Τετάρτη 4 Απριλίου 2018

Καιροσκοπισμός και λαϊκισμός









Αυτό που συμβαίνει στη Ν.Δ. με πρόεδρο τον Κυριάκο Μητσοτάκη δεν έχει προηγούμενο. Κανένας άλλος αρχηγός δεν είχε τον πολιτικό λόγο του σημερινού. Η διγλωσσία και τα «ήξεις-αφήξεις» δεν ήταν ποτέ χαρακτηριστικό της Δεξιάς.
Η παράταξη αυτή χαρακτηριζόταν για τη σαφήνεια του λόγου της και για τον συντηρητισμό της. Στην εποχή του Μητσοτάκη του νεότερου έχασε το πρώτο και ενίσχυσε στο έπακρο το δεύτερο.
Η προηγούμενη ηγεσία της Ν.Δ. στα εθνικά θέματα είχε μια «κόκκινη» γραμμή την οποία δεν υπερέβαινε.
Αυτή η γραμμή δεν ήταν τίποτε άλλο από τη διασφάλιση του κύρους της χώρας -άρα και του κύρους τής κάθε φορά κυβέρνησης- στο εξωτερικό και απέναντι σε όσους επιβουλεύονταν την εθνική κυριαρχία μας.
Η σημερινή Ν.Δ. και ο αρχηγός της ενεργούν αλλοπρόσαλλα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, το ζήτημα της ΠΓΔΜ και οι διαπραγματεύσεις για τη λύση του.
Τι έκανε σε αυτό το ζήτημα η Ν.Δ. του Κυρ. Μητσοτάκη; Εχει πει ότι δεν είναι του παρόντος η λύση του. Εχει ζητήσει υπέρβαση της θέσης του 2008, όταν πρωθυπουργός ήταν ο Κώστας Καραμανλής και υπουργός Εξωτερικών η Ντ. Μπακογιάννη.
Ο Κυρ. Μητσοτάκης ανέδειξε ως κύρια έκφραση της πολιτικής του την ακροδεξιά τάση της Ν.Δ. Στήριξε τα εθνικιστικά συλλαλητήρια με κεντρικό σύνθημα το ανιστόρητο «η Μακεδονία είναι μία και ελληνική».
Χθες σε ραδιοφωνική συνέντευξή του άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ψηφίσει το κόμμα του στη Βουλή συμφωνία με τη γειτονική χώρα στη βάση της σύνθετης ονομασίας. Και την ίδια ώρα αρνήθηκε να ενημερωθεί από τον υπουργό Εξωτερικών.
Τι να κρατήσει κανείς από αυτή τη «Βαβυλωνία»;
Την ίδια τακτική ακολουθεί η αξιωματική αντιπολίτευση στο ζήτημα της συνταγματικής αναθεώρησης.
Στην αρχή την εξήγγειλε ως κομματική θέση. Ζήτησε μάλιστα να είναι ευρεία. Στη συνέχεια -μετά τη σχετική πρωτοβουλία της κ. Γεννηματά- είπε πως δεν είναι του παρόντος.
Χθες ο κ. Μητσοτάκης επέμεινε στη θέση του για μεγάλη συνταγματική αναθεώρηση, αλλά παραδέχτηκε πως μια μικρή είναι καλύτερη από το τίποτε.
Αυτό, όμως, δεν λέγεται υπεύθυνη πολιτική στάση. Λέγεται πολιτικός καιροσκοπισμός και λαϊκισμός. Δυστυχώς αυτή είναι η πολιτική ταυτότητα της σημερινής Ν.Δ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου