Τρίτη 1 Αυγούστου 2017

Λίγη σοβαρότητα













Στην πολιτική είναι πολύ γνωστό ότι το να καταγγέλεις είναι ευκολότερο από το να προτείνεις και να έχεις συγκεκριμένη θέση . Όπως και το να χρησιμοποιείς δύο μέτρα και δύο σταθμά. Και τα δύο πάνε χέρι - χέρι. Και τα δύο προϋποθέτουν ένδεια επιχειρημάτων, σχεδίου και οράματος.
Η Ν.Δ. χρησιμοποιεί, τελευταία όλο και πιο συχνά, και τα δύο. Ουσιαστικά, όποιος καταφεύγει σε αυτά μπορεί να λέει ό,τι θέλει χωρίς να δίνει λογαριασμό σε κανέναν, πόσο μάλλον στην περίπτωση της Ν.Δ., που, ακριβώς επειδή ελέγχει και την πλειονότητα των μέσων ενημέρωσης, δεν πρόκειται ποτέ να έρθει σε δύσκολη θέση από αυτό το κομμάτι της 4ης εξουσίας.
Από τις θέσεις που εξέφρασε στο θέμα της Δικαιοσύνης συνολικά έως και τα θέματα τρέχουσας πολιτικής επικαιρότητας, όπως η έξοδος στις αγορές και η αξιολόγηση, η στάση της καθορίστηκε μέσα σε αυτό το πλαίσιο.
Το άλλο μεγάλο στοιχείο που δείχνει έλλειψη πολιτικής ατζέντας στη Ν.Δ. είναι το κλίμα του διάχυτου φόβου που προσπαθεί να καλλιεργήσει.
Μία από τις χαρακτηριστικές περιπτώσεις τις προηγούμενες ημέρες ήταν η διαμαρτυρία των μελών του Ρουβίκωνα στο προαύλιο της Βουλής. Η Ν.Δ. πολύ εύκολα σήκωσε τη σημαία του φόβου και του αποτροπιασμού μέσα από μια λογική ότι “καταλύθηκε το κράτος, κινδυνεύει η δημοκρατία”.
Διαβάζοντας αναλυτικά την επιστολή του προέδρου της Βουλής στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με αφορμή τις δηλώσεις των στελεχών της Ν.Δ. για τη διαμαρτυρία των μελών του Ρουβίκωνα στο προαύλιο του κοινοβουλίου, μπορεί εύκολα να διακρίνει κάποιος τι σημαίνει πολιτικός πολιτισμός και σεβασμός στους θεσμούς της δημοκρατίας.
Οι δημοκρατικοί θεσμοί δεν κινδυνεύουν τόσο εύκολα και τόσο συχνά όσο προσπαθεί να εμφανίσει η Ν.Δ. επειδή έτσι πιστεύει ότι τη συμφέρει κομματικά. Το μόνο που κινδυνεύει είναι το παρόν και μέλλον όσων παρουσιάζουν τη δημοκρατία τόσο εύθραυστη και τόσο ευάλωτη. Πόσο μάλλον όταν στην πραγματικότητα δεν είναι έτσι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου