Κυριακή 13 Αυγούστου 2017

Δύο κόσμοι, άλλοι κόσμοι...







Καιρός ήτανε. Έτσι για να ξεκαθαρίζουν τα πράματα, να ξέρεις πού πατάς και πού πηγαίνεις. Να παίζεται, επιτέλους, το πολιτικό παιχνίδι με καθαρούς όρους. Με καθαρούς όρους να γίνεται και η αναμέτρηση. Πάνω σ’ αυτούς τους καθαρούς όρους να καλείται να επιλέξει ο πολίτης. Γιατί παραψευτίσανε τα δεδομένα, και γι’ αυτό μπερδευτήκανε. Όταν κάποιοι επιχειρούσαν να μας πείσουν πως οι «ταμπέλες» της Δεξιάς, του Κέντρου και της Αριστεράς είναι παρελθούσης χρήσεως.

Τι λέτε καλέ; Ζωντανές, ολοζώντανες οι «ταμπέλες». Όπως και το περιεχόμενό τους. Και σήμερα και πάντα...

Δεν ξέρω αν και πόσοι, μέσα στην αυγουστιάτικη ραστώνη, το παρατήρησαν. Ότι η Ν.Δ., από κοντά και η υπόλοιπη αντιπολίτευση, εγκατέλειψαν εσχάτως την περί την οικονομία αντιπαράθεση. Και κινούνται μεταξύ Μαδούρο, Βαρουφάκη και σημαίας. Τόσο απλά, τόσο ανόητα, τόσο καλά. Επειδή, ίσως, στην οικονομία το βλέπουν ότι κάτι γίνεται, κάτι κινείται, κάτι προχωρά. Όλοι της οι δείκτες εμφανίζονται θετικοί, ακόμη θετικότερες και απτές οι προοπτικές της. Δίχως, βεβαίως, να έχουν αρχίσει ακόμη να αντιστοιχούνται αυτά τα θετικά δεδομένα στην τσέπη του πολίτη. Ο ορίζοντας της διεξόδου πάντως είναι ορατός. Και, για πρώτη φορά μέσα στην επταετία της κρίσης, πειστικός.
Μεταξύ Μαδούρο, Βαρουφάκη και σημαίας κινείται η Ν.Δ. σταθερά και επίμονα τον τελευταίο καιρό. Ε, λοιπόν, αν αυτό δεν φανερώνει πολιτική ένδεια και αντιπολιτευτική αμηχανία, δεν ξέρω τι άλλο μπορεί να είναι. Και δεν ξέρω επίσης αν αυτό αγγίζει σήμερα, στο ελάχιστο, τον Έλληνα πολίτη.
Έλα όμως που, επειδή δεν είναι η Ν.Δ. που ορίζει τους όρους του παιχνιδιού, μιας και δεν διαθέτει την πρωτοβουλία των κινήσεων, σύρεται σε θεαματικές αποκαλύψεις σχετικά με τις επιλογές της. Με κεντρικά και κορυφαία πρόσφατα δείγματα γραφής την Παιδεία και την Υγεία. Που πάει να πει, τα μείζονα κοινωνικά αγαθά. Εκεί, λοιπόν, στα θέματα ακριβώς της Παιδείας και της Υγείας, έγιναν μεγαλοπρεπώς τα αποκαλυπτήρια για το «τι σημαίνει Δεξιά». Αλλά και για το τι σημαίνει Αριστερά. Και επί τού, και τώρα και πάντα, διακριτού των όρων, όπως και της πολιτικής τους ουσίας...

Τώρα οι πάντες γνωρίζουν

Η Ν.Δ. εναντιώθηκε με σφοδρότητα στις δομές Πρωτοβάθμιας Υγείας. Το ίδιο, ως διαρκή παρακολουθήματά της, και οι κεντρώοι σχηματισμοί. Και ενώ ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. δήλωνε στην Εξεταστική Επιτροπή πως δεν βλέπει διαφορά ανάμεσα στις υπηρεσίες Υγείας και στα προϊόντα του σούπερ μάρκετ, ο τομεάρχης Υγείας της αξιωματικής αντιπολίτευσης προέκρινε -αντί των δημόσιων πρωτοβάθμιων δομών- τη διοχέτευση των ασθενών σε ιδιωτικά θεραπευτήρια.
Ίσως γι’ αυτό η Ν.Δ. (μαζί και η ΔΗ.ΣΥ., κι αν θέλετε το πιστεύετε...) καταψήφισαν στη Βουλή τη διαγραφή των χρεών από τα νοσήλια των ανασφάλιστων συμπολιτών μας. Εκείνων που δεν μπορούσαν, βλέπετε, να νοσηλευτούν (όπως άλλοι) δωρεάν και πολυτελώς στο Ερρίκος Ντυνάν...
Τα ίδια πάνω - κάτω και στα θέματα της Παιδείας. Εκεί όπου η Ν.Δ. και οι άλλοι ξεσάλωσαν υπέρ των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων. Εκεί όπου επεχείρησαν να απαξιώσουν στην εντέλεια τα δημόσια σχολεία και τα δημόσια πανεπιστήμια. Εκεί όπου έπαιξαν τα ρέστα τους στη σημαία ως έπαθλο και κίνητρο των αριστούχων. Λες και η σημαία δεν ανήκει σε όλους τους Έλληνες, δεν τη δικαιούνται όλοι οι Έλληνες, και οι καλοί και οι μέτριοι και οι κακοί μαθητές. Ή λες και δεν μπορούν να βρεθούν άλλα, πιο αρμόζοντα, περισσότερο συμβατά προς την αριστεία κίνητρα, οι υποτροφίες ας πούμε.
Να δεις που, αν ήταν στο χέρι τους, δεν αποκλείεται να επανέφεραν τα πηλήκια για τους μαθητές, την μπλε ποδιά για τις μαθήτριες. Όπισθεν ολοταχώς, όπως έλεγε και ο μακαριστός.
Όσο για το σημερινό ΠΑΣΟΚ, η εικόνα του εν προκειμένω ήταν απλώς θλιβερή. Καθώς έβαζε πλάτη στις επιλογές της Ν.Δ., σε όλες. Τη στιγμή που οι όψιμοι σύμμαχοί του αναθεμάτιζαν τα εκπαιδευτικά δεδομένα της δεκαετίας του 1980. Δηλαδή της δικής του εποχής. Αλλά, βλέπετε, το σημερινό ΠΑΣΟΚ έναντι των επιλογών του Ανδρέα Παπανδρέου προκρίνει τις επιλογές Διαμαντοπούλου. Ίσως επειδή αποτελούν επιλογές και του Μητσοτάκη.
Ναι, λοιπόν, στα θέματα της Παιδείας και της Υγείας, σ’ αυτά τα κεντρικά, στα μείζονα κοινωνικά αγαθά, αποκαλύφθηκαν θεαματικά οι δύο κόσμοι, οι άλλοι κόσμοι. Η ταξική μεροληψία της κάθε πλευράς, υπέρ των αδύναμων ή υπέρ των ισχυρών, διαλέγετε και παίρνετε. Μαζί και το ακριβές πρόσημο της πολιτικής των δύο προτάσεων. Τι σημαίνει Δεξιά, τι σημαίνει Αριστερά. Ε, τώρα πλέον οι πάντες γνωρίζουν. Οφείλουν να γνωρίζουν...

ΜΟΤΟ
Στα θέματα της Παιδείας και της Υγείας, σ’ αυτά τα κεντρικά, στα μείζονα κοινωνικά αγαθά, αποκαλύφθηκαν θεαματικά οι δύο κόσμοι, οι άλλοι κόσμοι. Η ταξική μεροληψία της κάθε πλευράς, υπέρ των αδύναμων ή υπέρ των ισχυρών, διαλέγετε και παίρνετε. Μαζί και το ακριβές πρόσημο της πολιτικής των δύο προτάσεων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου