Δευτέρα 20 Νοεμβρίου 2017

Η ολιγωρία και οι ευθύνες



 



















Οι καταστροφικές πλημμύρες στη Δυτική Αττική, που κόστισαν τη ζωή σε 20 ανθρώπους και έπληξαν καίρια κατοικίες και επιχειρήσεις, επανέφεραν στη δημόσια συζήτηση τα ζητήματα της άναρχης δόμησης, των εγκληματικών παρεμβάσεων στο φυσικό περιβάλλον, της αντιπλημμυρικής προστασίας, της καταστροφικής διαχείρισης των πόρων από την πολιτεία.
Η επανάληψη των ίδιων συμπερασμάτων ύστερα από κάθε κακοκαιρία δεν οδήγησε ποτέ στην κατάρτιση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου που θα προστατεύει τους πολίτες από τις καταστροφές.
Η αποσπασματική -σε βαθμό εγκλήματος- πολιτική κυβερνήσεων και Τοπικής Αυτοδιοίκησης εξυπηρέτησε την πελατειακή λογική που διέτρεχε το πολιτικό σύστημα.
Αντί για έργα ουσίας, κάποιοι προτιμούσαν έργα βιτρίνας, ενώ έκαναν τα στραβά μάτια σε παρανομίες, ώστε να αποφύγουν τον συνολικό σχεδιασμό για την αντιμετώπιση του προβλήματος στέγασης των φτωχότερων στρωμάτων.
Οι νεκροί από την πλημμύρα στη Δυτική Αττική έφεραν αρχικά περισυλλογή στο πολιτικό σύστημα. Η κυβέρνηση κλήθηκε να αντιμετωπίσει μια πρωτοφανή καταστροφή, κάτι που φάνηκε πως αναγνώρισαν και τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης, πριν περάσουν τέσσερις μέρες από την απώλεια ανθρώπινων ζωών, επέλεξε το Σάββατο να επιρρίψει ευθύνες στη σημερινή κυβέρνηση, στη σημερινή ηγεσία της Περιφέρειας Αττικής και στους ανθρώπους της Πολιτικής Προστασίας!
«Τι έκανε ακριβώς η Πολιτική Προστασία; [...] Και άλλες φορές έβρεξε δυνατά στην περιοχή, αλλά αυτή τη φορά δυστυχώς θρηνήσαμε 19 θύματα. Τι ακριβώς πήγε λάθος και δεν ειδοποιήθηκαν οι κάτοικοι γι' αυτό ακριβώς που πραγματικά συνέβη;» είπε βάλλοντας εναντίον των αρμόδιων υπηρεσιακών παραγόντων.
Ο πρόεδρος της Ν.Δ. δήλωσε όμως από τη Λάρισα και κάτι άλλο: «Αυτό το οποίο λείπει όμως -για άλλη μία φορά- είναι το πολιτικό θάρρος ανάληψης της πολιτικής ευθύνης».
Το ερώτημα είναι εάν στο κάδρο των πολιτικών ευθυνών ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βάλει και όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις για την εγκληματική ολιγωρία που επέδειξαν στην προστασία των συμπολιτών μας.
Είμαστε σχεδόν βέβαιοι πως δεν θα το πράξει. Κάτι τέτοιο θα σήμαινε πως επιθυμεί να διαρρήξει τις σχέσεις του με το παρελθόν και το παρόν του κόμματός του. Εχει αποδείξει επανειλημμένα πως δεν έχει καμία τέτοια διάθεση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου