Δευτέρα 31 Ιουλίου 2017

Ν.Δ.: Ο α λα καρτ «Ζορό» της ελευθερίας του Τύπου...















http://www.avgi.gr/article/10811/8321337/n-d-o-a-la-kart-zoro-tes-eleutherias-tou-typou-


Του Χρήστου Κουτσονάσιου*
Εδώ και εβδομάδες, η Νέα Δημοκρατία είχε ενδυθεί τον μανδύα του υπερασπιστή της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης.
Εσχάτως, εμφανίστηκε ως ο θεματοφύλακας -και- της ελευθερίας του Τύπου.
Διά στόματος του εκπροσώπου της Βασίλη Κικίλια, έκανε λόγο για «ευρύτερη τακτική ελέγχου και πίεσης των ΜΜΕ από την κυβέρνηση», ενώ διαβεβαίωσε ότι το κόμμα του «υπερασπίζεται την ελευθερία του Τύπου, ακόμη και αν είναι ενοχλητικός».

Προφανώς, ο κ. Κικίλιας, ως σχετικά νεαρός, ξεχνάει ότι, στο όχι και τόσο μακρινό παρελθόν, επί κυβέρνησης Κ. Μητσοτάκη, οι διευθυντές σχεδόν όλων των μεγάλων αθηναϊκών εφημερίδων βρέθηκαν στον Κορυδαλλό.

Οι εκπρόσωποι της Ν.Δ., προτού μιλήσουν για δημοκρατικά δικαιώματα, καλό θα είναι να βουτάνε τη γλώσσα στο μυαλό τους και τη μνήμη τους.
Αν έχουν, βέβαια.
Τώρα, λοιπόν, ως νέος «Ζορό» της ελευθερίας του Τύπου, ο κ. Κικίλιας, στρέφεται κατά του υπουργού Εξωτερικών και προέδρου της κίνησης «Πράττω» Νίκου Κοτζιά, ανακαλύπτοντας «δόλια» σχέδια από την κυβέρνηση, σύμφωνα με τα οποία «η υπόθεση Κοτζιά κατά της Athens Review of Books εντάσσεται στην ευρύτερη τακτική» της για φίμωση των ΜΜΕ.

Καταλήγει, δε, να καλεί τον Ν. Κοτζιά «να αναθεωρήσει τη στάση του, αφού άλλωστε έχει δικαιωθεί ηθικά από το δικαστήριο».
Ας παραβλέψουμε -όσο γίνεται, βέβαια- τους φτηνούς «φιλιππικούς» Κικίλια τις προηγούμενες ημέρες, ότι η Ν.Δ. θα υπερασπιστεί τη Δικαιοσύνη από τον ΣΥΡΙΖΑ, που δήθεν την απειλεί, καθώς και τα λεγόμενά του ότι «η Δικαιοσύνη θα παραμείνει το ύστατο καταφύγιο απέναντι σε κάθε κατάχρηση εξουσίας, από όπου κι αν προέρχεται».

Άραγε, ως εκπρόσωπος του θεσμικού χώρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καλεί να μην εφαρμόζονται οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης;
Διότι, άλλο είναι να ασκείται κριτική σε αποφάσεις της Δικαιοσύνης, κάτι που είναι απολύτως θεμιτό σε μια δημοκρατική κοινωνία, και άλλο οι α λα καρτ «ευαισθησίες» για την εφαρμογή των αποφάσεων της Δικαιοσύνης.

Όποιες κι αν είναι αυτές, θα πρέπει να είναι σεβαστές από όλους και ιδιαίτερα από τους πολιτικούς και τον εκπρόσωπο της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η Ν.Δ. για μια ακόμη φορά αποδεικνύει την ανευθυνότητά της και πως λειτουργεί με τη «λογική» των δύο μέτρων και δύο σταθμών.
Αν δεν είναι αυτό, τότε ας μαζέψει τον εκπρόσωπό της κ. Κικίλια, ο οποίος, ειδικά στο ευαίσθητο θέμα της Δικαιοσύνης, δείχνει να αλλάζει θέσεις κάθε μέρα, ανάλογα με τα μικροπολιτικά συμφέροντα της Ν.Δ.
Ωραία, ας υποθέσουμε ότι ο Νίκος Κοτζιάς δείχνει ανωτερότητα και δεν ζητάει την αποζημίωση των είκοσι χιλιάδων ευρώ που επιδίκασαν τα δικαστήρια στους εκδότες του περιοδικού για χοντροκομμένη συκοφαντική δυσφήμηση.

Αυτοί, από τη μεριά τους, έδειξαν να αντιλαμβάνονται τι έπραξαν, όταν δύο δικαστήρια, το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών, το 2013, και το Εφετείο Αθηνών, το 2015, τους καταδίκασαν με συντριπτικά επιχειρήματα;

 Πολύ περισσότερο, όταν ήδη στην πρωτόδικη δίκη τους είχε προταθεί να ζητήσουν «συγγνώμη» και εκεί να τελειώνει η όλη διένεξη, γιατί δεν το έπραξαν; 

Αντίθετα, στα λιβελλογραφήματά τους, που είχαν ξεκινήσει από το 2009-2010, και για τα οποία καταδικάστηκαν, προσέθεσαν, από το 2015 και εντεύθεν, νέα λάσπη, δυσφημώντας την ελληνική διπλωματία και τον επικεφαλής της, εν όψει διαπραγματεύσεων σε μεγάλα εθνικά θέματα.

Αυτή την ελευθερία του Τύπου υπερασπίζεται η Ν.Δ.; 
Το «δικαίωμα» στη λάσπη;
Το πρόβλημα παρουσιάζεται εκ του πονηρού από τον κ. Κικίλια και λοιπούς ως πρόβλημα ελευθερίας του Τύπου και επιβίωσης ενός περιθωριακού εντύπου.

Και το μεταθέτουν εντέχνως από το πραγματικό πρόβλημα που είναι η διάπραξη ποινικών και αστικών αδικημάτων από ορισμένα πρόσωπα τα οποία χρησιμοποίησαν το περιοδικό, καθώς και άλλα έντυπα και Μέσα, ως οχήματα ύβρεων και συκοφαντιών σε βάρος του Νίκου Κοτζιά.

Ας ζητήσουν, λοιπόν, ως ένα πρώτο βήμα, εγγράφως, δημόσια συγγνώμη, οι καταδικασθέντες ως συκοφάντες.

Όλα τ’ άλλα περί δήθεν ελευθερίας του Τύπου, στα οποία εσχάτως μπήκε σε ρόλο συνηγόρου και επισήμως η Ν.Δ., προκειμένου να αποκομίσει κάποια αντιπολιτευτικά ψίχουλα, είναι προφάσεις εν αμαρτίαις.
*Ο Χρήστος Κουτσονάσιος είναι δικηγόρος, μέλος της Π.Γ. της κίνησης ιδεών και δράσης «Πράττω»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου