Τρίτη 3 Απριλίου 2018

Ο εθνικισμός υπηρετεί τα συμφέροντα των ολιγαρχών







 Του Γιώργου Θ. Μιχαήλ*
Δεν είναι δύσκολο να εξηγήσει κανείς την αιτία της αυξημένης τουρκικής προκλητικότητας που αντιμετωπίζει η χώρα μας τον τελευταίο καιρό. Ο Ερντογάν πιέζεται από μεγάλα εσωτερικά και εξωτερικά προβλήματα. 
Έχει καταστείλει με δυσκολία ένα πραξικόπημα που έγινε εναντίον του πριν ενάμιση χρόνο, φυλακίζοντας χιλιάδες από τους καλύτερους αξιωματικούς του στρατεύματός του, αλλά και μια μεγάλη μερίδα αντιπολιτευομένων δημοσιογράφων, δικαστών και ατόμων του ακαδημαϊκού και πολιτικού χώρου. 
Είναι επίσης ενεχόμενος, αυτός και πολλά μέλη της οικογένειάς του, σε πολλά οικονομικά σκάνδαλα, τα οποία είναι αντικείμενα έρευνας από την τουρκική Δικαιοσύνη (τουλάχιστον μέχρι αυτή να φιμωθεί). Προσπαθεί, λοιπόν, με μια υπερφίαλη και άκρως αμετροεπή εξωτερική πολιτική, να κρατηθεί στην εξουσία, ποντάροντας στη διέγερση του εθνικισμού των μεγάλων μαζών, που ως γνωστόν βοηθάει στη συσπείρωση του λαού γύρω από τον ηγέτη.
Η κυβέρνηση στην Ελλάδα κάνει σοβαρότατη προσπάθεια ώστε να ξεκινήσει επιτέλους η κάθαρση της οικονομικής αθλιότητας των τελευταίων δεκαετιών, όπου το πολιτικό κατεστημένο, εξυπηρετώντας με το αζημίωτο τα κάθε λογής οικονομικά συμφέροντα της ολιγαρχίας, οδήγησε τη χώρα στο τεράστιο χρέος της και στα Μνημόνια, ενώ τον λαό στην πρωτοφανή οικονομική ταλαιπωρία των τελευταίων οκτώ ετών.
Τις μέρες αυτές που επιτέλους ξεκίνησε η διαδικασία για την απόδοση των ευθυνών στους υπαιτίους του μεγάλου οικονομικού σκανδάλου της Novartis, η Ελλάδα αντιμετωπίζει και την ταλαιπωρία της αυξημένης τουρκικής προκλητικότητας. Πριν λίγο καιρό, είχαμε τον εμβολισμό του ελληνικού περιπολικού σκάφους από τουρκική ακταιωρό στην περιοχή των Ιμίων. Έχουμε επίσης το σοβαρό επεισόδιο της σύλληψης και της φυλάκισης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, που ο Ερντογάν θέλει να το αξιοποιήσει για να πιέσει την ελληνική κυβέρνηση ώστε αυτή να υποχωρήσει και να εκδώσει τους διαφυγόντες στην Ελλάδα Τούρκους αξιωματικούς.
Όμως, δυστυχώς, αντί να υπάρξει η απαραίτητη ομοψυχία, που θα βοηθήσει στη λύση των περιπλοκών με την γείτονα, κάποιοι θέλουν, όπως φαίνεται, να χρησιμοποιήσουν τα επεισόδια με τη γείτονα έτσι ώστε να υποβαθμιστεί η σημασία της προσπάθειας που γίνεται για να αποκαλυφθούν οι υπεύθυνοι του μεγάλου σκανδάλου της Novartis.
Η κυβέρνηση δεν πρέπει να υποχωρήσει στην πίεση των ολιγαρχικών συμφερόντων. Πρέπει το πρόβλημα της σύλληψης των αξιωματικών μας να το διαχειριστούμε με σύνεση και κυρίως με εξαιρετική ψυχραιμία. Η εθνικιστική ρητορική που χρησιμοποιείται από κάποιους για καθαρά ιδιοτελείς λόγους, ώστε να επηρεάσει το πατριωτικό αίσθημα των Ελλήνων, πρέπει να δώσει τη θέση της στην απαραίτητη σωφροσύνη, υπομονή και συνεργασία με τους συμμάχους μας. Έτσι, θα μπορέσουμε να διαχειριστούμε με τον ασφαλέστερο και τον πιο εποικοδομητικό τρόπο τα προβλήματα που προκαλεί η αμετροέπεια του Ερντογάν στην περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου.
Εάν η αντιπολίτευση μεγαλοποιεί το πρόβλημα με τη γείτονα χώρα και συνεχίζει να εκτοξεύει ουρανομήκεις εθνικιστικές κορώνες, ελπίζοντας πως έτσι θα υποβαθμιστεί η προσπάθεια για την κάθαρση των σκανδάλων, προσφέρει πολύ κακές υπηρεσίες στην πατρίδα. 
Υπηρετεί τα άνομα σχέδια της οικονομικής ολιγαρχίας, που πάντα αποκομίζει τεράστια κέρδη από τους εθνικισμούς και τις πολεμικές συγκρούσεις, ενώ τελικά εκείνοι που τις πληρώνουν με καταστροφές και πολύ αίμα είναι πάντα οι λαοί.
* Ο Γιώργος Θ. Μιχαήλ είναι αρχιτέκτονας - βιομηχανικός σχεδιαστής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου