Την Παρασκευή είδαν το φως της δημοσιότητας τα ονόματα των Ελλήνων που συνδέονται με offshore εταιρείες, οι οποίες αποκαλύφθηκαν μέσω των Paradise Papers. Συνολικά 235 ονόματα ελληνικού ενδιαφέροντος και 192 ελληνικές διευθύνσεις περιλαμβάνονται στις λίστες που αποκάλυψε το Διεθνές Κονσόρτιουμ Ερευνητών Δημοσιογράφων, ICIJ.
Ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου, μιλώντας στο ραδιόφωνο του News247, σχολίασε πως πρέπει πλέον να μπει το μαχαίρι στο κόκκαλο, μιας και με τις αποκαλύψεις των ονομάτων διευκολύνεται πολύ η έρευνα.
Όμως, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ είπε πως παρότι στα λόγια υπάρχει διάθεση για την αντιμετώπιση αυτών των πρακτικών φοροαποφυγής, στην πράξη φαίνεται πως τα πράγματα δεν είναι έτσι. «Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στην εξεταστική επιτροπή για τα Panama Papers, είχαμε καταθέσει σειρά ριζοσπαστικών προτάσεων για την πάταξη αυτών των φαινομένων.
Όλα τους πολεμήθηκαν σκληρά από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, όπου ανήκει και η Νέα Δημοκρατία», εξήγησε ο Στ. Κούλογλου, που ήταν μέλος της Εξεταστικής Επιτροπής.
Όπως τόνισε ο ευρωβουλευτής, ανάμεσα στις προτάσεις αναγκαίων μέτρων που είχαν κατατεθεί ήταν ο καλύτερος φορολογικός έλεγχος, «όχι μόνο για τις περιπτώσεις των Νησιών Κέυμαν, αλλά και για τις ευρωπαϊκές χώρες που λειτουργούν ως φορολογικοί παράδεισοι, όπως η Μάλτα και το Λουξεμβούργο».
Επίσης στα μέτρα ήταν η αφαίρεση για ορισμένο χρονικό διάστημα της άδειας λειτουργίας τραπεζών ή άλλων εταιρειών που θα συλλαμβάνονταν να συμβουλεύουν τους πελάτες τους πως να φοροαποφύγουν.
Επιπλέον, σημαντική κρίνεται η αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου ώστε να προστατεύονται καλύτερα οι μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος, δηλαδή οι whistleblowers, που προβαίνουν στις αποκαλύψεις αυτές με κίνδυνο όχι μόνο της δικής τους ζωής αλλά και εκείνης των οικείων τους. «Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα ζητούσε να υπάρχει και προστασία για τις εταιρείες ή τις τράπεζες από τους whistleblowers!», δήλωσε ο ευρωβουλευτής.
Σημειώνεται, πως τον ερχόμενο Ιανουάριο με πρωτοβουλία του ευρωβουλευτή Στέλιου Κούλογλου πραγματοποιείται μια εκδήλωση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, με θέμα την προστασία των whistleblowers και των δημοσιογράφων, που προστατεύουν την αλήθεια, στον απόηχο της αποτρόπαιης δολοφονίας της Μαλτέζας δημοσιογράφου, Ντάφνι Γκαλιζία, η οποία διερευνούσε στην χώρα της σκανδαλώδεις οικονομικές υποθέσεις.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου