Η Νέα Δημοκρατία, από το 1974, τη χρονιά της Μεταπολίτευσης, μοιράστηκε με το ΠΑΣΟΚ την κυβερνητική εξουσία μέχρι το 2015.
Η κυβερνητική τους θητεία, ιδιαίτερα τα τελευταία είκοσι χρόνια, επισφραγίστηκε με πολιτικές λιτότητας, που οδήγησαν σε βαθιά κρίση την οικονομία, διεύρυναν τις κοινωνικές ανισότητες και επιδείνωσαν τις περιβαλλοντολογικές ισορροπίες της χώρας.
Τα δύο κόμματα συνέπραξαν στη συγκρότηση ενός συστήματος διαπλοκής ανάμεσα σε επιχειρηματικά και εκδοτικά συμφέροντα, που κόστισαν δισεκατομμύρια ευρώ στο Ελληνικό Δημόσιο και πρόσφεραν ασυλία στους κάθε λογής καταχραστές του δημόσιου χρήματος. Τομείς ζωτικής σημασίας, όπως η δημόσια Υγεία και η δημόσια Παιδεία, έγιναν στόχοι των νεοφιλελεύθερων συνταγών που εφαρμόστηκαν μέχρι το 2008.
Η Ελλάδα, εξαιτίας της πολιτικής αυτής, βρέθηκε στη δίνη της διεθνούς οικονομικής κρίσης ουσιαστικά αθωράκιστη. Η απάντηση των εταίρων μας στη δύσκολη θέση στην οποία βρέθηκε η χώρα ήταν τα Μνημόνια, με τους πιο σκληρούς όρους που είχαν επιβληθεί ποτέ σε ευρωπαϊκή χώρα.
Η λιτότητα, που αποτέλεσε τον βασικό άξονα της μνημονιακής πολιτικής, λειτούργησε σαν παράγοντας παραπέρα αποδυνάμωσης της εθνικής μας οικονομίας. Όταν τις τύχες της χώρας ανέλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ, η απώλεια του εθνικού εισοδήματος είχε ήδη αγγίξει το 29%, η ανεργία είχε εκτοξευτεί στο 27%, χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις είχαν βάλει λουκέτο, ενώ το ασφαλιστικό σύστημα ήταν στα πρόθυρα της κατάρρευσης...
Η χώρα κινδύνευε με σοβαρή ανθρωπιστική κρίση, ενώ απειλούνταν με πλειστηριασμούς χιλιάδες ακίνητα πρώτης κατοικίας... Αυτή την Ελλάδα ανέλαβε να κυβερνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ σε κρίσιμες στιγμές. Παραμένει άγνωστο αν υπάρχει έστω και μία δημοκρατική χώρα στον πλανήτη που να υπέστη τόσο σκληρή δοκιμασία και οι πρωταγωνιστές του μαρτυρίου να ζητούν και τα... ρέστα.
Χρειάζεται απύθμενο θράσος, ενώ είσαι απολογούμενος, να απαντάς ότι «για όλα φταίει ο Τσίπρας, που άλλα υποσχέθηκε και... άλλα κάνει»!
Κι αν ακόμα παραδεχτούμε ότι σε κάποια σημεία των προεκλογικών μας δεσμεύσεων υπήρχε υπερβολή ή σπουδή, κι αν ακόμα δεν είχαμε εκτιμήσει σωστά το μέγεθος της καταστροφής που άφησαν πίσω τους οι προηγούμενες κυβερνήσεις ή είχαμε υπερεκτιμήσει τις δυνάμεις μας, τα βασικά ερωτήματα παραμένουν: Ποιοι ευθύνονται για τη χρεοκοπία της χώρας; Ποιοι και με ποιες πολιτικές την έστειλαν στο χείλος του γκρεμού;
Εμείς θα κάνουμε την αυτοκριτική μας. Αλλά οι υπεύθυνοι της χρεοκοπίας της χώρας δεν πρόκειται να συγκαλύψουν ευθύνες και να αυτοαθωωθούν.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου