Τρίτη 21 Νοεμβρίου 2017

... τα Paradιse papers και η σιωπή στα ΜΜΕ ...







 Ο Λαμπράκης, η Βλάχου, ο Τεγόπουλος και οι... άλλοι 

 Την περασμένη Παρασκευή είδε το φως της δημοσιότητας μια λίστα με τους Ελληνες που αναφέρονται στα Paradise papers. Πλήρης, έγκυρη και με στοιχεία απολύτως διασταυρωμένα. Είναι η λίστα της ντροπής. Οχι γι αυτούς που αναφέρονται, αλλά επειδή η δημοσίευσή της επικύρωσε κάτι: την υποταγή της πολιτικής και της ενημέρωσης στην οικονομική ελίτ που ποδηγετεί τον δημόσιο βίο, απομυζά την οικονομία, στέλνει τα κέρδη σε παραδείσιους προορισμούς και στο τέλος επιβάλλει τη σιωπή.


Σε ορισμένες εφημερίδες ούτε η λίστα δημοσιεύτηκε ούτε καν αναφορά δεν έγινε - στην έντυπη ή την ηλεκτρονική τους έκδοση. Κακόμοιροι αναγνώστες... Δεν συνιστά είδηση κι ας έχει.. επιληφθεί ο εισαγγελέας. Είχαν χώρο για τις δραστηριότητες εργολάβων ή για να λασπολογούν κατά του Τσίπρα στην Μάνδρα. Ο Λαμπράκης, η Βλάχου, ο Τεγόπουλος θα είχαν τουλάχιστον «χτύπημα» στην πρώτη σελίδα - κι ας ήταν το μισό σόι τους στη λίστα.


Η σιωπή των ΜΜΕ ερμηνεύεται από μια ματιά στη λίστα. Για τη σιωπή του προέδρου της ΝΔ επίσης υπάρχει εξήγηση - και δεν βρίσκεται στο όνομα της συζύγου του, όπως επιδερμικά επιμένουν ορισμένοι κυβερνητικοί. Η επίσημη θέση της ΝΔ είναι αυτή που διατύπωσε ο αντιπρόεδρός της: στείλτε τα λεφτά σε φορολογικούς παραδείσους, για να μην πληρώνετε υψηλούς φόρους, θα πληρώσουν άλλοι για εσάς - ακόμη υψηλότερους.


Για τη δεξιά το καταλαβαίνει κανείς. Το ΠαΣοΚ όμως; Η λαλίστατη Φώφη Γεννηματά; Ξέρει πώς θα «νικήσει τον Τσίπρα», αλλά δεν ξέρει πως θα νικήσει την φοροαποφυγή. Η σιωπή της κυρίας έχει την ίδια εξήγηση με του Μητσοτάκη: σε αυτήν τη λίστα υπάρχει η ταξική ταυτότητα της πολιτικής τους. Με ονοματεπώνυμα και διευθύνσεις. Υπ' αυτών πολιτεύονται - πως να ζητήσουν έλεγχο;
Τελικά, όπως έλεγε ο Τζον Λένον: «Δεν χρειάζεσαι κανέναν να σου πει ποιος είσαι ή τι είσαι. Είσαι αυτό που είσαι».


Γιώργος Λακόπουλος 
(από τη στήλη Σκιαγραφίες, υπό τον τίτλο «Σιωπή», στην εφημερίδα Εθνος 20/11/2017)

1 σχόλιο:

  1. παντως οποιος διαβάσει την πρόσκληση γιά την ομιλία του ΚΩΛΟΥ ΤΑ 9ΜΕΡΑ=ΒΟΡΙΔΗΣ
    και το ΜΟΥΝΙ ΤΗΣ ΧΑΪΔΩΣ= αν μισελ ασημακοπουλου
    και εχει μυαλό κότας ψηφίζει δαγκωτό ΤΣΙΡΥΖΑ
    και για να γινω αισχρός
    η αν μισελ ασημακοπούλου είναι το μουνι της χαϊδως παρθένα που αγωνίζεται για το καλό του λαού...
    και του ΚΩΛΟΥ ΤΑ 9ΜΕΡΑ ο ΒΟΡΗΔΗΣ που τον εχουν ξεσκίσει..πολιτικά
    αλλά στις 9 ημερες ξαμασφυγγει το κολάντερο και ξανα γαμήσει.....
    ΑΙ ΣΙΧΤΙΡ ΠΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΘΕ ΜΠΑΣΤΑΡΔΟ ΣΤΟ ΜΠΟΥΡΔΕΛΛΟ ΤΗΣ ΝΔ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΟΥΛΗ
    ΥΓ ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΤΣΙΡΥΖΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή