Παρασκευή 20 Απριλίου 2018

Σημαντικότερο για τον Ερντογάν η διείσδυση της τουρκικής τηλεοπτικής βιομηχανίας στην Ελλάδα





 
 


Το γνωρίζει από πρώτο χέρι, άλλωστε πριν γίνει πολιτικός ήταν ηθοποιός και σκηνοθέτης…
Αναμφίβολα πιο σημαντική πληροφορία κι από το ότι ο Ρετζεπ Ταγιπ Ερντογάν, πριν γίνει δήμαρχος Κωνσταντινούπολης και πολύ πριν ασχοληθεί με την πολιτική – κάπου στα μέσα της δεκαετίας του 1970 δηλαδή, είχε κάνει ενα γρήγορο πέρασμα από το χώρο του θεάματος, ως σκηνοθέτης ο ίδιος και πρωταγωνιστής… Ειναι η βαρύτητα που αποδίδει ο σουλτάνος, σήμερα και πάντα στις τέχνες και τον πολιτισμό ως όχημα προπαγάνδας, τόσο εντός όσο και εκτός των συνόρων της Τουρκίας!
Μπορεί οι σχέσεις του με τις ΗΠΑ σε αυτήν τη συγκυρία να χαρακτηρίζονται προβληματικές έως κακές, ωστόσο γνωρίζει και αναγνωρίζει το ρόλο της βαριάς βιομηχανίας του κινηματογράφου και της τηλεόρασης στο πλάσιμο συνειδήσεων όπως τον δίδαξε το Hollywood! Για αυτό και ο ίδιος στηρίζει εμπράκτως, δηλαδή οικονομικά την τουρκική τηλεοπτική βιομηχανία στην προσπάθεια του να ξαναγράψει την ιστορία μέσα από σειρές της μικρής οθόνης! Είναι τόσο μεγάλη η πίστη του σε αυτό που η παρουσία του είναι εξαιρετικά συχνή ακόμη και στα γυρίσματα νεοθωμανικών σίριαλ που προορίζονται για την εγχώρια και τη διεθνή αγορά.
Στην τελευταια συμπεριλαμβάνεται και η Ελλάδα, αφού ως γνωστόν δεκάδες ώρες εβδομαδιαίως τα ελληνικά κανάλια τις καλύπτουν με ποικίλο τουρκικό πρόγραμμα, από τηλεοπτικές σειρές εως παιχνίδια και ριάλιτι! 
Μάλιστα οι γνωρίζοντες τα τηλεοπτικά πράγματα, εντός και εκτός Ελλάδας, γνωρίζουν πολύ καλά τη σημασία που αποδίδει η Τουρκία και προσωπικά ο Ερντογάν στην τηλεοπτική τους βιομηχανία ως μοχλό άσκησης εξωτερικής πολιτικής! Για αυτό και στα διεθνή τηλεοπτικά παζάρια προσφέρουν εως και δωρεάν τηλεοπτικά προϊόντα με στόχο, το ξανα γράψιμο της ιστορίας όπως βολεύει τον Σουλτάνο… Και ταυτόχρονα ως έναν τρόπο για να τονώσουν την τουριστική τους βιομηχανία, διαφημίζοντας τα αξιοθέατα τους μέσα από τηλεοπτικές σειρές ή άλλα προϊόντα!
Οι γνωρίζοντες λοιπόν την τουρκική πολιτική πραγματικότητα παραδέχονται ότι ο Ερντογάν δίνει μεγάλη σημασία στην άσκηση εξωτερικής πολιτικής μέσω της τηλεοπτικής και κινηματογραφικής βιομηχανίας… Άλλωστε οι ειδικοί μιλούν για την απόλυτη ταύτιση! Αφού η τουρκική τηλεοπτική παραγωγή είναι απολύτως ταυτισμένη με το νέο οθωμανικό αφήγημα του Ερντογάν!
Κατά συνέπεια η διείσδυση της τουρκικής τηλεοπτικής βιομηχανίας στην Ελλάδα έχει μεγάλη σημασία για τους γείτονες και μάλιστα θεωρείται σημαντικότερο «έπαθλο» από το δήθεν γκριζάρισμα κάποιας περιοχής ή βραχονησίδας στο Αιγαίο!
Τέλος, αν οι δυο τουρκικοί κολοσσοί που έχουν εισβάλει στην ελληνική τηλεοπτική πραγματικότητα για τα καλά, τυγχάνει οι ιδιοκτήτες τους να είναι και στενοί προσωπικοί φίλοι του Ερντογάν, δεν είναι κάτι παραπάνω πέρα από το κερασάκι στην τούρτα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου