όχι μόνο τις θέσεις της ΝΔ, αλλά και τα σχέδια του: 
«Φιλοδοξούμε να φτιάξουμε υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη μία κυβέρνηση, που θα έχει καθαρή εντολή για να βγάλει τη χώρα από το τέλμα».
Αν ζούσε στη Σοβιετική Ένωση -όπως μάλλον θα ήθελε κάποτε- θα ήταν ο Σουσλόφ. Είναι ο απόλυτος θεωρητικός της ΝΔ. 
«Χωρίς τον Αλέξη Τσίπρα ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα μπορούσε ποτέ να πάρει την εξουσία».

Προβλέπει ότι  ο Μητσοτάκης θα πάρει ισχυρή λαϊκή εντολή για να κυβερνήσει τη χώρα» και ευλογεί τα γένια του: 
«Η ΝΔ με τον Κυριάκο  έχει ακολουθήσει σωστή στρατηγική»
Τη δική του.

Ο σύμβουλος στρατηγικής του Κυριάκου Μητσοτάκη, έχει άποψη για όλα και τη λέει με ύφος που αναδεικνύει ότι αυτός διαμορφώνει όσα λέει το «αφεντικό» του. 
«Ο δρόμος που ακολουθεί η χώρα είναι λάθος. Οι άνθρωποι που κυβερνούν δεν μπορούν να υλοποιήσουν αλλαγές, μεταρρυθμίσεις και ιδιωτικοποιήσεις. 
Πρέπει να φύγουν. Γι’ αυτό ζητάμε εκλογές το ταχύτερο δυνατό. Όσο γρηγορότερα, τόσο καλύτερα για τη χώρα».
Λέει και άλλα. 
Για το Κινάλ, «τη μοναδική άλλη τέτοια δύναμη που πιστεύει στην Ευρώπη», το σπάσιμο της Β’ Αθήνας, αλλά με την ΝΔ στην κυβέρνηση. Την ενδεχομένη μείωση το μπόνους εδρών, αλλά αφού τις πάρει ο Κυριάκος. Ξέρει,  ότι «δεν υπάρχει καμία καθαρή έξοδος στα τέλη Αυγούστου», για το «Τέταρτο Μνημόνιο». Απορρίπτει  την απόρριψη της ενδεχόμενης συμφωνίας στο Σκοπιανό και παίρνει και κεντρικές πολιτικές αποφάσεις.
Ερωτώμενος αν θα τεθεί στη ΝΔ θέμα κομματικής πειθαρχίας, απαντά μονολεκτικά: “Ασφαλώς!”. Ποιος πρόεδρος, ποιος γραμματέας και ποια κομματικά όργανα. Το είπε ο Τάκης και τα σκυλιά δεμένα. Προφανώς το ίδιο θα πει και ο Κυριάκος αν ερωτηθεί. Όπως απαντάει μεταφέροντας όσα του υποδεικνύει ο Θεοδωρικάκος. Και ας είναι συχνά βαλκάνιες αμπελοφιλοσοφίες και ρητορική χωρίς περιεχόμενο.
Στη διαδρομή του ο Πειραιώτης Τάκης Θεοδωρικάκος κατάφερε απίστευτα πράγματα.  Όταν εκδιώχθηκε από γραμματέας της ΚΝΕ, βρέθηκε δίπλα στον Κώστα Λαλιώτη και συνεταιρίσθηκε με την οικογένεια Καλογρίτσα -έχει και κουμπαριά μαζί τους- και έστησαν την εταιρεία GPO. Δεν μπορεί να υπερηφανευθεί για τις επιτυχίες της ως εταιρία μιας τηλεοπτικής εκπομπής. Αλλά τον βοήθησε να βρει δουλειά δίπλα στον υιό Μητσοτάκη.
Η φιλοδοξία του ήταν ό,τι χρειάζονταν ο παλιός Κνίτης που τρύπωσε στη Δεξιά, για να τον διαμορφώσει όπως ήθελε και να τον φέρει στο προσκήνιο ως υποψήφιο πρωθυπουργό. Άρχισε λανσάροντας κολακείες, που έπαιζαν με τα νεύρα όσων τον ήξεραν παλιά: «Ο Κυριάκος είναι ο κατάλληλος άνθρωπος την κατάλληλη στιγμή για την Ελλάδα». 
Πήρε τα ηνία της δημόσιας παρουσίας του, χωρίς να του ξεφεύγει το παραμικρό. Ούτε πόση σημασία έχει να μιλάει κολακευτικά για τη Μαρέβα Γκραμπόφσκι , ενώ υποτίθεται ότι δουλεύει για τον πρόεδρο της ΝΔ και όχι για τη οικογένειά του. Σήμερα τίποτε δεν γίνεται στην Πειραιώς αν δεν το εγκρίνει ο Θεοδωρικάκος.
Αντιμετωπίζει τον Μητσοτάκη σα να είναι ο μάνατζερ που βρήκε καινούργιο ταλέντο και εξομολογείται ότι  τον… ξεχώρισε από τους άλλους πολιτικούς. «Ο Κυριάκος υπερβαίνει τα όρια της ΝΔ» λέει και… επιβαρύνει τη θέση του απέναντι στους κομματικούς και τις φράξιες της ΝΔ. Από τον θρόνο που έχει σήμερα κάνει ένα λάθος, συνηθισμένο για τον παλιό πολιτικό χώρο του: Δεν αντιλαμβάνεται ότι όταν τον καθοδηγεί σε όλα, γίνεται ο αποδιοπομπαίος τράγος. 
Ο πρώτος που θα πληρώσει, αν δεν πετύχει το πείραμα, θα είναι ίδιος….

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου