Σάββατο 29 Ιουλίου 2017

Ομόλογα, Μοσκοβισί και αντίστροφη μέτρηση

 









 












Η 25η Ιουλίου μπορεί να αποτελέσει εκκίνηση της αντίστροφης μέτρησης εξόδου από τα Μνημόνια, ως «390ή ημέρα πριν από τη μεταμνημονιακή εποχή» που λήγει στις 20 Αυγούστου 2018. 
Η ευνοϊκή ανταπόκριση των αγορών στην έκδοση του πενταετούς ομολόγου και οι αναφορές Μοσκοβισί ότι η επόμενη δεν είναι μια απλή αξιολόγηση, αλλά αυτή που βγάζει τη χώρα στις αγορές, ότι κλείνει το κεφάλαιο «λιτότητα» και ότι τον καθησυχάζουν οι ελληνικές εγγυήσεις για τις απαραίτητες για έξοδο από Μνημόνια και επιστροφή στις αγορές μεταρρυθμίσεις, συνηγορούν υπέρ αυτής της διαπίστωσης.
Όσον αφορά την έκδοση του πενταετούς ομολόγου, αποτελούν αίσιο οιωνό για την περαιτέρω πορεία και τις επόμενες εκδόσεις το «χαμηλό προφίλ» της κυβέρνησης χωρίς φανφάρες και πανηγυρισμούς, κάτι που υποδηλώνει επίγνωση ότι δεν πραγματοποιήθηκε παρά το πρώτο βήμα για τον τελικό στόχο. Σε αντιδιαστολή με την -προβλέψιμη- μεμψίμοιρη στάση των αντιπολιτευομένων. 
Όπως του Ποταμιού, που συνέκρινε το επιτόκιο με τα σημερινά σε Πορτογαλία και Ιταλία. «Ξεχνώντας» ότι το ελληνικό πενταετές βρέθηκε χαμηλότερα του 4,75% του πενταετούς με το οποίο βγήκε η Κύπρος στις αγορές εγκαταλείποντας τα μνημόνια ή ότι η Πορτογαλία βγήκε από τα μνημόνια με δεκαετές στο 5,11%. 
Tο ίδιο έπραξε και η Ν.Δ., συγκρίνοντας το επιτόκιο της έκδοσης με το σημερινό κόστος δανεισμού χωρών που ήταν σε Μνημόνια ή κάνοντας αναφορά στην επαναγορά παλαιότερου ομολόγου, παρ' ότι τόσο η νέα έκδοση όσο και η ανταλλαγή παλαιότερου με χαμηλότερο ή ίδιο επιτόκιο, εκπληρώνουν τον στόχο να αποπληρώσει σταδιακά η Ελλάδα το ΔΝΤ και δεν θα ήταν επιλήψιμο να συνεχιστεί αυτή η πρακτική.
Παρά τη μεμψιμοιρία αυτή, ενθαρρυντική ήταν η χαμηλότερη απόδοση έναντι της προ τριετίας έκδοσης, αλλά και αντίστοιχων αποδόσεων αξιογράφων που εξέδωσαν χώρες που τους επιβλήθηκαν μνημόνια. Μάλιστα, οι αποδόσεις των τελευταίων επετεύχθησαν υπό διαφορετικές συνθήκες στις διεθνείς αγορές. Για παράδειγμα, το 2014 ήταν χρονιά υπερεπάρκειας ρευστότητας. 
Κάτι που φαίνεται ότι «ξεχνούν» όσοι αναλυτές συνέκριναν τις προσφορές του 2014 με τις χθεσινές ή με των γερμανικών ομολόγων -των οποίων οι αποδόσεις μειώθηκαν ταχύτερα στο μεταξύ για σειρά λόγων-, από το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ που συμπιέζει τα γερμανικά επιτόκια μέχρι τα «θεμελιώδη» της γερμανικής οικονομίας.
Πάντως, αυτό που θα πρέπει να επιδιωχθεί εφεξής είναι η ομαλή εξέλιξη της τρίτης αξιολόγησης, ώστε η πορεία των επιτοκίων να εξακολουθήσει πτωτική και σε έναν χρόνο η Ελλάδα να δανείζεται με επιτόκια «κανονικής χώρας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου