Τετάρτη 21 Μαρτίου 2018

Ζήτω ο νόμος περί ευθύνης υπουργών!




 
















 Συντάκτης: Α.Ψ.

Αποχωρώντας με θόρυβο οι βουλευτές των κομμάτων της αντιπολίτευσης από τη Βουλή με την προσχηματική δικαιολογία ότι δεν θα εξεταστούν οι μάρτυρες, στην ουσία παραδέχονται την προσήλωσή τους στον Νόμο περί ευθύνης υπουργών.
Η μόνη δικαιοδοσία της Βουλής -η οποία δεν επρόκειτο να εξετάσει μάρτυρες όπως συνέβη και σε προηγούμενες υποθέσεις όπως αυτή του Γ. Παπαντωνίου- ήταν να αποφασίσει αν και ποια αδικήματα έχουν παραγραφεί και μετά αμέσως να σταλεί ξανά η δικογραφία στους φυσικούς δικαστές.
Τα είχε πει ο Ανδρέας Λοβέρδος αλλά τώρα ούτε ο ίδιος τα επαναλαμβάνει, ενώ τις δηλώσεις μονοπώλησε ο Μάκης Βορίδης. Με δύο λόγια καλά για τον Παπαντωνίου αλλά και για δύο πρώην πρωθυπουργούς και επτά υπουργούς, δεν μπορεί να είναι ανεκτό να γίνει η διερεύνηση από τη δικαιοσύνη! 
Αυτό μας έλειπε! 
Θυμίζουμε το σκεπτικό το σκεπτικό Λοβέρδου όπως δημοσιεύτηκε στην «Εφ.Συν.» στις 7/3/2018. 
Ο Αν. Λοβέρδος αναφέρεται σε νομοθετικές διατάξεις και συνεχίζει εξηγώντας ότι εστάλησαν στη Βουλή φάκελοι σχετικοί με τον πρώην υπουργό Γ. Παπαντωνίου παρ' όλο που θα μπορούσε η δικαστική αρχή να διαπιστώσει την παραγραφή για το αδίκημα της απιστίας και να τεθεί σε ό,τι αφορά αυτό το σκέλος η υπόθεση στο αρχείο. 
Ταυτοχρόνως θα ασκούσε η δικαστική αρχή τα καθήκοντά της ως προς το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

Ωστόσο με την παραδοχή της ερμηνείας του άρ. 86 του Συντάγματος ότι μόνο η Βουλή μπορεί να εξετάσει την παραγραφή ενός αδικήματος πρώην υπουργού η Ολομέλεια της Βουλής (28.3.2017) επέλεξε να εξετάσει το όλο θέμα η Ειδική Επιτροπή Προκαταρκτικής Εξέτασης του άρθρου 86 του Συντάγματος. 
Στη συνέχεια ο Αν. Λοβέρδος αναφέρεται στη διαπίστωση της πλειοψηφίας της επιτροπής για την παραγραφή του αδικήματος της απιστίας «και την αναρμοδιότητα ως προς το ενδεχομένως τελεσθέν αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα». 
Η ειδική επιτροπή της Βουλής, πάντως, απέφυγε, και πολύ σωστά, να εξετάσει μάρτυρες και περιορίστηκε να ζητά έγγραφα από τη Δικαιοσύνη προκειμένου απλώς να τα αναγνώσει, χωρίς ούτως ή άλλως να μπορεί να προσφέρει το παραμικρό στην έρευνα της υποθέσεως, αφού τα έγγραφα αυτά ήταν ήδη γνωστά στις αρμόδιες δικαστικές αρχές. 
Η επισκόπηση αυτή ορισμένων εγγράφων παρείχε απλώς ένα άλλοθι στην πλειοψηφία της Βουλής, για τη διατήρηση της συγκεκριμένης επιτροπής σε λειτουργία.

Όλα τα στοιχεία της υποθέσεως θα ερευνηθούν από τη Δικαιοσύνη. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου