Δευτέρα 19 Μαρτίου 2018

Αποτίμηση της επίσκεψης Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ Σχόλιο του Αποστόλη Ζουπανιώτη Εκδότη/Διευθυντή της Greek News











Αν και ήταν η τρίτη φορά που ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέπτεται τις ΗΠΑ από την ημέρα που εξελέγη πρόεδρος της Νέα Δημοκρατίας, ήταν η πρώτη που ήλθε στην Ουάσιγκτον για επαφές ανάλογες του θεσμικού του ρόλου, ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως. 
Να υπενθυμίσουμε ότι την πρώτη φορά ήλθε ως τελετάρχης της εθνικής παρέλασης στη Νέα Υόρκη και τη δεύτερη για ομιλία και για να παρευρεθεί στο δείπνο των Αρχόντων για το «Αθηναγόρειο».
Σε ότι αφορά τις επαφές του με την αμερικανική κυβέρνηση, κινήθηκαν σε αξιοπρεπές επίπεδο. Είδε έναν υφυπουργό Οικονομικών και έναν υφυπουργό Εξωτερικών, τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας και ορισμένα μέλη της Βουλής και της Γερουσίας, που δεν επηρεάζουν ιδιαίτερα τα θέματα που ενδιαφέρουν την Ελλάδα. 
Επ’ αυτού λοιπό μπορούμε να πούμε ότι υπήρξε από μέρους των ΗΠΑ ο σεβασμός προς τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης μιας φίλης και συμμάχου με την οποία διατηρούν άριστες σχέσεις, τίποτε όμως ιδιαίτερο που να υποδηλώνει προτίμηση και να αξιοποιηθεί από τον προσκεκλημένο για να θίξει την κυβέρνηση.

Η επίσκεψη Μητσοτάκη θα μπορούσε να αποβεί χρήσιμη και για τον ίδιο και για την Ελλάδα αν παρέμενε στην παρουσίαση του οράματός του, ως μελλοντικός πρωθυπουργός να κάνει μια καλύτερη Ελλάδα, πιο φιλική στους επενδυτές και με συνέχιση των άριστων σχέσεων που υπάρχουν αυτή τη στιγμή με τις ΗΠΑ. 
Δυστυχώς, υπέπεσε στο βαρύτατο ατόπημα στην ομιλία του στη δεξαμενή σκέψης της Ουάσιγκτον, CSIS, να παρουσιάσει την Ελλάδα ως χώρα όπου οι νέο-ολιγάρχες κάνουν ότι θέλουν και όπου η δημοκρατία κινδυνεύει.
Δηλαδή περιέγραψε περίπου μία «Μπανανία», ή μία χώρα όπως η Βενεζουέλα.
Ερωτηθείς για τον επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη και τις σχέσεις του με τον Αλέξη Τσίπρα, είπε:
« Σχετικά με τον κ. Σαββίδη, νομίζω ότι ρωτάτε το λάθος άτομο. Θα πρέπει να ρωτήσετε τον κ. Τσίπρα για τον κ. Σαββίδη. Επειδή ήταν -και πιθανότατα εξακολουθεί να είναι ακόμα-  πολύ στενά συνδεδεμένος μαζί του. Αυτό που εννοώ είναι ότι υπήρχε μια πολύ βολική συμφωνία μεταξύ του κ. Σαββίδη και του κ. Τσίπρα.
 Στην πραγματικότητα, ο κ. Τσίπρας προσπάθησε να εξυπηρετήσει τον κ. Σαββίδη, διαγράφοντας κάποια πρόστιμα που είχαν συσσωρευθεί σε μία από τις επιχειρήσεις του, και ως αντάλλαγμα ο κ. Σαββίδης εξέφρασε ενδιαφέρον για την αγορά μέσων ενημέρωσης που υποστηρίζουν ξεκάθαρα την κυβέρνηση.
Υπάρχει μια νέα γενιά ολιγαρχών που βρίσκονται πολύ κοντά στην κυβέρνηση, και είναι μάλιστα χειρότερη από την προηγούμενη. Κανείς δεν έδινε σημασία όμως- χρειάστηκε να εισβάλει κάποιος με όπλο σε ποδοσφαιρικό γήπεδο για να το προσέξουν. Οι σκηνές που είδανε αποτελούν ντροπή για τη χώρα, δεν είμαστε “μετασοβιετική δημοκρατία”.
 Είναι ευθύνη μου να εξασφαλίσω ότι η Ελλάδα δεν θα γίνει αποτυχημένο κράτος, ως προς τους θεσμούς της. Δεν πρόκειται να δεχθώ απειλές ή εκφοβισμούς από κανέναν. Έχουμε δει αυτή την κυβέρνηση να υποστηρίζει τους νέους ολιγάρχες με εμφανώς αδιαφανείς δραστηριότητες, την επέμβασή τους στη δικαιοσύνη, την απόπειρα να ελέγξουν το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, τον τρόπο με τον οποίο κυνηγούν τους πολιτικούς τους αντιπάλους.
Οι επόμενες εκλογές στην Ελλάδα δεν θα είναι απλά για την Οικονομία, θα είναι για τη Δημοκρατία. Η συνταγή για μια αδύναμη Δημοκρατία είναι η τοξικότητα του πολιτικού διαλόγου. Και ο πολιτικός διάλογος έχει γίνει πολύ τοξικός στην Ελλάδα σήμερα. Εγώ θέλω να μιλήσω για το μέλλον και να ενώσω τους Έλληνες, όχι να τους διχάσω».
 Η αναφορά αυτή του κ. Μητσοτάκη, που στοχεύει καθαρά στην καταστροφή της θετικής εικόνας που αρχίζει να δημιουργεί η Ελλάδα στις ΗΠΑ, ήταν επιζήμια για την πατρίδα μας και για τον ίδιο. 
Όταν ο αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, συνοδεύει Ελληνες υπουργούς στις ΗΠΑ, διοργανώνοντας γι’ αυτούς σημαντικές επαφές με θεσμικούς επενδυτές και μεγάλες επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται για την Ελλάδα και παρουσιάζει μία θετική εικόνα που την καθιστά ελκυστική για επενδύσεις, η προσπάθεια Μητσοτάκη να την καταστρέψει είναι εγκληματική. 
Και μας κάνει να πιστεύουμε ότι έχει ως στόχο να σταματήσει τις επενδύσεις που θα οδηγήσουν στην ανάκαμψη και πιθανόν θα του κλείσουν το δρόμο προς μία εκλογική νίκη. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι ο Μητσοτάκης λοιδόρησε την πατρίδα του προς χάριν του πολιτικού του μέλλοντος.

Το μήνυμα αυτό επιχείρησε δυστυχώς να περάσει και στους επενδυτές που συνάντησε. Διαβάζουμε στο ρεπορτάζ της Αριστοτελείας Πελώνη, από την «Καθημερινή» της 18ης Μαρτίου:

«Σε συνάντηση, μάλιστα, με σειρά funds που δραστηριοποιούνται στους τομείς του real estate, της ενέργειας, των αναδυόμενων αγορών, του banking που είχε στη Νέα Υόρκη –ανάμεσά τους εκπρόσωποι των Citi Global pensioninvestmentsGramercyBienville CapitalPaulson&Co.incWaterheel capital management– εκδηλώθηκε έντονο ενδιαφέρον για την επόμενη μέρα στην Ελλάδα. 
«Πότε θα γίνουν εκλογές;», ήταν το επίμονο ερώτημα όσων ενδιαφέρονται να επενδύσουν στη χώρα, και, όπως προέκυψε από τη συνάντηση, περιμένουν αλλαγή κυβέρνησης. Στη συνάντηση μετείχαν και ελληνικά funds που φέρονται έτοιμα να ρίξουν κεφάλαια στην ελληνική οικονομία, αλλά όχι πριν από τις εκλογές».

Κι επειδή η κ. Πελώνη δεν ήταν παρούσα στην επίσκεψη, εικάζουμε πως αυτή ήταν η ενημέρωση κι οι κρυφοί πόθοι των συνεργατών του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ενισχυτικές των πιο πάνω είναι και οι αναφορές Μητσοτάκη συνέντευξη προς την τηλεόραση του Πρακτορείου Bloomberg, για τις διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων και του κουρέματος του χρέους, τα οποία παρέπεμψε για μετά που θα γίνουν οι μεταρρυθμίσεις που ο ίδιος θέλει. Δηλαδή, να μην γίνουν μέτρα για βελτίωση της κατάσταση του ελληνικού λαού και της οικονομίας, πριν αυτός πάρει την εξουσία.
Για την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη να σημειώσουμε ότι δεν υπήρξε καμία ενημέρωση των ανταποκριτών που εργάζονται στις ΗΠΑ, ή του ομογενειακού Τύπου. Οσοι ανταποκριτές κατάφεραν να έχουν μία περιορισμένη ενημέρωση, κουράστηκαν πολύ και πήραν λίγα.
Η μόνη του εμφάνιση στην Ομογένεια ήταν το δείπνο στο Metropolitan Club την Πέμπτη, όπου οι τυπικά καλούντες πλήρωσαν το λογαριασμό, όμως οι καλεσμένοι περνούσαν από τα γραφεία του Μητσοτακικού «Εθνικού Κήρυκα», το μόνο ΜΜΕ παρών. Προσβλητικό ότι δεν καλέστηκε ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος, εμπλέκοντας έτσι και τον κ. Μητσοτάκη στην διαμάχη του «Κήρυκα» με την Αρχιεπισκοπή. Δυστυχώς, από αυτή και μόνο την ενέργεια αποδείχθηκε διχαστικός, αποκαλύπτοντας πως τα ίδια και χειρότερα θα κάνει αν ποτέ κυβερνήσει.
Σε σχέση με τα εθνικά θέματα:
Για την ΑΟΖ, όταν ρωτήθηκε από τον καθηγητή Θεόδωρο Καρυώτη στο CSIS, έδειξε ότι δεν πρόκειται να την ανακηρύξει, φοβούμενος αντιδράσεις της Τουρκίας. Αρα, κακώς ο κ. Κουμουτσάκος κ.α. πουλούν λεονταρισμούς ξιφουλκώντας με δηλώσεις τους κατά της σημερινής κυβέρνησης.
Στο Μακεδονικό, θα αφήσουμε να μιλήσει ο πρόεδρος της Παμμακεδονικής Στέλιος Κυριμλής, ο οποίος μιλώντας στην Πανομογενειακή της Πέμπτης, είπε ότι στην συγκέντρωση ομογενών επιχειρηματιών με τον αρχηγό της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη, ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν έκανε καμία αναφορά στο Μακεδονικό.
«Μίλησε για το ότι θα βγάλει τους αναρχικούς από τα πανεπιστήμια, για τις επενδύσεις και την ψήφο των Ομογενών, αλλά τίποτε για τη Μακεδονία. Όταν μετά το τέλος της ομιλίας συνομιλήσαμε μαζί του και το επισημάναμε, μας απάντησε ότι πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός».
Ποια είναι η θέση του; Πιστεύουμε σύνθετη ονομασία. Όμως γιατί δεν την λέει;
Κρίνοντας συνολικά την επίσκεψη, πιστεύουμε ότι έκανε καλή εντύπωση στους Αμερικανούς, είχε καλή παρουσία με την άνεσή του στα αγγλικά, αλλά η προσπάθειά του να αναχαιτίσει τις προοπτικές επενδύσεων στην Ελλάδα και στήριξης των ΗΠΑ σε θέματα που αφορούν τις σχέσεις Ελλάδας με τους δανειστές της, έδειξε έναν κακό πολιτικό για τον τόπο του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου