Δευτέρα 13 Νοεμβρίου 2017

Ένας Κουφοντίνας δεν... «σώζει» τον Κυριάκο Μητσοτάκη Επιχείρηση αποπροσανατολισμού από τις υποθέσεις off shore, Αυγενάκη και Siemens - Βαρύ κλίμα και αμφισβήτηση στη Ν.Δ. για τα "βαρίδια" του Κ. Μητσοτάκη













Γιώργος Μελιγγώνης


 Η εικόνα του Κυρ. Μητσοτάκη την περασμένη Τετάρτη ήταν τραγική - τουλάχιστον για τον ίδιο. Βρισκόταν στο Ηράκλειο Κρήτης για το πλέον σημαντικό από τα προσυνέδρια του κόμματός του, καθώς είχε ως θεματική ενότητα τη -θεωρούμενη ως “προνομιακή” για τον ίδιο- επιχειρηματικότητα και την οικονομία, ενώ ο πρόεδρος της Ν.Δ. σχεδίαζε να παρουσιάσει την πρότασή του για μείωση φόρων και ΕΝΦΙΑ. 

Ωστόσο, όταν το προσυνέδριο ξεκίνησε, τις εργασίες άνοιξε ο... γραμματέας της Π.Ε. της Ν.Δ. Λευτ. Αυγενάκης, που καθόταν δίπλα στον Κυρ. Μητσοτάκη φέρνοντάς τον σε προφανή δύσκολη θέση, ενώ όλοι περίμεναν τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης για να ακούσουν τι είχε να πει, όχι για την επιχειρηματικότητα και τη μείωση των φόρων, αλλά για την off shore της συζύγου του Μαρ. Γκραμπόφσκι και την εμπλοκή της στις αποκαλύψεις των Paradise Papers. 

Βεβαίως, μερικές ώρες αργότερα, η απόφαση του δικαστικού συμβουλίου για χορήγηση άδειας στον δολοφόνο της 17Ν “ήταν μια κάποια λύσις” για τη Ν.Δ. 

Ωστόσο, οι 48 ώρες της άδειας τελείωσαν και τα προβλήματα για τον Κυρ. Μητσοτάκη παραμένουν ενώπιόν του και μεγαλώνουν.

Καίτοι η χορήγηση άδειας στον Δ. Κουφοντίνα ήταν ένα θέμα “ιδανικό” για το “τρομοαφήγημα” περί... βίας και ανομίας που επιχειρεί να ξεδιπλώσει εδώ και εβδομάδες το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στην οδό Πειραιώς είχαν έναν λόγο παραπάνω να επενδύσουν επικοινωνιακά και πολιτικά στην εφαρμογή ενός νόμου που υπάρχει εδώ και χρόνια και αποτελεί δημοκρατική κατάκτηση για όλη τη Δύση: τις απανωτές αποκαλύψεις για την εμπλοκή της Μαρ. Μητσοτάκη Γκραμπόφσκι στα Paradise Papers, όπου αποκαλύπτεται η off shore Eternia με έδρα τις Νήσους Κέιμαν.
Χωρίς εξηγήσεις
Η σύζυγος του προέδρου της Ν.Δ., μιλώντας στην εφημερίδα “Έθνος”, που δημοσιοποίησε την εμπλοκή της στις “παραδεισένιες” αποκαλύψεις, επικαλέστηκε εκ νέου ότι βρισκόταν σε διάσταση με τον Κυρ. Μητσοτάκη ενόσω λειτουργούσε η εν λόγω εξωχώρια εταιρεία, ενώ ισχυρίστηκε πως αυτή είναι προσβάσιμη δημοσίως στο βιογραφικό της. Βεβαίως, στο βιογραφικό της εμφανίζεται μία άλλη... Eternia, με έδρα την Ελβετία - κάτι που σημαίνει ότι η Eternia των Νήσων Κέιμαν δεν ήταν και τόσο προσβάσιμη. 
Συν τοις άλλοις, η κ. Γκραμπόφσκι υποστήριξε πως η εν λόγω εταιρεία διαχειριζόταν ένα αμοιβαίο κεφάλαιο και ανέστειλε τη λειτουργία της το 2012, επειδή το κεφάλαιο αποδείχθηκε ζημιογόνος επένδυση. Σχολιάζοντας, μάλιστα, τα στοιχεία των Paradise Papers που δείχνουν πως η εταιρεία εμφανιζόταν “ενεργός” ώς τις αρχές του 2015, η ίδια δήλωσε άγνοια, διαβεβαιώνοντας πως “με τα διαδικαστικά ησχολείτο ελάχιστα”.
Ταυτοχρόνως, τη σύζυγο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης έσπευσε να καλύψει η Ν.Δ. διά της εκπροσώπου της και κορυφαίων στελεχών της (Άδ. Γεωργιάδης, Βασ. Κικίλιας κ.ά.), κάνοντας λόγο για “καθ’ όλα νόμιμη δραστηριότητα”. Ταυτοχρόνως, η “γαλάζια” μονταζιέρα για ακόμη μία φορά ανέσυρε κάθε απόπειρα κατασυκοφάντησης του ΣΥΡΙΖΑ, της Αριστεράς, αλλά και της “Αυγής”: από το να μισθοδοτούνται ευρωβουλευτές στις... Βρυξέλλες ώς το ασφαλιστικό κεφάλαιο υπουργού που εργάστηκε επί 50 χρόνια στην Αμερική, η “γαλάζια” μονταζιέρα έκανε μια βόλτα από την υποτιθέμενη “off shore” της “Αυγής”, έφτασε στη Βενεζουέλα και στον Αρτ. Αρτεμίου και το μήνυμα που αποπειράθηκε να εκπέμψει είναι πως “όλοι είναι ίδιοι”. 
Και ενώ όλοι οι “θιγόμενοι”, από την εφημερίδα μας ώς τους Δ. Παπαδημούλη, Δ. Παπαδημητρίου, Γ. Σταθάκη κ.ά. επανέλαβαν τις γνωστές και αποδεδειγμένες από την πραγματικότητα απαντήσεις τους, η Μαρ. Γκραμπόφσκι ή η Ν.Δ. δεν έδωσαν περαιτέρω διευκρινίσεις. Ούτε για το αμοιβαίο κεφάλαιο, ούτε για την “εξωτική” -και όχι την ελβετική”- Eternia, ούτε καν για την προέλευση των χρημάτων που διακινήθηκαν.
Από την εσωστρέφεια στην αμφισβήτηση
Όσο κι αν η “υπόθεση Κουφοντίνα” εμφάνισε τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης να δίνουν τον αγώνα κατά μιας στοιχειώδους πρόβλεψης κάθε κράτους που έχει ένα επίπεδο νομικού και σωφρονιστικού πολιτισμού, η πραγματικότητα πόρρω απείχε από την επικοινωνιακή “πανστρατιά” που εξαπέλυσε η Ν.Δ. από το πρωί της περασμένης Πέμπτης. Το κλίμα στο εσωτερικό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν βαρύ και έγινε... ακόμη βαρύτερο, αφού η υπόθεση “Μαρέβαgate” ήρθε να προστεθεί στις αποκαλύψεις για την υπόθεση Αυγενάκη, αλλά και στα “βαρίδια” του προέδρου της Ν.Δ. αναφορικά με την υπόθεση Siemens, που τελικώς αποδεικνύονται διαχρονικά.
Κορυφαίοι “γαλάζιοι” παράγοντες και βουλευτές δεν έκρυβαν, σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους, την ενόχλησή τους για τους χειρισμούς της ηγεσίας του κόμματός τους επί των επίμαχων υποθέσεων. Δεν είναι μόνο οι φωνές που πολλαπλασιάζονται και ζητούν αποπομπή του γραμματέα της Π.Ε. της Ν.Δ. Λευτ. Αυγενάκη “εδώ και τώρα”. Σε αυτές ήρθαν να προστεθούν κι εκείνοι που θεωρούν πως αν ισχύει η ρήση “καθαρός ουρανός, αστραπές δεν φοβάται”, ο Κυρ. Μητσοτάκης ή, έστω, η σύζυγός του θα μπορούσαν να προσέλθουν στον Γ. Πιτσιλή της ΑΑΔΕ που “ψάχνει” το ελληνικό σκέλος των αποκαλύψεων των Paradise Papers με αποδείξεις και ονόματα - και κυρίως με νούμερα και “πόθεν έσχες” για τα νούμερα αυτά.
Στο ζοφερό εσωκομματικό σκηνικό για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης προστίθεται και η διαπίστωση ότι το προσυνέδριο στο Ηράκλειο, όπου παρουσιάστηκε η πρόταση της Ν.Δ. για την επιχειρηματικότητα, αλλά και όλη η ατζέντα των “Ζαππείων” του Κυρ. Μητσοτάκη (μειώσεις βασικών φόρων και του ΕΝΦΙΑ, χωρίς, ασφαλώς, αιτιολόγηση από πού θα βρεθούν τα λεφτά...), “χάθηκε” στον ορυμαγδό της επικαιρότητας.
Όλα τα παραπάνω, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η στασιμότητα των “γαλάζιων” ποσοστών στις δημοσκοπήσεις αρχίζει να δίνει τη θέση της στην τάση κάμψης, αποσυσπείρωσης και μείωσης της ψαλίδας εντείνουν την γκρίνια, αλλά και την αμφισβήτηση της ηγεσίας της Ν.Δ. Μ’ άλλα λόγια, όσο επισήμως οι νεοδημοκράτες ζητούν “πολιτική αλλαγή” εννοώντας εκλογές, αρκετοί εξ αυτών ανεπισήμως διερωτώνται αν θα είναι... σκόπιμο για το κόμμα τους να δώσει τη μάχη των εκλογών ο παρών αρχηγός - οψέποτε κι αν στηθούν οι κάλπες.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου