Δευτέρα 14 Αυγούστου 2017

Ν.Δ.: (Ακρο)δεξιά στροφή και στο βάθος ο τοίχος













Ολοένα και δεξιότερα στρίβει το τιμόνι η Ν.Δ. στην προσπάθειά της να αποφύγει τον “τοίχο” της αντιπολιτευτικής αμηχανίας, μετά τα νέα δεδομένα που δημιουργεί για την κοινωνία, τη χώρα και την οικονομία η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και η προοπτική εξόδου από την κρίση που έχει αρχίσει να αχνοφαίνεται. 
Ωστόσο, όπως αποδείχθηκε περίτρανα την περασμένη εβδομάδα, η τακτική της “δεξιάς στροφής” του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν έχει απλώς ευκαιριακά χαρακτηριστικά, αλλά γυρίζει τη Ν.Δ. στο πλέον σκοτεινό παρελθόν (της) σε όλα τα επίπεδα.
Ο επικοινωνιακός και αντιπολιτευτικός “πετροπόλεμος” με ακραία δεξιά χαρακτηριστικά που έχει εξαπολύσει ο Κυρ. Μητσοτάκης κατά της κυβέρνησης είχε διαφανεί εδώ και καιρό, αφού η Ν.Δ. επέλεγε να επικεντρώσει σε θέματα ήσσονος σημασίας, με το βλέμμα στραμμένο στη “δεξιά ψήφο”.
Ο “πετροπόλεμος” του επουσιώδους...
Από όλη τη μεταρρύθμιση για την Παιδεία, η αξιωματική αντιπολίτευση “σήκωσε” την προσευχή στα σχολεία, την κλήρωση των σημαιοφόρων στην έκτη Δημοτικού (που αποτελεί πάγια πρακτική πολλών σχολείων εδώ και πολλά χρόνια...), τον εκκλησιασμό των μαθητών και τις μαθητικές παρελάσεις. Ταυτοχρόνως, “πασπάλιζε” τον “ανταρτοπόλεμό” της με την οπερέτα Βαρουφάκη, με τις εξελίξεις στη Βενεζουέλα και, κατόπιν όλων αυτών, ήρθε ως “φυσική” συνέπεια της ευτελούς αντιπολιτευτικής της γραμμής η “δολοφονία προσωπικότητας” του υπουργού Παιδείας, Κ. Γαβρόγλου, σχετικά με το αν εξαγόρασε, όπως δικαιούτο, τη στρατιωτική του θητεία ως επιστήμονας του εξωτερικού, προκειμένου να μην υπηρετήσει ως “ανεπιθύμητος” στον στρατό επί χούντας.
...και η παλινόρθωση της ΕΡΕ
Όλα τα παραπάνω προφανώς και δεν θυμίζουν σε τίποτα ούτε ένα ευρωπαϊκό κεντροδεξιό φιλελεύθερο κόμμα, ούτε τα όσα έλεγε και έπραττε ο Κυρ. Μητσοτάκης πριν εκλεγεί πρόεδρος της Ν.Δ., όταν επί 11 έτη φιλοτεχνούσε το προφίλ του “σύγχρονου” και “μεταρρυθμιστή” πολιτικού. 
Ωστόσο, η σκοτεινή στροφή της Ν.Δ. στο πιο μαύρο παρελθόν της ελληνικής Δεξιάς ήρθε στο φως με αφορμή τις αυτονόητες δηλώσεις του προέδρου της Βουλής Ν. Βούτση, σύμφωνα με τις οποίες στη μεταμνημονιακή Ελλάδα δεν θα πρέπει να επικρατούν τα συνθήματα “πατρίς, θρησκεία, οικογένεια” και “Ελλάς Ελλήνων χριστιανών”, ούτε να συγχέεται το υψηλό ποσοστό ορθόδοξων χριστιανών με τη μετατροπή ενός ολόκληρου κράτους σε “Ταλιμπάν της Ορθοδοξίας”. 
Η αξιωματική αντιπολίτευση, λοιπόν, κατήγγειλε σε οξύτατους τόνους τον Ν. Βούτση, φτάνοντας στο σημείο να υπερασπιστεί τα ως άνω συνθήματα της 7ετίας, αλλά και αμφισβητώντας πως η θρησκευτική πίστη είναι δικαίωμα ατομικό και όχι συλλογικός προσδιορισμός ενός ολόκληρου κράτους.
Στον βωμό του καιροσκοπισμού
Όλα τα παραπάνω δεν δείχνουν μόνο την προφανή αδυναμία της Ν.Δ. να ασκήσει ουσιαστική αντιπολίτευση, μετά τα θετικά στοιχεία για την ελληνική οικονομία που πολλαπλασιάζονται ημέρα με την ημέρα. Ταυτοχρόνως, η αξιωματική αντιπολίτευση υλοποιεί την τακτική της “δεξιάς στροφής” με το βλέμμα στραμμένο στους ψηφοφόρους των ΑΝ.ΕΛΛ. και της Χ.Α., που βρίσκονται στο στόχαστρο του Κυρ. Μητσοτάκη. 
Η οδός Πειραιώς έχει αποφασίσει να εγκαταλείψει την προσπάθεια “διεύρυνσης” προς το Κέντρο, για δύο κυρίως λόγους: αφενός, διότι τυχόν “μετεγγραφές” στελεχών με αναφορά στην Κεντροαριστερά και τους “εκσυγχρονιστές” θα προκαλούσε μεγάλες εσωκομματικές φουρτούνες στον Κυρ. Μητσοτάκη -και αυτό του έχει διαμηνυθεί... αρμοδίως, όπως επιμένουν αξιόπιστες κομματικές πηγές. 
Αφετέρου, διότι στο επιτελείο του προέδρου της Ν.Δ. θεωρούν ότι η “πρόσβαση” του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στον χώρο των κεντροαριστερών ψηφοφόρων δεν αμφισβητείται ούτε όταν το κόμμα του υπερασπίζεται το “Ελλάς Ελλήνων Χριστιανών”.
Ταυτοχρόνως, με τη “δεξιά στροφή”, ο πρόεδρος της Ν.Δ. επιχειρεί να θεραπεύσει δύο βασικούς στρατηγικούς στόχους του: πρώτον, να διεμβολίσει το κόμμα του Π. Καμμένου, ώστε να οδηγήσει στην πολιτική εξαφάνιση τον ελάσσονα κυβερνητικό εταίρο. Και, δεύτερον, να επαναπατρίσει πρώην ψηφοφόρους της Ν.Δ. που τα τελευταία χρόνια “μετακόμισαν” στη νεοναζιστική συμμορία, παρά τις ανατριχιαστικές αποκαλύψεις για την εγκληματική δράση της τελευταίας.
Μάλιστα, στελέχη κοντά στον Κυρ. Μητσοτάκη ισχυρίζονται πως αν η “δεξιά στροφή” αποδώσει στους στόχους της, τότε “θα κλειδώσει η αυτοδυναμία”, όπως λένε χαρακτηριστικά. Πρόκειται, πάντως, για τα ίδια στελέχη που απορρίπτουν κατηγορηματικά την προοπτική να ανοίξει εκ νέου το πολιτικό παιχνίδι λόγω της ανάκαμψης της οικονομίας, διακινδυνεύοντας να... εκπλαγούν δυσάρεστα τους επόμενους μήνες.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΕΛΙΓΓΩΝΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου